Aditivi Alimentari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Aditivi Alimentari.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 54 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: anca moanta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Industria Alimentara, Chimie Generala

Cuprins

PARTEA I
INTRODUCERE .4
DEFINIŢIA ADITIVILOR.4
CLASIFICAREA ADITIVILOR ALIMENTARI.7
AUXILIARI ALIMENTARI.11
UTILIZAREA ADITIVILOR ALIMENTARI .13
RESTRICŢI IMPUSE DE LEGISLAŢIA ÎN VIGOARE.14
ETICHETAREA .18
IMPACTUL ASUPRA SĂNĂTĂŢI.21
GRUPE DE ALIMENTE. ADITIVI PERNIŞI .26
ROLUL MASS-MEDIA.28
PARTEA A II-A
ANEXA – GHIDUL ADITIVILOR ALIMENTARI
I. COLORANŢI E .29
II. CONSERVANŢI.32
III. ANTIOXIDANŢI, ACIZI, SĂRURI MINERALE.35
IV. EMULSIFICATORI, STABILIZATORI, GUME VEGETALE.
V. SARURI MINERALE, ANTIAGLOMERANTI.43
VI. STIMULATORI DE AROME.46
VII. AGENTI DE GLAZURARE, INDULCITORI.47
PARTEA A III-A
PARTEA EXPERIMENTALA
DESCRIEREA METODEI
PARTEA PRACTICĂ
BIBLIOGRAFIE.56

Extras din document

I. INTRODUCERE

Aditivi alimentari si efectele lor asupra organismului, voi încerca să dau un răspuns cât mai practic, şi util bazat pe date ştinţifice-experimentale dar nu în ultimul rând conform normelor juridice în vigoare.

Progresul continuu al societăţii, a dus la omniprezenţa tehnologiei în toate domeniile. Cererea tot mai mare care se înregistrează duce la o supra-producţie “...se face tot posibilul ca alimentele să aibă succes, să poată fi conservate pe perioade cât mai lungi, să aibă culori cât mai atractive, să fie cât mai bogate în vitamine chiar dacă sunt obţinute pe cale artificilală.”, trebuie să facem distincţia între aditivii alimentari şi cei nealimentari.

Studiul de faţă are în vedere numai aditivii alimentari.

Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii este alimentaţia, ea fiind furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare a corpului uman. Epoca modernă a adus după sine o mare afacere pentru producătorii şi comercianţii de produse alimentare. Dacă acum câteva zeci de ani majoritatea alimentelor proveneau din producţia proprie a individului, iar alimentele erau integral pregătite în casă, astăzi raportul s-a modificat: cea mai mare parte a alimentelor provine din reţeaua de magazine alimentare, iar o bună parte din alimentaţie are la bază produse semipreparate. Producătorii industriali de alimente, pentru a rezista concurenţei existente pe piaţă trebuie să prezinte pe piaţă produse "calitativ" superioare, adică să aibă un aspect agreat de client (miros, gust plăcut şi termen de valabilitate cât mai mare). Alimentele sunt prelucrate prin înglobarea de aşa-zişi aditivi alimentari (coloranţi, emulgatori, stabilizatori, antioxidanţi, conservanţi, aromatizanţi, etc. ) care se regăsesc în compoziţia inscripţionată pe ambalaj sub forma unor coduri „E-uri”. Aceşti aditivi sunt utilizaţi doar cu avizul Ministerului Sănătăţii şi la prima vedere par inofensivi, dar în timp se constată că lucrurile stau cu totul altfel. Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca având într-un fel sau altul o contribuţie semnificativă la apariţia cancerului cu diverse localizări, în primul rând la nivelul tractului digestiv, ficatului, căilor biliare sau pancreasului: Foarte periculoşi, datorită efectului oncogen (cancerigen) dovedit sunt aditivii alimentari: din dulciuri şi produsele răcoritoare destinate în special copiilor, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranţi cât mai atrăgători. Aditivi alimentari sunt vătămători pentru sănătate, determinând deficienţe în vitamina B6 şi Zinc, chiar apariţia, în timp, a unor tumori.

Alimentele toxice au devenit atât de "fireşti", încât aproape nimeni nu mai sesizează pericolul ce îl reprezintă în mod real. Potrivit rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mortalitatea în rândul populaţiei globului, cauzată de consumul alimentelor îmbogăţite cu substanţe artificiale, se afla pe locul al III-lea, după consumul de droguri- (sau medicamente) si după accidentele de circulaţie. Consumul îndelungat de produse alimentare, aditivate sintetic produce în organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoacă distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge să producă anticorpi peste măsură, folosindu-i împotriva propriului organism), precum şi o serie de tumori maligne sau benigne.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aditivi Alimentari.doc