Analiza Calitatii Senzoriale a Ceaiului de Fructe de Padure

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Calitatii Senzoriale a Ceaiului de Fructe de Padure.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Conferentiar univ. dr. POPESCU Dorin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Introducere 3
1. Caracterizarea generala a ceaiului 4
1.1. Clasificarea produsului 4
1.2. Caracteristici de calitate ale produsului: senzoriale, fizico-chimice, etc 5
2. Selectarea si descrierea proprietatilor senzoriale ale produsului 6
2.1. Alegerea a doua marci ale produsului si prezentarea unor date reprezentative despre acestea 6
2.2. Selectarea celor mai reprezentative 5 caracteristici senzoriale in vederea realizarii analizei 10
2.3. Descrierea pe baza observatiei personale a fiecarei caracterisitici senzoriale in parte pentru fiecare marca aleasa 10
3. Analiza propriu-zisa a calitatii senzoriale a produsului comparativ pe cele doua marci prin metoda punctajului 11
3.1. Stabilirea schemei de analiza prin punctaj 11
3.2. Completarea fiselor individuale de analiza senzoriala de catre fiecare membru al echipei pentru fiecrare marca 13
3.3. Completarea fisei centralizatoare de analiza senzoriala de catre fiecare echipa in parte pentru fiecare marca 16
Concluzii 18
Bibliografie 19

Extras din document

INTRODUCERE

Lucrarea este un studiu de caz, prin care se face analiza senzoriala a unui produs alimentar respectiv ceaiul de fructe de padurea. Aceasta analiza se va realiza cu ajutorul schemei de analiza senzoriala prin punctaj.

Calitatea şi consumatorul au devenit cele mai importante obiective ale managementului secolului 21. În prezent, prin calitate se înţelege mai mult decât noţiunea tradiţională a calităţii produselor şi serviciilor întâlnită în anii precedenţi. Definiţiile actuale acoperă îmbunătăţirile (scăderea) în costul produselor, performanţele în distribuirea acestora, timpul de ajungere a produsului pe piaţă precum şi răspunsul la schimbările pieţei. Aceste noi tendinţe determină noi reorientări în perceperea calităţii de la nivelul cel mai de jos până la nivelul cel mai ridicat, spre analiza satisfacţiei consumatorului. Nu putem vorbi despre calitate fără să vorbim despre informaţie. Marfa se află într-un mediu saturat de informaţii utile sau nu. Aspectele calităţii mărfurilor în relaţie cu consumatorul se regăsesc în informaţii care ne vor ajuta în elaborarea de modele ale calităţii şi satisfacţiei utilizatorului.

1. Caracterizarea generala a ceaiului

1.1.Clasificarea produsului

Ceaiul face parte din grupa produselor alimentare numita stimulente. In aceasta grupa sunt cuprinse produsele alimentare neurotonice si cardiotonice, deoarece conţin substanţe farmacologice active, ce acţionează asupra sistemului nervos central, asupra sistemului circulator si dezvolta o acţiune diuretica. Din grupa stimulentelor mai fac parte cafeaua, cacao, vinul, berea etc.

Exista patru feluri principale de ceai:

Ceaiul alb este pregătit din muguri sau frunze tinere pe care se disting mici perişori albi. In ceaşca este mai limpede. Gustul lui e puţin mai pronunţat. Ceaiul Yin Zhen "ac de argint" este făcut din muguri, iar ceaiul Ming Mei "sprânceana zeului longevităţii" din frunze. Bai Mu Dan "Bujorul alb", intermediar intre "ace" si "sprâncene", este produs din muguri si din primele doua frunze. Ceaiul alb este un ceai rezervat pentru momente speciale.

Ceaiul verde este, pe lângă apa, cea mai consumata băutura din lume. Spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde este nefermentat. Frunzele ceaiului sunt expuse aerului fierbinte care face ca enzima din frunze sa dispară si astfel procesul de fermentare nu mai are loc. Ceaiurile verzi au cea mai delicata aroma din toate ceaiurile si sunt considerate a avea mai multe beneficii si aplicaţii terapeutice decât cele negre.

In ceaiul oolong, oxidarea este oprita după aproximativ trei zile după culegere, si este procesat ca si ceaiul verde. Mai este denumit si Wulong sau ceai bleu-verde.

Ceaiurile oolong sunt deosebit de apreciate de chinezii bogaţi. Oolongurile din Formosa (sau Taiwan) sunt fermentate mai multa vreme, obţinându-se ceaiuri mai întunecate, mai tari, cu savoare de fruct. Mai parfumate, mai dulci, mai puţin bogate in teina decât ceaiurile verzi, ceaiurile oolong corespund mai bine "cerului gurii" occidentalilor.

Ceaiul negru este cel mai popular ceai din lume, fiind un ceai de consum zilnic in vest si nord-vest. Este ceaiul cel mai folosit in prepararea ceaiului cu gheaţa (Ice Tea) si a ceaiului englezesc (English Tea).

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Calitatii Senzoriale a Ceaiului de Fructe de Padure.docx

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE COMERT