Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4015
Mărime: 87.73KB (arhivat)
Publicat de: Florian Sîrbu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iustin Arpad, Ion Alexandru

Extras din proiect

1. Reguli de modelare in VHDL a sistemelor digitale

Scopul final al modelarii unui sistem digital intr-un limbaj de descriere hardware nu este simularea acestuia. Simularea este doar o etapa intermediara care confera proiectantului garantia ca sistemul modelat este conform specificatiilor comportamentale cerute. Un model VHDL comportamental trebuie sa fie convertit la o structura hardware. Aceasta conversie este facuta automat de programe de sinteza hardware. Regulile prezentate in acest capitol descriu modul in care trebuie folosite constructiile VHDL pentru a fi convertite in structuri hardware de catre produsele software de sintetiza si optimizare.

-Sintetizatorul VHDL asociaza codului VHDL o structura hardware formata din componente dintr-o biblioteca specificata (tehnologie).

-Optimizatorul preia structura sintetizata si genereaza descrierea unui circuit optimizat pe baza criteriilor de suprafata si layout.

Circuitele logice sunt circuite de comutatie statica si sunt realizate cu dispozitive electronice care pot prezenta 2 stari: inchis si deschis, corespunzatoare celor doua valori 0 si 1 ale variabilelor binare.

Se pot deosebi doua clase mari de circuite logice si anume :

-Circuite logice combinationale (CLC)

-Circuite logice secventiale (CLS)

Structura obtinuta dupa sinteza automata este determinata direct de catre modul in care au fost utilizate constructiile VHDL in codul sursa. Scopul acestui capitol este de a prezenta modul in care trebuie descris comportamentul unui sistem digital pentru ca dupa sinteza sa se obtina rezultatele asteptate.

Circuitele logice combinationale sunt acele circuite la care variabila sau multimea varibilelor de iesire depinde doar de combinatiile de valori ale variabilelor de intrare.

Conform acestei definitii, un circuit logic combinational reprezinta un ansamblu (sistem) de functii logice elementare caracterizate de tripletul: F=(X,Y,f) unde X este multimea variabilelor de intrare si Y e multimea varibilelor de iesire din sistem .

Circuitele logice secventiale sunt acele circuite la care variabila sau variabilele de iesire la un anumit tact de functionare adica la un moment dat t depend atat de combinatiile de valori ale variabilelor de intrare, la acelasi moment t, cat si de starile elementelor interne, de memorie, ale circuitului.

1.1. Modelarea circuitelor logice combinationale

Un circuit digital este considerat combinational (CLC) daca, la orice moment, valoarea logica a iesirilor este determinata direct numai de valorile logice ale intrarilor. Sintetizatorul VHDL trateaza sistemele logice ale caror iesiri sunt modificate in momentele determinate de un front sau un palier al unui semnal ca fiind sisteme secventiale.

Recomandari generale

Modelul unui CLC se poate realiza cu urmatoarele constructii VHDL:

-Atribuiri concurente de semnal, inclusiv atribuiri conditionale si prin selectie;

-Structuri cu instantieri de componente de tip CLC;

-Procese fara comutari determinate de fronturi de semnal;

-Proceduri fara comutari determinate de fronturi de semnal;

-Functii.

Sintetizatorul ignora intarzierile precizate in specificatiile de atribuiri de semnale (clauze 'after') sau in specificatii 'wait for'.

Procesele care modeleaza circuite combinationale au urmatoarele particularitati:

-Daca procesele au lista de senzitivitati, atunci aceasta lista contine toate semnalele de intrare (care apar in dreapta simbolului de atribuire de semnal). Daca procesele nu au lista de senzitivitati, atunci trebuie sa aiba o singura clauza 'wait on'in care sa se specifice toate semnalele de intrare.

-Toate semnalele din dreapta simbolurilor de atribuiri de semnale trebuie sa apara in lista de senzitivitati a procesului sau in specificatia 'wait on'.

-Semnalelor din partea stanga a simbolurilor de atribuiri de semnale trebuie sa li se atribuire valori pentru toate conditiile.

-Semnalele din lista de senzitivitati sau din specificatia 'wait on'nu pot apare in partea stanga a simbolurilor de atribuiri de semnale.

-Procesele contin oricate atribuiri de semnale care descriu operatiile realizate de circuit la aparitia unei tranzactii asociate oricarei intrari.

-Sunt permise urmatoarele constructii:

-Atribuiri de semnale

-Atribuiri de variabile

-Specificatii conditionale ('if') sau de selectie ('case')

-Proceduri fara control temporal

1.1.1.Modelarea portilor logice

Sintetizatorul genereaza ecuatiile logice Booleene pentru portiunile de cod VHDL in care apar instantieri de porti logice sau operatori logici. Optimizatorul minimizeaza functiile logice si asociaza ecuatiilor rezultate porti din biblioteca tehnologiei.

Daca modelul VHDL este identic cu modelul unei componente aflate in biblioteca, atunci se va asocia acea componenta. De exemplu, codul care urmeaza este sintetizat sub forma unui multiplexor aflat in biblioteca de tehnologie:

process (a, b, sel)

begin

if (sel = '0') then

cout <= a ;

elsif (sel = '1') then

cout <= b ;

else

cout <= 'X' ;

end if ;

end process ;

In general, sintetizatorul nu poate asocia unei portiuni de cod VHDL o componenta de nivel inalt din biblioteca. Astfel, pentru codul care urmeaza se va asocia o structura de porti logice, desi codul descrie un semisumator de un bit aflat in biblioteca. Fortarea sintezei cu componente de nivel mai inalt se poate face prin optiuni de sinteza (impunerea unor componente preferentiale pentru sinteza).

Preview document

Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 1
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 2
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 3
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 4
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 5
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 6
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 7
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 8
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 9
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 10
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 11
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 12
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 13
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 14
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 15
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 16
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 17
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 18
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 19
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 20
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 21
Reguli de Modelare în VHDL a Sistemelor Digitale - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Reguli de Modelare in VHDL a Sistemelor Digitale.doc

Alții au mai descărcat și

Reprezentarea Mediului Grafic în Autocad - Comenzi de Desenare

CURSUL NR. 1 1.1. PREZENTAREA MEDIULUI GRAFIC AutoCAD Autocad - ansamblu de programe de proiectare asistată cu scop general, având instrumente...

Trasarea Poliliniilor

2.1. TRASAREA POLILINIILOR Polilinia – o succesiune de elemente geometrice simple (segmente,arce) tratate de AUTOCAD ca o entitate. Proprietăţile...

Blocuri

Un bloc este format dintr-un ansamblu de entităţi tratate ca o singură entitate. Un bloc definit, poate fi memorat, apelat, trasferat, şi plasat...

Comenzi de Desenare

COMENZI DE DESENARE Comanda: POLYGON POLYGON - permite desenarea poligoanelor regulate cu 3 1024 laturi; -Meniul: DRAW Polygon -Butonul: (din...

Comenzi de Editare

Bara de meniu MODIFY Comanda: ERASE ERASE - permite ştergerea entităţilor din desen; - Meniul: MODIFY Erase - Butonul: (din bara de instrumente...

Gestionarea Straturilor și Tipurilor de Linii

Bara de instrumente Object Properties 1 Make Object’s Layer Current - transformă stratul cu obiectul în stratul curent; 2 Layers - deschide...

Comenzi de Informare

- sunt utilizate pentru furnizarea informaţiilor referitoare la entităţi; Comanda: LIST LIST - permite afişarea şi examinarea datelor pentru o...

Te-ar putea interesa și

Implementarea și Testarea unor Sisteme de Reglare

1. Obiectul lucrării În industrie există procese lente cu funcţii de transfer care au constante de timp mari care pot să ajungă la zeci de minute...

Ai nevoie de altceva?