Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 9389
Mărime: 630.15KB (arhivat)
Cost: 5 puncte

Cuprins

Argument 3

I Materii prime şi auxiliare 5

II. Descrierea procesului tehnologic 12

Schema tehnologică 13

Descrierea operaţiilor tehnologice de fabricaţie 14

III Condiţii tehnice de calitate 22

Proprietăţi organoleptice 22

Proprietăţi fizico-chimice 22

Defecte de fabricaţie 22

IV Igiena şi norme de protecţia muncii specifice 26

Norme de igienă 26

Norme de protecţia muncii 27

Concluzii 30

Bibliografie 31

Anexe

- zdrobitor-desciorchinător

- prese

- maşina automată pentru îmbuteliere 33

Extras din document

Argument

Vinul roze este un tip de vin intermediar, între vinul alb şi vinul roşu, între vinul obţinut fără maceraţie peliculară şi vinul de maceraţie. După Institutul Tehnic al Vinului din Franţa, vinul roze este produs de fermentaţie al mustului de struguri cu pieliţa colorată şi pulpa necolorată sau foarte slab colorată, sau al unui amestec de musturi din struguri albi şi a unei cantităţi de struguri negri, cu sau fără maceraţie, cu constituenţi structurali ai mustului, fermentaţia fiind realizată în aşa fel încât culoarea vinului rămâne roz, şi cu un anumit conţinut în pigmenţi antocianici.

Aceste vinuri nu trebuie confundate cu vinurile “pătate”, care pot proveni dintr-un amestec întâmplător la prelucrare al strugurilor albi cu mici cantităţi de struguri coloraţi sau când vasele de vin roşu, după o condiţionare şi igienizare sumară, se folosesc pentru vinuri albe.

Strugurii, rodul a mii de soiuri de viţă de vie cultivate pe areale întinse, în condiţii pedoclimatice diferite dobândesc însuşirile specifice soiurilor, influenţate de arealul de cultură, condiţiile meteorologice ale anului de recoltă şi de tehnologia de cultură a viţei de vie, prin vinificaţie asigură realizarea unei palete largi de sortimente de vinuri.

Prelucrarea strugurilor pentru vin şi operaţiunile tehnologice de îngrijire şi condiţionare ale vinului de la formare până la îmbuteliere constituie activitatea de vinificaţie, în care prelucrarea strugurilor se numeşte vinificaţie primară.

Vinificaţia este ramura industriei alimentare, care foloseşte în exclusivitate struguri ca materie primă. În urma prelucrării strugurilor se poate obţine o gamă largă de produse vitivinicole: must şi produse pe bază de must, vinuri şi produse pe bază de vin şi alte produse rezultate în urma vinificării.

Vinificaţia, ca ramură prelucrătoare, prin gradul mare de mecanizare şi automatizare, constituie o piaţă de desfacere pentru industriile din amonte.

Vinul este un produs biologic obţinut prin fermentaţia alcoolică a mustului din struguri, care prin tăria alcoolică relativ scăzută şi prin compoziţia chimică, reprezintă băutura alcoolică cea mai sănătoasă pentru organismul uman.

Vinul, consumat în cantităţi moderate în timpul meselor, este un complement alimentar, medicament şi energizant.

Vinul este folosit în gastronomie, unde, prin marea varietate se poate asocia la nenumărate preparate culinare, de la aperitiv la desert, nu ca un aliment propriu-zis ci ca un ca însoţitor. Asocierea vinurilor cu diferitele feluri de mâncare este o adevărată ştiinţă, care a creat specialişti în acest domeniu, numiţi somelieri.

Compoziţia chimică a vinului, deosebit de complexă, are efecte favorabile asupra organismului.

Alcoolul etilic, în cantităţi moderate, are efect energizant asupra organismului.

Polifenolii din vin au acţiune antivirală, antibactericidă, rol protector împotriva aterosclerozei şi favorizează reacţiile biochimice care protejează sistemul cardiovascular. Descoperiri mai recente demonstrează că procianidinele, pe lângă efectul antioxidant şi favorizarea acţiunii vitaminei C, accelerează eliminarea colesterolului, iar resveratrolul are capacitatea de a inhiba răspândirea celulelor bolnave de cancer în alte zone (metastaza).

Populaţiile consumatoare de vinuri înregistrează creşteri ale longevităţii vieţii, reduceri ale mortalităţii provocate de boli ale sistemului cardiovascular şi un procent mai mic de alcoolici.

Dieta populaţiei din sudul Franţei cu alimente bogate în colesterol şi grăsimi (brânză, unt, ouă, carne) asociată cu un consum moderat de vin constituie „paradoxul francez”, unde rata afecţiunilor cardiovasculare este mult mai scăzută ca efect al consumului de vin.

Recomandarea consumului de vinuri este totuşi rezervată, datorită conţinutului în alcool, care în cantităţi mari devine nociv organismului şi se manifestă prin: dureri de cap, reducerea capacităţii de concentrare şi atenţiei, încetinirea activităţii cerebrale şi blocarea reflexelor, distrugerea ficatului (ciroza), osteoporoză, creşterea riscului de cancer de gât, ficat, sân, esofag, presiune arterială ridicată, ulcere de stomac, afectarea muşchiului inimii, pancreatită acută şi cronică, nivel ridicat de trigliceride şi obezitate.

Vinul este sursă de inspiraţie pentru artişti, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Viţa de vie şi vinul se regăsesc în picturi rupestre, tăbliţe de lut, mozaicuri antice, pe diferite vase, în tablouri şi sculpturi celebre, poezii şi cântece.

Consumul raţional de vin este o dovadă a gradului de civilizaţie al unei populaţii, dar pentru a putea vorbi despre un consum raţional şi civilizat de vin, el trebuie să fie consumat, cu precădere la masă, alături de mâncarea cu care se asociază în mod armonios. Vinul nu este un produs indispensabil în alimentaţie, dar este, cu certitudine, un produs care înfrumuseţează viaţa omului, pe care o însoţeşte permanent, fiind prezent la toate evenimentele importante: naştere, căsătorie, moarte, la toate aniversările, sărbătorile şi petrecerile noastre.

Preview document

Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 1
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 2
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 3
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 4
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 5
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 6
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 7
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 8
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 9
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 10
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 11
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 12
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 13
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 14
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 15
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 16
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 17
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 18
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 19
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 20
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 21
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 22
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 23
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 24
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 25
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 26
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 27
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 28
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 29
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 30
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 31
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 32
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 33
Aspecte Tehnologice la Obținerea Vinurilor Roze - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Tehnologice la Obtinerea Vinurilor Roze.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Vinului Alb

I. GENERALITATI Vinificatia reprezinta procesul industrial de prelucrare a strugurilor în scopul prepararii vinurilor si a produselor pe baza de...

Tehnologia de Obținere a Vinurilor Roze

Memoriu justificativ Vinul este considerat un aliment valoros în industria alimentară. Are numeroase calităţi terapeutice cum ar fi aceea de a...

Evaluarea Calității Vinului Roșu

The evaluation of red whine quality Cuvinte cheie: vin roşu, defect, calitate, falsificare, proprietate, sortiment (Abstract): Extremely...

Caracterizarea Merceologica a Produselor Alimentare Feteasca Neagra, Burgund si Babeasca Neagra

Pentru prima dată, merceologia a fost delimitată ca ştiinţă de cunoaştere a mărfurilor de profesorul de origine germană Johan Beckman (1739 –...

Posibilități de Valorificare a Deșeurilor în Industria Vinului

SUMAR EXECUTIV Mi-am ales ca temă de proiect „Valorificarea deşeurilor în industria vinului” din următoarele considerente: - în urma prelucrării...

Vinurile din Banat

PARTEA I CAP. 1 INTRODUCERE ROMÂNIA, UNA DIN MARILE ŢĂRI VITICOLE ALE LUMII Dezvoltarea sectorului viticol în tara noastră se datorează...

Tehnologia Vinului Rosu

I. GENERALITĂŢI Vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau...

Tehnologia de Producere a Vinurilor Roșii

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE Vinificaţia în roşu se deosebeşte de vinificaţia în alb prin faptul că mustul fermentează în prezenţa...

Ai nevoie de altceva?