Brânzeturi

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 87 în total
Cuvinte : 29073
Mărime: 183.25KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Nagy
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

ÎNTRODUCERE

Una din ramurile principale ale sectorului zootehnic este producerea laptelui, ramură ce trebuie să asigure aprovizionarea populaţiei cu produse lactate de înaltă calitate.

În acest scop planul de dezvoltare a industriei laptelui prevede sporirea în continuare a volumului de producţie, lărgirea gamei de sortimente, imbunătaţirea calităţii producţiei, dotarea acestui sector cu utilaje moderne organizarea si dezvoltarea reţelei de colectare.

Laptele este un produs alimentar excelent si din el se prepara un sortiment foarte variat de produse alimentare, insa pentru a avea materie prima in cantităţi suficiente, producatorul de lapte ─ materie prima trebuie sustinut in permanenta atit din partea statului, cit si din partea unitatilor de industrializare a laptelui.

Tehnologia laptelui are ca scop, in primul rind pastrarea la maximum a proprietăţilor naturale ale laptelui de la obţinerea lui in gospodariile producatoare de materie prima pîna la realizarea produsului finit si distribuirea prin reteaua de desfacere.

Fabricarea produselor lactate reprezinta un proces tehnologic foarte complex, care include diferite operatii tehnologice bazate pe metode chimice, fizice, microbiologice, biochimice de a materiei prime atit separat,cit in combinaţie.

Despre posibilitatea obţinerii brânzeturilor se cunoaşte din timpurile străvechi. În documentele istorice se arată, că bucăţile de brânzeturi se aduceau în dar împăraţilor din acele vremuri, serveau ca obiect de schimb la popoarele nomade, iar caşcavalul – ca sortiment de brânză, caracteristic popoarelor romane este atestat documentar încă în anul 1374.

În epoca Renaşterii producerea brânzeturilor a intrat într-o perioadă de criză, brânzeturile considerîndu-se produse dăunătoare. Statutul lor - de produs esenţial în alimentaţie a fost restabilit abia în secolul XVIII-lea, iar în secolul al XIX-lea – a început producerea industrială a brânzeturilor.

În Republica Moldova bazele acestei ramuri au fost puse abia prin anii 60-70, preluate de la Russia (U.S.), care pe atunci dispunea de o bază puternic industrializată, cu un sortiment variat de brânzeturi.

Actualmente, producerea brânzeturilor în asortiment este concentrată în marea parte în Europa, unde se obţin şi cele mai mari cantităţi de brânzeturi – 54,4 %. A doua poziţie, după cantitatea de brânzeturi o ocupă America de Nord (27,4 %), apoi Asia (6,7 %) şi America de Sud (4,5 %).

Reprezentarea grafică de producere a brânzeturilor în unele zone geografice ale lumii este prezentată în figura 1:

După datele Federaţiei Internaţionale pe lapte sortimentul brânzeturilor, în deosebi a celor cu pastă tare, fabricate în ţările enumerate în graficul de mai sus este foarte variat şi ajunge la sute de denumiri, tradiţionale considerîndu-se tipurile: “Şvaiţer”, “De Olanda”, “Estoniană”, “Cheddar” etc.

În Republica Moldova, fabricarea brânzeturilor cu pastă tare este concentrată la fabricile din Râşcani, Soroca, Cahul şi Râbniţa, din sortimentul cărora fac parte brânzeturile de tip: “De Olanda”, ”Estoniană”, ”Picantă”, “De Sud” etc.

Brînzeturile reprezintă un concentrat de proteine şi grăsimi. Valoarea lor nutritivă şi biologică constă în conţinutul sporit de substanţe nutritive în proporţii optime şi mai accesibile pentru organism, ca cele din lapte. Sub acţiunea proceselor microbiologice şi fizico-chimice, care au loc în brînzeturi în perioada de preparare si maturare, componenţii laptelui se descompun în substanţe mai simple, devenind mai accesibili pentru organism, fapt ce fac brînzeturile deosebit de preferate de către consumatorii de toate vîrstele, dar îndeosebi de copii şi bătrîni. Valoarea biologică superioară a brînzeturilor se datoreşte şi faptului că ele conţin toţi aminoacizii esenţiali nu numai în cantităţi suficiente pentru funcţionarea organismului, dar şi în corelaţii optime, toată gama de microelemente, grăsimi uşor digestibile, vitamine (A, D, E), ceea ce le conferă un "statut" de produse esenţiale în alimentaţia dietetică. Valoarea calorică a brînzeturilor variază între 2500-4500 kcal/kg sau 8380 - 16760 J/kg. Varietatea de materie primă folosită în industria brînzeturilor şi a tehnologiilor de preparare condiţionează şi o diversitate mare de produse ce se deosebesc atît prin compoziţie, valoare nutritivă, cât şi prin proprietăţi gustative. Toate acestea permit de a satisface preferinţele unor grupuri mari de consumatori.

1. ARGUMENTAREA TEHNICO-ECONOMICĂ

Strategia de dezvoltare a fabricii proiectate în condiţiile economiei de piaţă va presupune repartizarea şi utilizarea efectivă a resurselor financiare, materiale şi de muncă. Politica de producere şi renovare determină minimalizarea blocării producţiei, elaborarea produselor de calitate cerute pe piaţă, ridicarea competitivităţii produselor şi elaborarea noilor produse.

Politica financiară şi de investiţie presupune elaborarea strategică de atragere a capitalului, analiza şi planificarea fluxurilor de bani, coordonarea debitelor şi creditelor, combinarea diferitor surse de finanţare.

Fabrica proiectată îşi propune ca direcţie prioritară crearea sortimentului efectiv atât pentru producător cît şi pentru cumpărător, a face produsele lactate atrăgătoare şi accesibile pentru întreaga populaţie.

Preview document

Brânzeturi - Pagina 1
Brânzeturi - Pagina 2
Brânzeturi - Pagina 3
Brânzeturi - Pagina 4
Brânzeturi - Pagina 5
Brânzeturi - Pagina 6
Brânzeturi - Pagina 7
Brânzeturi - Pagina 8
Brânzeturi - Pagina 9
Brânzeturi - Pagina 10
Brânzeturi - Pagina 11
Brânzeturi - Pagina 12
Brânzeturi - Pagina 13
Brânzeturi - Pagina 14
Brânzeturi - Pagina 15
Brânzeturi - Pagina 16
Brânzeturi - Pagina 17
Brânzeturi - Pagina 18
Brânzeturi - Pagina 19
Brânzeturi - Pagina 20
Brânzeturi - Pagina 21
Brânzeturi - Pagina 22
Brânzeturi - Pagina 23
Brânzeturi - Pagina 24
Brânzeturi - Pagina 25
Brânzeturi - Pagina 26
Brânzeturi - Pagina 27
Brânzeturi - Pagina 28
Brânzeturi - Pagina 29
Brânzeturi - Pagina 30
Brânzeturi - Pagina 31
Brânzeturi - Pagina 32
Brânzeturi - Pagina 33
Brânzeturi - Pagina 34
Brânzeturi - Pagina 35
Brânzeturi - Pagina 36
Brânzeturi - Pagina 37
Brânzeturi - Pagina 38
Brânzeturi - Pagina 39
Brânzeturi - Pagina 40
Brânzeturi - Pagina 41
Brânzeturi - Pagina 42
Brânzeturi - Pagina 43
Brânzeturi - Pagina 44
Brânzeturi - Pagina 45
Brânzeturi - Pagina 46
Brânzeturi - Pagina 47
Brânzeturi - Pagina 48
Brânzeturi - Pagina 49
Brânzeturi - Pagina 50
Brânzeturi - Pagina 51
Brânzeturi - Pagina 52
Brânzeturi - Pagina 53
Brânzeturi - Pagina 54
Brânzeturi - Pagina 55
Brânzeturi - Pagina 56
Brânzeturi - Pagina 57
Brânzeturi - Pagina 58
Brânzeturi - Pagina 59
Brânzeturi - Pagina 60
Brânzeturi - Pagina 61
Brânzeturi - Pagina 62
Brânzeturi - Pagina 63
Brânzeturi - Pagina 64
Brânzeturi - Pagina 65
Brânzeturi - Pagina 66
Brânzeturi - Pagina 67
Brânzeturi - Pagina 68
Brânzeturi - Pagina 69
Brânzeturi - Pagina 70
Brânzeturi - Pagina 71
Brânzeturi - Pagina 72
Brânzeturi - Pagina 73
Brânzeturi - Pagina 74
Brânzeturi - Pagina 75
Brânzeturi - Pagina 76
Brânzeturi - Pagina 77
Brânzeturi - Pagina 78
Brânzeturi - Pagina 79
Brânzeturi - Pagina 80
Brânzeturi - Pagina 81
Brânzeturi - Pagina 82
Brânzeturi - Pagina 83
Brânzeturi - Pagina 84
Brânzeturi - Pagina 85
Brânzeturi - Pagina 86
Brânzeturi - Pagina 87

Conținut arhivă zip

  • Branzeturi.DOC

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Proiectarea unei secții de brânzeturi cu productivitatea de 5t

INTRODUCERE Laptele este un aliment valoros, însă relativ perisabil datorită contaminării sale cu microorganisme, încă de la mulgere. Pe de altă...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de obținerea a brânzeturilor

Capitolul I . Tehnologia de obtinerea branzeturilor I.1. Definitia si clasificarea brânzeturilor Brânzeturile sunt produse naturale sau...

Caracterizarea merceologică a brânzeturilor cu pastă moale

INTRODUCERE Laptele are culoarea alba, cu nuanta galbuie, gust specific, usor dulceag si miros caracteristic. Prin fierbere, laptele nu...

Tehnologia produselor din lapte - brânzeturile

TEMA DE PROIECT Sa se obtina branza de vaca folosind ca materie prima o cantitate de lapte normalizat 1989L cu concentratia de grasime 3,1%....

Fabrică de prelucrare a laptelui în brânzeturi

1.1. Documentatia de proiectare 1.1.1. Schema tehnologică de fabricare a produselor lactate din tema cu detalierea operaţiilor ce necesita frig;...

Fabricarea Brânzeturilor

CAPITOLUL 1. FABRICAREA BRANZETURILOR Brânzeturile sunt produse nefermentate sau fermentate, alcătuite în general, din cazeina care formează...

Tehnologia și controlul calității în industria laptelui - brânzeturi semitari

Capitolul I. DOCUMENTARE Brânzeturile sunt produse naturale sau proaspete, care se obtin prin eliminarea zerului din coagulul format în urma...

Brânzeturi frământate

A Rezumatul proiectului Studiul isi propune sa puna in evidenta caracteristicile de calitate ale unei game de branzeturi denumita branzetrui...

Microorganisme în industria brânzeturilor

Introducere Branza este numele generic pentru grupul de produse fermentate din lapte si care este fabricat in toata lumea sub diferite arome. Cel...

Ai nevoie de altceva?