Boia de Ardei Iute

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Boia de Ardei Iute.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

INTRODUCERE

Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). În acest sens, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice. Ardeiul iute este foarte bun în mâncăruri, dar, pe lângă gustul sau intens, oferă și numeroase beneficii organismului .

Boiaua este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat.

Boiaua este ferm asociată cu Ungaria și Spania deoarece ele au fost primele țări care au răspândit condimentul pe întregul glob.

Cuvântul românesc „boia” provine din turcescul boya, care înseamnă „vopsea”. Termenul a căpătat probabil înțelesul de „condiment din ardei” din cauza culorii caracteristice, însă este întrebuințat și cu înțelesul de „vopsea” sau „fard” în unele regiuni ale României. În alte limbi, condimentul este cunoscut sub numele de paprika, un termen de origine incertă. Cel mai probabil este vorba de o formă diminutivală a sârbo-croatului papar (piper), preluată în limba maghiară. Altă explicație este că provine dintr-un termen slav care se referea la soiul de ardei folosit la fabricarea de boia. Termenul de paprika s-a răspândit apoi în multe limbi, în special prin intermediul germanei .

SCHEMA TEHNOLOGICĂ

Recepția ardeilor

Depozitare temporară

Sortare

Spălare

Uscare

Zdrobire

Denervurare

Lustruire

Formare amestec

Măcinare

Cernere

Omogenizare

Ambalare

Depozitare

DESCRIEREA SCHEMEI TEHNOLOGICE

1. Recepția ardeilor

La această operație se aleg ardei întregi, cu caliciu nevătămat, sănătoși și bine dezvoltați cu forma și culoarea tipică soiului.

2. Depozitare temporară

Se efectuează sub formă de șireaguri, așezate în pachete de câte zece depozitate

la o înălțime de 1 m. Păstrarea se face la temperaturi cuprinse între 7-10°C.

3. Sortare

Se face în funcție de culoare și de defecte, iar pentru fabricarea boielei iuți se folosesc acele care sunt puțin decolorate.

4. Spălare

Are rolul de a îndepărta impuritățile existente la suprafața ardeilor, și are loc în mașina de spălat cu ventilator. Această operație este terminată atunci când orice urmă de impurități aderente la materia primă au fost îndepărtate.

5. Uscare

Se efectuează cu scopul evitării proceselor de îmbrunare și de protejare a substanțelor colorante. Se poate realiza pe șireaguri în uscător cu camere sau în instalații de uscare clasice cu bandaă sau tunel. Temperatura de uscare a ardeilor este de 75-80°C, iar temperatura produsului în timpul uscării trebuie să fie în intervalul 45-65°C.

6. Zdrobire

Se face într-o mașină combinată care realizează concomitent separarea cozilor, a pericarpului și a semințelor.

7. Denervurare

Reprezintă operația de eliminare a nervurilor care conțin glandele cu capsicină ce conferă gustul iute specific, se execută într-un cilindru orizontal prevăzut cu un ax cu palete ce separă pericarpul de nervuri prin frecare.

8. Lustruire

Are rolul de a elimina urmele de praf și se execută într-o mașină asemănătoare cu mașina de scos nervuri.

9. Formare amestec

Amestecul se obține din 50% ardei cu nervuri și cu semințe.

10. Măcinare

Reprezintă operația de care depinde în mare parte calitatea produsului finit. Această operație se realizează în prima fază, în moara cu ciocănele unde ardeiul este sfărâmițat în bucăți mici. Ardeiul mărunțit este antrenat de curentul de aer și aruncat în moara cu valțuri unde ardeiul este măcinat prin strivire de valțurilenrifluite ale morii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Boia de Ardei Iute.doc