Analiza Comparativa a Calitatii si Strategiilor de Marketing - Studiu de Caz - Iaurturile Fulga, Nutriday, Iaurtul Meu Fin, Prim-Iaurt

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Comparativa a Calitatii si Strategiilor de Marketing - Studiu de Caz - Iaurturile Fulga, Nutriday, Iaurtul Meu Fin, Prim-Iaurt.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: conf. Mihai Diaconescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Introducere

Analiza comparativa a calitatii consta in aplicarea unor metodologii adecvate ce presupun compararea a doua sau mai multe marfuri pe baza caracteristicilor lor reprezentative. Analiza comparativa a calitatii faciliteaza cunoasterea reala a ofertei de produse/servicii, necesitate stringenta pentru toti factorii care actioneaza in medii economice concurentiale dominate de informatii multiple, incerte si chiar contradictorii in domeniul calitatii.

Principiile de baza ce trebuie respectate in desfasurarea unei analize comparative a calitatii sunt:

a) unitatea categoriala a obiectului analizei comparative a calitatii, respectiv obiectul analizei sa fie din aceasi categorie, descrise prin aceleasi caracteristici. Caracteristicile reprezinta proprietati esentiale cu inalt grad de definire, consacrate in domeniu, adica fac obiectul includerii lor in materiale normative specifice, sunt recunoscute cu semnificatia stabila in domeniu, se determina si se exprima in mod unitar.

b) Obiectivul analizei comparative a calitatii trebuie sa raspunda aceleasi nevoi, mai exact aceluiasi segment de nevoie sociala. Obiectivele care se urmaresc prin analiza comparativa sunt urmatoarele:

1. stabilirea performantelor diferitelor modele de produse;

2. compararea conditiilor comerciale si de service oferite de firmele producatoare;

3. caracterizarea produselor din punct de vedere al caracteristicilor de calitate;

4. stabilirea raportului performanta/pret sau calitate/pret.

Scopul acestei analize comparative este sa-l ajute pe consumator in achizitionarea de produse care sa satisfaca nevoile acestuia la un pret cat mai mic. Ceea ce prezinta importanta pentru consumator este raportul calitate/pret. Nu intotdeauna consumatorul poate sa exprime clar toate pretentiile sale. In cazul produselor de folosinta indelungata consumatorul trebuie sa tina cont atunci cand achizitioneaza un produs, de urmatoarele: pretul produsului, cheltuielile de mentenanta, cheluieli curente de xploatare.

Analiza comparativa isi propune sa informeze obiectiv consumatorii privind caracteristicile de calitate ale produselor, caracteristici care participa la realizarea calitatii unui produs si sa-i ajute in luarea deciziei de achizitionare a produsului pe care si-l doresc si de care au nevoie. Astfel de analize comparative se fac in toate tarile dezvoltate de catre organizatori si asociatii ale consumatorilor, in colaborare cu laboratoare acreditate sa efectueze anumite incercari de caracteristici de calitate.

Prezentarea produselor alese

Pentru acest studiu de caz s-au ales 4 produse de la 4 marci diferite si 4 producatori diferiti, si anume: iaurtul Fulga de la Albalact, iaurtul Nutriday de la Danone, Iaurtul meu fin de la Tnuva si iaurtul Prim de la Brenac.

S.C. Albalact S.A.

Infiintata in 1971 sub denumirea de Intreprinderea de Industrializare a Laptelui Alba, SC ALBALACT SA s-a privatizat in anul 1999 prin licitatie publica deschisa fiind privată apoi 100%.

In anul 2004, ALBALACT SA decide să intre pe segmentul laptelui UHT cu un produs adresat unui segment de consumatori ceva mai speciali - copiii si mamele. De altfel, lactatele pentru copii si familie era un segment foarte putin “exploatat”, cu o oferta destul de saraca.

In urma unei investitii importante in linia Tetra Pak pentru producerea laptelui UHT la 1 litru s-a lansat pe piata brandul Fulga. Beneficiile produsului sunt sugerate si de sloganul “Bunătate de Lapte”. Brandul Fulga a mai adus ceva nou pe piata: animatia, ca mijloc fundamental de comunicare a brandului si a mesajului. In decurs de doar un an de la lansarea brandului Fulga, ALBALACT SA iese din randul micilor producatori locali de lactate si ajunge în primii 5 jucatori de pe piata, crescand cu peste 30% consumul de lapte ambalat UHT din România.

In anul 2005, compania ALBALACT SA lanseaza pe piata produse noi, sub marca Fulga. Este vorba despre produsele “Bunatati cu lapte” - 4 sortimente de lapte cu ciocolată şi arome de fructe, ambalate in cutii de 250 ml, la care ulterior a adaugat un pai special, telescopic.

In urma unei investitii in valoare de 2 mil. Euro in linii de ambalare Tetrapak, in 2006, lanseaza in luna martie gama de lactate proaspete (lapte pasteurizat, iaurt simplu si cu fructe, sana si lapte batut) sub brandul Zuzu, o noua marca de lactate produsa la standarde de calitate europene. Dar ce aduce ea prin nume, prin comunicare, prin design-ul de ambalaj este zambetul si placerea de a consuma produse lactate, pe langa nevoia propriu zisa de a manca. Ambalajele Zuzu sunt o premiera pe piata romaneasca, fiind fabricate cu cea mai moderna tehnologie de ambalare.

In martie 2006 a inceput constructia unei noi fabrici de prelucrare a laptelui, cu o capacitate de prelucrare de 200.000 litri/zi, conform normelor europene de igiena. Aceasta investitie, de 10 milioane euro, fiind una dintre cele mai mari din domeniu.

Caracterizata prin inovatie continua, ALBALACT SA diversifica, in februarie 2007, gama de iaurturi proaspete Zuzu prin introducerea noii arome: piersici si caise.

In aprilie 2007, Fulga face un pas important in extinderea gamei de produse prin lansarea iaurturilor proaspete. Iaurturile sunt produse dupa retetele traditionale ale ALBALACT din culturi lactice selectionate de cea mai buna calitate. Fiind realizate special pentru copii, cunoscuti drept extrem de pretentiosi atunci cand este vorba despre alimentatie, iaurturile Fulga sunt foarte gustoase, au consistenta cremoasa si bucati mari de fructe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Calitatii si Strategiilor de Marketing - Studiu de Caz - Iaurturile Fulga, Nutriday, Iaurtul Meu Fin, Prim-Iaurt.doc

Alte informatii

Analiza comparativa a calitatii si strategiilor de marketing Studiu de caz: iaurturile Fulga, Nutriday, Iaurtul meu fin, Prim-iaurt nota 9