Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4150
Mărime: 92.50KB (arhivat)
Publicat de: Florentin Dan
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

APLICATII ALE OSMOZEI INVERSE PENTRU EXTRACTELE DE CAFEA CU RECUPERAREA POTENTIALA A AROMEI

Exista mai multe metode de solu¬bilizare a concentratului de cafea, care de fapt este cel obtinut menajer (cand preparam obisnuit cafea la filtru sau cea turceasca, obtinuta prin fierbere la foc direct). Acest concentrat de cafea din care se extrage cafeaua solubila este, de fapt, lichidul compus din apa potabila (adusa la temperatura de fierbere) in amestec cu cafea prajita si macinata fin. Concentratul de cafea este filtrat cu ajutorul unor filtre speciale foarte fine, obtinandu-se prin indepartarea reziduurilor (a "zatului"), extractul de cafea, care constituie materia prima pentru fabricarea cafelei solubile. Continutul in extract al concentratului de cafea variaza intre 30,3 si 35,6%, in functie de varietatea si originea sortului de cafea folosit. Extractul de cafea este supus mai departe deshidratarii, prin diferite procedee tehnologice pe care le vom prezenta succint in cele ce urmeaza :

Deshidratarea sub vid sau pe cilindri: extractul de cafea lichid este trecut printr-o camera de evaporare sub vid si expus direct sub forma de pelicula pe suprafata "lissa" a doi cilindri (din otel inoxidabil), incalziti in interior si care se rotesc concomitent de la exterior catre interior. Datorita caldurii radiate de acesti cilindri, apa din extractul de cafea se evapora instantaneu, iar cele doua cutite plasate la exteriorul fiecarui cilindru desprind si aduna pudra de cafea solubila formata astfel (in urma evaporarii apei). Mai departe, cafeaua solubila este aspirata si trecuta prin site foarte fine, dupa care este ambalata ermetic sub vid, in flacoane din sticla, cutii din tabla de aluminiu (vernisate in interior) sau in pungi din mase plastice metalizate in interior si inchise prin sudare la cald. Capacitatea acestor ambalaje variaza de la 100 la 250 g, in functie de cererea pietei si de fabrica producatore.

Deshidratarea prin pulverizare sau atomizare: prin acest sistem de deshidratare extractul lichid de cafea este pulverizat foarte fin sub forma de ceata - prin conducte cu duze foarte fine amplasate la partea laterala a unei coloane din otel inoxidabil, de forma conica. Prin partea superioara a acestei coloane se introduce aer cald uscat, care intalnind in drumul sau extractul de cafea il deshidrateaza instantaneu, iar concomitent, aerul umed este evacuat fortat prin cealalta parte laterala a acestei coloane conice, in urma deshidratarii instantanee a extractului de cafea, se obtine prin cadere libera cafeaua solubila sub forma de pudra. Aceasta este aspirata mai departer pe la partea inferioara a acestui rezervor si este apoi ambalata sub vid, dupa sistemul si in tipurile de ambalaje amintite

Deshidratarea prin liofilizare sau sublimare: este unul dintre cele mai moderne si mai costisitoare sisteme de deshidratare a extractului de cafea utilizate la fabricarea cafelei solubile. Ne vom referi numai succint asupra modului de obtinere a cafelei solubile prin acest sistem de sublimare a apei sau deshidratare la rece. Extractul de cafea este mai intai congelat rapid, la temperaturi foarte scazute (de la -10°C la -40°C), in instalatii speciale de liofilizare. Extractul de cafea congelat este apoi incazit rapid pana la o temperatura normala si apoi racit sub vid la o presiune absoluta de 2-0,1 mm Hg, cand practic se produce procesul de sublimare. Concomitent se produce si evaporarea apei, fara ca gheata sa se topeasca. Vaporii de apa sunt evacuati fortat, iar cafeaua solubila obtinuta sub forma de pudra cristalizata este aspirata si ambalata sub vid in ambalaje

Descrierea procesului de concentrare a cafelei prin osmoza inversa

Cafeaua solubilă pregătita folosind vitros matrici de invenţie de a îmbunătăţi stabilitatea aromei continuta în aceasta. Ca cerinţe de reglementare în general, implică faptul că pentru denumirea de "coffee solubila “solubiala numai în apă a ingredientelor din bobele de cafea prajite pot fi prezente în produsul final, există o strictă limitări privind materiale care pot fi folosite şi soluţii traditionale pentru a asigura o aroma stabila şi de degradare în alte domenii tehnice.

Esenta acestei invenţie este că, pentru a limita degradarea aromei, compuşii de aroma degradati sunt în mare măsură sau practic complet eliminati din extract de cafea menţinând în acelaşi timp capacitatea de cafea solubila ,dar caracterizandu-se printr-un continut scazut in extact apos. Sunt de preferat metodele de tratament cu imobilizat polyvinylpyrrolidone (denumit în continuare "PVP") sau polyvinylpolypyrrolidone (denumit în continuare "PVPP") şi, în special, acesta din urmă. O abordare alternativă găsita pentru utilizarea în prezent este tratamentul prin ultrafiltrare.

Termenul de "imobilizate" înseamnă că acest material (de exemplu PVP) este adaugat pe un suport solid sau polimeric. Acesti polimeri includ dioxid de siliciu, polistiren, şi dextran.

De cafea solubilă, atunci pot fi produse de la trataţi matrici, prin mijloace cunoscute in arta, inclusiv de exemplu opţional concentraţie de tratate de extract de cafea, reintroducerea o aromă fracţiune din extract de cafea, înainte de uscare, de uscare şi de aroma -conţin extract de următoarele proceduri stabilite în domeniul aromatizate la un randament de cafea pulbere solubil în sticlă de stat cu caracteristicile senzoriale şi îmbunătăţită, o mai bună stabilitate a entrapped aroma. Opţional, restul de reactiv non-aromatizate matrice pot fi uscate şi recombinat după uscare, cu sticlă de cafea matrice inerte care conţine aroma de cafea.

Îndepărtarea compuşilor aroma degradant este, de obicei, efectuate la vapori de deposedată, la alegere concentrata extract de cafea înainte de reintroducerea de aroma de cafea. De tratament de extract de cafea pot fi efectuate la orice conţinut de solide convenabil sau pe extras de cafea, atâta timp cât acesta rămâne în stare lichidă. De obicei, cu toate acestea, optim de concentrare la care fie este efectuată de tratament este determinată de cerinţele de prelucrare şi de gradul de eliminare a compuşilor de aromă degradant, care trebuie să fie atins.

Preview document

Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 1
Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 2
Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 3
Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 4
Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 5
Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 6
Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 7
Aplicații ale osmozei inverse pentru extractele de cafea cu recuperarea potențială a aromei - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Aplicatii ale Osmozei Inverse pentru Extractele de Cafea cu Recuperarea Potentiala a Aromei.doc

Te-ar putea interesa și

Uscarea prin Atomizare

I Introducere Uscarea este o operatie care consta in eliminarea apei sau a altui lichid dintr-un produs. Produsul final obtinut in urma uscarii...

Ai nevoie de altceva?