Design Industrial de Produs - Chitara Electrica Ergonomica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Design Industrial de Produs - Chitara Electrica Ergonomica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Grafica Computerizata

Cuprins

Descrierea produsului 3
Studiu de caz – Analiza critică a soluțiilor existente la 2-3 variante de produs.Adoptarea unor soluții proprii pentru DESIGNUL produsului ales spre studiu. 6
Modalitați de obținere a formelor 8
Elemente de organizare a formelor produsului și solutii tehnice pentru montaj 9
Materiale folosite 10
Atributele produsului 13
Bibliografie 14

Extras din document

A. Proiectul va cuprinde o analiză în ceea ce privește designul industrial al unei chitări electrice, mai exact, se urmărește studierea formelor componente ale unui astfel de produs.

Descrierea produsului

Chitara este un instrument muzical cu corzi bine cunoscut în lumea întreagă. Aceasta funcționează pe principiul amplificării sunetului produs de vibrarea corzilor la diferite frecvențe, iar sunetele rezultate sunt astfel influențate de proprietățile părților componente ale unei chitări, de exemplu, în funcție de materialul din care e construit corpul chitării, sunetele produse vor avea diferite tonalități.

Părțile componente majore ale unei chitări sunt capul, prăgușul, cheile de acordare, corzile, gâtul, corpul și cordarul – componentă ce ține corzile fixe în partea opusă capului chitării (fig. 1).

Chitara este, în linii mari, de două tipuri: acustică și electrică. La rândul lor, acestea prezintă mai mult subtipuri, din nou, în funcție de tonalitățile produse datorită diferitelor materiale de construcție, dar și datorită materialului din care sunt făcute corzile (naylon sau metal) și grosimea lor. Astăzi, fiecare tip de chitară are rolul ei muzică, întrucât sunetele produse devin specifice anumitor genuri muzicale, așa cum, de exemplu, chitara electrică este foarte cunoscută în genul rock, jazz sau chitara acustică pentru jazz, blues, pop și altele.

La chitara electrică sunetul vibrațiilor este produs, în principiu, prin transformarea vibrațiilor în semnale electrice cu ajutorul dozelor electromagnetice (fig.1), apoi transmise la un amplificator, iar de acolo la boxe. În acest mod, sunetul rezultat poate fi modificat în funcție de preferințele utilizatorului cu ajutorul unui procesor de efecte, aceasta fără să afecteze tonalitatea notei „cântate”.

La acestea, modul de construcție și materialul nu mai sunt la fel de importante pentru tonurile produse de corzi, acestea fiind modificate cu ajutorul amplificatoarelor. Din acest motiv, chitările electrice sunt de obicei construite având corpul plin, și nu „scobit” ca la cele clasice.

Contrucția

Capul

Capul este situat la extremitatea depărtată de instrumentist a chitarei, fiind dotat cu chei care prin rotire măresc, respectiv micșorează tensiunea aplicată corzilor elastice, în scopul acordării instrumentului. La chitara clasică, ele sunt dispuse câte trei pe două rânduri de o parte și de alta a capului; această configurație se regăsește și la unele chitare electrice. Cheile pot fi dispuse și în linie (modelul Fender Stratocaster). Există și alte moduri de aranjare a mecanismului de acordare; un exemplu ar fi chitarele electrice Steinberger care, neavând cap, au dispozitivele respective montate pe corp sau pe punte.

Tastiera

Tastiera sau griful este o bucata de lemn pe care sunt integrate benzi de metal si reprezinta partea de sus a gatului. Aceasta este plata pe chitara clasica si usor curbata, pe latime, pe chitarele acustice si electrice. Curbura tastierei se masoara prin raza tastierei, care este raza unui cerc ipotetic din care suprafata tastierei constituie un segment. Apasand o coarda asupra unei benzi de metal de pe tastiera se scurteaza lungimea de vibratie din coarda si astfel se produce o frecventa mai inalta de sunet. Tastierele sunt realizate cel mai frecvent din lemn de trandafir, abanos, artar si, uneori, materiale compozite, cum ar fi HPL sau rasina.

Corpul

Poate avea o diversitate de forme si aceasta datorita faptului ca nu trebuie sa mai indeplineasca rolul de amplificator al vibratiei, amplificarea facandu-se cu ajutorul componentelor electrice. In acest caz se pune mare accent pe doze, componentele care capteaza vibratiile coardelor. Corpul chitarei este confectionat din lemn. Este prevazut ca si chitara "rece" cu cordar si inaltator (reglabil). Pe corp mai sunt montate dozele electromagnetice. Instalatia electrica se afla in interiorul corpului, iar butoanele de reglaj sunt in afara. Tot pe corp mai exista si o mufa cu ajutorul careia se face legatura intre instalatia chitarei si amplificator (mufa mama jack mono, mare).

Fisiere in arhiva (1):

  • Design Industrial de Produs - Chitara Electrica Ergonomica.docx

Alte informatii

Facultatea de Inginerie Aerospațială