Extras din document
Vinul are o istorie lungă , o chimie complexă pentru unii , mai degrabă o alchimie – o carieră splendidă în literatură – ce alt produs alimentar a mai fost cântat atât de des și cu atâtea laude ? – leac și hrană , însoțitor al omului și la petreceri cu multă lume și în meditații solitare , vinul e una dintre marile izbânzi ale omenirii
Vinul poate fi comercializat fie în vrac , fie în mici recipiente închise . Marea masa a consumatorilor preferă ca cel puțin vinurile de calitate superioară să fie comercializată în butelii de sticlă . În afara considerentelor de ordin estetic vinurile îmbuteliate garantează o anumită , stabilitate , naturalețe și autenticitate.
Înbutelierea este operațiunea de trecere a vinului din recipiente de păstrare - maturare (cisterne , budane , butoaie) în butelii de sticlă , în vederea învechirii sau comercializării imediate . Importanța îmbutelierii a crescut pe măsură ce s-a trecut de la comercialiazarea vinului în stare vărsată (în butoi) , la comercializarea în butelii de sticla, care pe lângă alte avantaje , favorizează un consum mai civilizat și în condiții igienico-sanitare mult îmbunatățite.
Vinul destinat îmbutelierii trebuie să fie sănătos , perfect limpede, bine stabilizat, lipsit de mirosuri și gusturi străine și să aibă o culoare bine definită. Verificarea îndeplinirii acestor condiții se face prin prelevare de probe cu puțin timp înainte de îmbuteliere și examinarea lor . Examenul constă dintr-o apreciere organoleptică , analize fizico-chimice, control microbiologic și teste de stabilitate proteică , tartrică , ferică cuproasă și oxidazica . Uneori se face și verificarea stabilității pe durata transportului . În acest sens, o proba îmbuteliată se supune la o scuturare mecanică timp de circa o ora la temperaturi ridicate (30-40°C), precum și la temperaturi coborâte (1-2°C) .
În primul capitol sunt prezentate materialele folosite la îmbutelierea vinului . Buteliile din sticlă sunt cele mai utilizate pentru îmbutelierea vinului și prezintă numeroase avantaj dar și câteva dezavantaje cum ar fi : greutatea mare în raport cu produsul ambalat și rezistența la șocuri mecanice .
Un alt material folosit pentru ambalarea vinului este PET-ul care a început să câstige din ce în ce mai mult teren în multe segmente de piață . Câteva dintre avantajele utilizării PET-ului la îmbutelierea vinului sunt : greutate mai mică , rezistență ridicată , mărimea mai redusă .Dintre cutiile de carton folosite pentru îmbutelierea vinului amintim : ambalajul Tetra Prisma Aseptic , Tetra Brik Aspetic , cartoane Pure-Pak .
Dintre cutiile din materiale complexe face parte ambalajul ”bag-in-box” . Acesta a apărut în anul 1970 și s-a răspândit mai ales după anul 1990 . Avantajul clar al acestui ambalaj este că vinul rămas în recipient este protejat de contactul cu aerul , de efectul dăunător al oxigenului , alte avantaje ar fi greutatea redusă și faptul că nu este fragil .
Alte ambalaje din categoria cutiilor din materiale complexe sunt : ambalajele Hypa și Hypa - S .
Cutiile metalice servesc uneori și la ambalarea vinului . Se folosesc în general pentru vinurile de consum curent , care nu vor fi depozitate multă vreme .
În cel de al doilea capitol sunt prezentate materialele folosite la închiderea buteliilor . Închiderea ambalajelor este una din cele mai importante probleme ale unei linii de ambalare .
Dopurile folosite la închiderea buteliilor au și ele o mare importanță pentru sănătatea vinului . În prezent cele mai folosite pentru închiderea buteliilor sunt dopurile de plută . Alte dopuri folosite pentru închiderea buteliilor sunt : dopuri metalice filetate , capacul cu coroană , capișonul .
În capitolul trei sunt prezentate tehnicile de îmbuteliere ale vinului . Îmbutelierea automatizată și cea manuală și câteva aspecte legate de îmbutelierea sterilă care se poate realiza la rece sau la cald .
În cel de al patrulea capitol sunt prezentate instalația de îmbuteliere și mașinile de îmbuteliere a vinului dintre care amintim : mașina de spălat sticle , mașina de clătire a sticlelor , mașina pentru sterilizarea interioară a sticlelor , tunel cu raze ultraviolete , mașini de dopuit , mașina de etichetat etc .
În capitolul 5 sunt prezentate câteva soluții de valorificare a deșeurilor de ambalaje din industria vinului :
- Reciclarea PET-urilor , a sticlei , a ambalajelor din carton , cele din metal etc .
- Ambalajele din carton nu pot fi reutilizate , ele devin deșeuri ( maculatură ) , care se valorifică prin reciclare în procesul de fabricare a hârtiilor și cartoanelor .
- Ambalajele din metal se pretează bine la valorificare , deoarece în timpul utilizării nu se modifică structura lor .
- Ambalajele din material plastic pot fi transformate într-o materie primă secundară utilizând metode de reciclare mecanice sau chimice .
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ambalarea si Etichetarea Vinului.doc