Analiza cărnii congelate

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 3 fișiere: doc, ppt
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 10368
Mărime: 669.76KB (arhivat)
Publicat de: Denis Manole
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Hurbuz Andreea

Cuprins

  1. Argument pag. 1
  2. Capitolul I Introducere pag.2-3
  3. 1.1 Introducere
  4. 1.2 Istoria frigului artificial
  5. Capitolul II Carnea materie prima pag.4-9
  6. 2.1.Structura carnii:
  7. 2.2 Modificarile carnii dupa taiere
  8. Capitolul III Tehnici de conservare a carnii pag10-22
  9. 3.1 Generalitati
  10. 3.2 Clasificarea metodelor de conservare
  11. 3.3 Conservarea carnii prin frig
  12. 3.3.1 Congelarea carnii
  13. 3.3.1.1 Metoda de congelare
  14. 3.3.1.2 Viteza de congelare
  15. 3.3.1.3 Durata de congelare
  16. 3.3.1.4 Influenta congelarii asupra calitatii carnii
  17. 3.4 Decongelarea carnii
  18. Capitolul IV Controlul calitatii produselor carnii congelate pag.23-34
  19. 4.1 Analiza organoleptica
  20. 4.2Analize fzico-chimice
  21. 4.2.1 Determinarea pH-ului
  22. 4.2.2 Metode de apreciere a stadiului de oxidare a grasimii prin reactia Kreiss
  23. 4.2.3 Determinarea substantelor proteice totale
  24. Capitolul V Igienizarea in industria carnii pag35-38
  25. Anexe-Aparatura, sticlarie de laborator pag39
  26. Bibliografie pag40

Extras din proiect

Argument

Carnea reprezinta o hrana importanta in viata omului. Ea se poate consuma in mai multe moduri:fiert,prajit,uscat,afumat.

Carnea, este bogată în substanţe extractive (purine, creatina, creatinina), substanţe minerale (fosfor si fier) Viscerele (ficatul, rinichii, inima) conţin cantităţi sporite de fier, în ele se găsesc cupru si cobalt. Celelalte substanţe minerale(calciu, sodiu, clor, sulf, magneziu) constituie în carne cantităţi mici.Ionii de clor, fosfor, sulf provoacă acţiune acidă în organism.Carnea este bogată în vitamine hidrosolubile, complexul B.

Viscerele pe lângă aceste vitamine, mai sunt bogate în vitamine liposolubile (A, D). Acesta este motivul pentru care am ales tema: Analiza fizico-chimica a carnii congelate

Este o tema foarte interesanta prin care se pot invata si afla multe lucruri.

Capitolul I

1.1 Introducere

Conservarea are în vedere prelungirea duratei de valabilitate,fie pentru modificarea caracteristicilor senzoriale; conservarea produselor alimentare constituie o veriga importanta in asigurarea calitatii acestora. A aparut inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, in scrierile istorice sunt amintite: uscarea la soare, prin ventilatie naturala, sau pe un foc cu lemne; sararea şi afumarea carnii; eliminarea apei (deshidratarea) şi conservarea in grasime sau zahar; pastrarea maslinelor in apa – în palatul din Cnossos s-au gasit ulcioare in care se pastrau masline acum cca. 4000 de ani

Modalitatile prin care se realizeaza acest deziderat cuprind o gama larga de tehnici de conservare, clasificate in doua grupe : metode termice şi atermice. Metodele de conservare a carnii s-au prezentat in raport cu actiunea indreptata asupra controlului si supravegherii activitatii microorganismelor ce pot afecta irevesibil calitatile nutritive, respectiv trofinele din diferitele tesuturi.

1.2 Istoria frigului artificial

In 1755-cand William Cullen a realizat un aparat de produs gheata artificiala prin evaporarea apei la presiune scazuta-poate fi considerat ca anul de nastere al frigului artificial.

Cercetarile sistematice asupra lichefierii gazelor, datorate lui M. Faraday, incepand cu anul 1823,ca si cercetarile de de termodinamica care incep in anul 1824 prin activitatea lui S. Carnot si se extind intre anii 1842-1852, au fost hotaratoare in realizarea primelor utilaje frigorifice.

In anul 1834 a fost inventat masina frigorifica cu compresie-de vaporizare de vapori lichefiabili-de catre J. Perkins si pusa la punct de J. Harrison, in 1856, este consecinta directa a cercetarilor mentionate anterior precum si realizarii pompei de vid de catre Guericke in anul 1672.

In anul 1859 Ferdinand Carre a inventat masina frigorifica prin absortie, care cunoaste curand o dezvoltare industriala, ca si inventarea masinii frigorifice cu compresie si destindere de aer, de catre Kirk in anul 1862, reprezinta doua etape importante in evolutia frigului artificial.

In anul 1866 a fost inventat masina de fabricat gheata prin vaporizarea apei in vid, care intra in practica comerciala cu aparatul lui Edmond Carre-fratele lui Ferdinand- poate fi considerata ca un punct de plecare pentru o alta etapa in producerea frigului artificial. Spre deosebire de masina lui Cullen din anul 1755,care functiona cu o pompa de vid, aparatul lui E. Carre functiona si cu absortia vaporilor de apa de catre acidul sulfuric, aflat intr-un recipient anume.

Cercetarile de termodinamica initiate de S. Carnot din anul 1824, care sunt aprofundate de C.Linde incepand din anul 1870, ca si studiul asupra fluidelor frigorigene dau un nou avant realizarilor in producerea frigului artificial.

In anul 1876, francezul Charles Tellier instaleaza un agregat frigorific cu compresie pe un vapor, utilizand alcool metilic, cu care a facut primele transporturi de carne intre Argentina si Franta.

Intrarea in actiune a altor fluide frigorifice-in locul eterului etilic si metilic, fluide cu pericol de explozie- ca dioxidul de carbon, dioxidul de sulf si amoniacul, hotarasc aparitia primului compresor cu amoniac realizat in anul 1876; este momentul din care incepe sa se dezvolte cu prioritate masinile cu compresie de vapori lichefiabili, in special cu amoniac.

Dupa anul 1900, masinile frigorifice sunt produse la scara industriala, iar frigul artificial se extinde practic in toate sectoarele vietii economice. Ca urmare, in anul 1929, americanul Clarence Birdseye a inregistrat brevetul pentru congelarea produselor alimentare si aproape concomitent au aparut frigiderele gospodaresti.

Dupa primul razboi mondial se dezvolta in mod rapid folosirea frigului in industria alimentara Dupa al doilea razboi mondial se dezvolta industria frigorifica atat in sfera productiei-instalatii de congelare, refrigerare si depozitare cat si in sfera desfacerii

Capitolul II

MATERIA PRIMA – CARNEA

Carnea este un aliment valoros in alimentatia omului deoarece contine proteine de calitate superioara fiind bogata in aminoacizi esentiali (ce nu pot fi sintetizati de organismul uman ). De asemenea carnea rosie datorita hemoglobinei din sange reprezinta o sursa de fier usor asimilabil in alimentatie Prin carne se intelege musculatura striata a scheletului cu toate tesuturile cu care vine in legatura naturala. Celelalte parti comestibile din corpul animalelor poarta denumirea de subproduse (picioare, urechi, burta etc.) si de organe (limba, ficat, creier, inima, rinichi, splina, pulmon etc.).In abator carnea se obtine sub forma de sferturi de carcasa pentru bovine, jumatati de carcasa cu sau fara slanina pentru porcine, carcase intregi eviscerate pentru ovine, carcase intregi eviscerate sau neeviscerate pentru pasari. De la abator carnea se preia in stare calda (pentru bradt) zvantata sau refrigerata.

2.1.Structura carnii:

Din punct de vedere morfologic carnea cuprinde mai multe tesuturi ca: tesut muscular striat, tesut conjunctiv, tesut adipos, tesut osos, vase sanguine si nervi. Raportul cantitativ al acestor tesuturi determina calitatea si valoarea alimentara a carnii, precum si prelucrarile la care se preteaza.

a. Tesutul muscular este deci tesutul predominant din carne. Acest tesut este format din celule specializate in vederea asigurarii miscarii corpului, numite fibre musculare, care la animalele tinere sunt mai fine. Grupele de fibre sunt unite intre ele prin tesut conjunctiv, in fascicule musculare care la randul lor prin unire formeaza muschii. Muschii sunt acoperiti cu membrane de tesut conjunctiv. La capete muschiul se subtiaza, iar fibrele musculare se continua cu fibre tendinoase, de forma unor fasii rezistente, prin care muschiul se prinde de oase, cartilage sau diverse organe pe care le pune in miscare.

Fibrele musculare sunt alcatuite din: miofibrile, in compozitia carora intra miozina si actina, reprezentand circa 53% din totalul proteinelor; plasma musculara formata din miogen, mioalbumina, globulina si mioglobina reprezentand, in total, circa 37% din totalul proteinelor; membrana (sarcolema) formata din colagen si elastina reprezentand circa 10% din totalitatea proteinelor fibrei; nucleul diformat din nucleoproteide.

b. Tesutul conjunctiv formeaza membranele care acopera muschiul (fascii, aponevroze) si care trimit pereti despartitori intre fasciculele si fibrele musculare precum si tendoanele si ligamentele care leaga oasele intre ele, peretii vaselor etc.

Preview document

Analiza cărnii congelate - Pagina 1
Analiza cărnii congelate - Pagina 2
Analiza cărnii congelate - Pagina 3
Analiza cărnii congelate - Pagina 4
Analiza cărnii congelate - Pagina 5
Analiza cărnii congelate - Pagina 6
Analiza cărnii congelate - Pagina 7
Analiza cărnii congelate - Pagina 8
Analiza cărnii congelate - Pagina 9
Analiza cărnii congelate - Pagina 10
Analiza cărnii congelate - Pagina 11
Analiza cărnii congelate - Pagina 12
Analiza cărnii congelate - Pagina 13
Analiza cărnii congelate - Pagina 14
Analiza cărnii congelate - Pagina 15
Analiza cărnii congelate - Pagina 16
Analiza cărnii congelate - Pagina 17
Analiza cărnii congelate - Pagina 18
Analiza cărnii congelate - Pagina 19
Analiza cărnii congelate - Pagina 20
Analiza cărnii congelate - Pagina 21
Analiza cărnii congelate - Pagina 22
Analiza cărnii congelate - Pagina 23
Analiza cărnii congelate - Pagina 24
Analiza cărnii congelate - Pagina 25
Analiza cărnii congelate - Pagina 26
Analiza cărnii congelate - Pagina 27
Analiza cărnii congelate - Pagina 28
Analiza cărnii congelate - Pagina 29
Analiza cărnii congelate - Pagina 30
Analiza cărnii congelate - Pagina 31
Analiza cărnii congelate - Pagina 32
Analiza cărnii congelate - Pagina 33
Analiza cărnii congelate - Pagina 34
Analiza cărnii congelate - Pagina 35
Analiza cărnii congelate - Pagina 36
Analiza cărnii congelate - Pagina 37
Analiza cărnii congelate - Pagina 38
Analiza cărnii congelate - Pagina 39
Analiza cărnii congelate - Pagina 40
Analiza cărnii congelate - Pagina 41
Analiza cărnii congelate - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Analiza fizico-chimica a carnii congelate
    • COPERTA.doc
    • Proiect de certificare.doc
  • Analiza Carnii Congelate.ppt

Alții au mai descărcat și

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Carmangerie

Introducere Schema tehnologică de obţinere a preparatelor cu compoziţie din tocătură Carne în carcase Congelarea Congelarea carcaselor şi...

Instalația frigorifică aferentă unei secții de obținere a preparatelor din carne

1. Scurt istoric Efectele frigului asupra omului şi asupra produselor alimentare a fost constatat din cele mai vechi timpuri. Încă din...

Valoarea nutritivă și mecanisme de asimilare a proteinelor oului de găină

Introducere Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substanţe organice şi anorganice. Acest amestec conţine substanţe necesare...

Tehnologia frigului și a climatizării

1.Memoriu descriptiv si justificativ Proiectul la disciplina Tehnik frigului si a climatizarii in industria alimentara se face pentru...

Conservarea prin Refrigerare

Introducere Carnea Este Un Aliment Valoros In Alimentatia Omului Deoarece Contine Proteine De Calitate Superioara Fiind Bogata In Aminoacizi...

Procese Chimice și Enzimologice ce Intervin în Procesarea Cărnii de Porc în Vederea Obținerii Specialităților Afumate

MEMORIU TEHNIC Industria cărnii cuprinde o varietate de sortimente de produse din carne, dintre care afumăturile pot ocupa un rol important. Prin...

Proiect la tehnologia cărnii și a preparatelor din carne

I.CARNEA CA MATERIE PRIMA SI CARACTERISTICILE EI Prin carne se intelege musculatura striata a scheletului cu toate tesuturile cu care vine in...

Te-ar putea interesa și

Controlul menținerii calității materiei prime într-o unitate de tip supermarket, privind activitatea de valorificare a produselor prin vitrină asistată

SELGROS este o companie de autoservire a comerțului cu ridicata ( „Cash & Carry“), care oferă clienților produse comerciale alimentare și...

Tehnologia de abatorizare și controlul calității cărnii de iepure

INTRODUCERE Creşterea iepurilor asigură materie primă pentru industria alimentară şi diferite ramuri industriale, tăbăcării, marochinării,...

Tehnologia și Controlul Calității Salamului de Vară

PARTEA I 1. INTRODUCERE Diversificarea producţiei din carne şi perfecţionarea continuă a tehnologiei de fabricaţie influenţează în mare măsură...

Observații privind Influența Prelucrării Finale asupra Calității Carcaselor de Pasăre

PARTEA I DATE BIBLIOGRAFICE PRIVIND INFLUENŢA PRELUCRĂRII FINALE ASUPRA CALITĂŢII CARCASELOR DE PASĂRE INTRODUCERE După anul 2000,...

Expertizarea Falsurilor pentru Preparate din Carne Comercializate în Rețeaua Bucureșteană

INTRODUCERE Nevoile mereu crescânde ale populaţiei, privind consumul alimentelor de origine animala, constituie problemele majore ale...

Analiza fizico-chimică a cărnii congelate

1. Argument Sub denumirea de carne se inţelege ţesutul muscular al animalului tăiat, împreuna cu ţesuturile cu care se afla în conexiune naturală:...

Tehnologia de prelucrare a pieptului de pui

INTRODUCERE Previziunile creșterii numerice a populației globului și a standardului ei de viață pun probleme deosebite din punct de vedere al...

Raport de Expertiză

Subsemnatul , cu domiciliul în Braşov, Str. Hărmanului, nr. 13, angajat la firma S.C. Astra S.R.L., expert tehnic de evaluări bunuri mobile în...

Ai nevoie de altceva?