Abordarea Sistemului ISO 9001-2000 si a Sistemului HACCP

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Abordarea Sistemului ISO 9001-2000 si a Sistemului HACCP.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Eugenia Tigan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

I. INTRODUCERE 3
II. LEGISLAŢIE CU PRIVIRE LA NORMELE GENERALE DE IGIENĂ A
PRODUSELOR ALIMENTARE 4
2.1. Ordonanţa Guvernului 924/2005 4
2.2. Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2001 4
III. IMPLEMENTAREA STANDARDELOR DE CALITATE LA
PREPARATELE CULINARE 5
3.1. ISO 9001 5
3.2. Implementarea HACCP 6
3.3. SR ISO 8402 7
3.4. Integrarea sistemului H.A.C.C.P în managementul calităţii 10
3.5. Îmbolnăviri de origine alimentară 10
3.6. Programe preliminare 16
3.7. Igiena pensiunii 17
3.8. Igiena bucătăriei 18
3.9. Igiena personalului 19
3.10. Studiu H.A.C.C.P. pentru ciorbă de fasole boabe ardeleneasca cu
ciolan dezosat 21
IV. BIBLIOGRAFIE 24

Extras din document

I. INTRODUCERE

Ritmul rapid al stilului modern de viata al timpurilor noastre, mult diferit de cel din trecut au dus la schimbări in modul de preparare si al consumării mâncării.

Ca rezultat al acestor schimbări a fost avansarea rapida a tehnologiilor de producere si a tehnologiilor de procesare alimentara si a ambalării produsului pentru a oferi siguranţa si o buna calitate a aprovizionării cu produse agroalimentare

Calitatea şi siguranţa produselor agroalimentare a devenit un reper al consumatorilor cu efecte directe aspra calităţii vieţii.

Această problematică a siguranţei produselor agroalimentare se afla în centrul atenţiei unor organisme constituite pentru apărarea intereselor consumatorilor. Aceştia, tot mai exigenţi, datorită progresului tehnico – ştiinţific, al nivelului educaţiei, formulează cerinţe noi privind caracteristicile nutritive, psihosenzoriale, estetice, economice etc. şi a compatibilităţii lor cu alte produse.

Legat de siguranţa produselor alimentare se poate spune că în ciuda noilor descoperiri tehnologice de producere şi prelucrare poate să apară riscul contaminării alimentelor prin contaminanţi naturali, sau care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor.

Pensiunea agroturistică FLAVIA se încadrează în rândul structurilor de primire agroturistice de tipul pensiunilor agroturistice, care conform Ordinului ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice.

Pensiunea agroturistică FLAVIA are 8 camere cu o capacitate de 20 locuri de cazare, din care 5 camere cu câte 2 paturi fiecare şi 3 camere cu 3 paturi fiecare. Ambele tipuri de camere au baie cu grup sanitar propriu.

Dotările din camerele şi din grupurile sanitare destinate turiştilor sunt puse în exclusivitate la dispoziţie acestora. În interiorul acestora nu există lucruri personale ale locatorului (articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, bibelouri sau alte obiecte care ar putea stânjeni turiştii).

Spaţiile pentru prepararea şi servirea mesei sunt destinate şi pentru consumatori din afară, numărul locurilor la mese fiind mai mare decât al celor de cazare, respectiv 24 de locuri la mese.

Categoria de clasificare a pensiunii turistice este determinată de îndeplinirea în totalitate a criteriilor prevăzute de norme şi de realizarea unui punctaj minim de 80 puncte, în cazul pensiunilor agroturistice la categoria 3 margarete, rezultat din evaluarea criteriilor suplimentare.

II. LEGISLAŢIE CU PRIVIRE LA NORMELE GENERALE DE IGIENĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE

2.1. Ordonanţa Guvernului 924/2005

Ordonanţa Guvernului 924/2005 stabileşte răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produse defectuoase, iar Hotărârea de Guvern nr. 924/2005 stabileşte normele generale de igienă a produselor alimentare.

2.2. Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2001

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2001 se stabilesc condiţii privind producţia, igiena, ambalarea alimentelor şi obligativitatea pentru producătorii de alimente, persoane fizice sau juridice, de a comercializa numai alimente care prezintă siguranţă, sunt salubre şi apte pentru consum.

Dezvoltarea procedeelor moderne de depozitare şi transport refrigerat, utilizarea generalizată a congelării şi a proceselor precum liofilizarea, ambalarea aseptică, tratamentele termice de tip UHT (ultra-high temperature), utilizarea conservanţilor etc., au determinat prelungirea considerabilă a duratei de valabilitate a alimentelor şi a preparatelor culinare şi au contribuit la o mai bună siguranţă a acestora.

Ţinerea sub control a acestor procese, este esenţială, într-o lume în care neglijenţa, ignoranţa şi falsa încredere sunt cauzele principale ale manifestării unor riscuri relevante pentru siguranţa alimentului, într-o societate în continuă transformare.

III. IMPLEMENTAREA STANDARDELOR DE CALITATE LA PREPARATELE CULINARE

Realizarea preparatelor culinare conform unor standarde calitative ridicate, prin gestionarea adecvată a fiecărei etape din procesul de producţie, pentru a obţine încrederea consumatorilor, sunt şi vor fi satisfăcute de existenta unui sistem de asigurare a calităţii, capabil să determine atingerea obiectivelor menţionate.

Pentru unităţile de alimentaţie din turism, calitatea preparatelor culinare poate fi realizată în special prin:

• Implementarea SMC bazat pe ISO 9001/2000;

• Respectarea riguroasă a condiţiilor de igienă;

• Respectarea riguroasă a condiţiilor de producţie;

• Implementarea sistemul HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points = Analiza Riscurilor şi a punctelor Critice de Control).

Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarea Sistemului ISO 9001-2000 si a Sistemului HACCP.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „AUREL VLAICU” ARAD FACULTATEA DE INGINERIE ALIMENTARĂ, TURISM ŞI PROTECŢIA MEDIULUI MASTERAT: SPECIALIZAREA M.C.P.A.