Calculul bilantului termic al schimbatorului de caldura

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Calculul bilantului termic al schimbatorului de caldura.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Capitol 1Schimbătoare de căldură. Pag.2
1.1 Generalități. Pag.2
1.2Criterii de clasificare a shimbătoarelor de căldură. Pag.3
Capitol 2.Schimbătoare de căldură tubulare. Pag.7
2.1Tipuri de schimbătoare de căldură. Pag.10
Capitol 3.Tema proiectului. Pag.16
3.1Calculul bilanțului termic al schimbătorului de căldură. Pag.16
3.2Calculul sumar mecanic și alegerea elementelor constructive. Pag.27
Bibliografie . Pag.32

Extras din document

Capitolul 1Schimbătoare de căldură

1.1 Generalităţi

Schimbătorul de căldură este un aparat care realizează transferul de căldură , dintre diferite medii şi în diferite procese.

Schimbătorul de căldură poate constitui o unitate independentă sau un subansamblu , într-o instalaţie complexă , participând activ la procesul tehnologic , intercalarea sa realizează creşterea randamentului instalaţiei. Substanţele care participă la transferul de căldură , adică agenţii termici ( sau purtători de căldură ) pentru a răspunde cerinţelor de funcţionare în condiţii economice , trebuie să îndeplinească anumite criterii. Deoarece există o gamă variată de schimbătoare de căldură , ele se clasifică după mai multe criterii , ţinând seama de principiile funcţionale şi constructive.

Fig.1.0 Părțile principale ale unui schimbător de căldură:1-fascicul;2,3-placă tubulară;4-fascicul de țevi;5-racord;6,7-fund;8-flanșe,9-suport

Fig.1.1Elementele constructive ale schimbătorului de căldură:a-cu plăci și curent încrucișat,b-cu nervuri,c-cu aripioare,d-formă acirculară,e-cu fagure,f-cu spirală

Transferul de căldură şi forma aparatului este influenţată de un număr mare de factori , de aici rezultă o mare diversitate a tipurilor constructive de aparate.

Astăzi schimbătoarele de căldură sunt utilizate în toate ramurile industriale.

1.2 Criterii de clasificare a schimbătoarelor de căldură

După modul de transfer de căldură , schimbătoarele se împart în:

a). Schimbătoare de căldură de suprafaţă , la care propagarea căldurii de la mediul încălzitor la cel încăzit , se efectuează prin pereţii separatori ( suprafaţa de încălzire ) , confecţionată din materiale cu un coeficient ridicat de conductivitate , transferul de căldură făcându-se de mai multe ori în regim staţionar , temperatura nemodificându-se în timp

b). Schimbătoare de căldură de amestec , la care procesul de transfer se realizează prin amestecarea mediilor

La calculul schimbătoarelor de căldură cu amestec , se consideră numai acelea care lucrează cu agenţii fluid-fluid. Schimbătoarele folosind agenţii fliud-solid sunt considerate cu suprafată de de separaţie , realizată de însăşi suprafaţa agentului termic încălzit sau răcit. Schimbătoarele de căldură de amestec , sunt mai simple constructiv ca şi cele de suprafaţă , şi realizează o utilizare mai completă a căldurii , de aceea se recomandă în cazurile în care procesele tehnologice permit amestecarea mediilor.

Transferul de căldură şi masă , în agregatele cu amestecare directă are loc continuu , regimul fiind staţionar.

Transferul de căldură , între agenţii termici poate fi continuu sau intermitenet. Cu acţiune continuă se realizează schimbătoare de căldură recuperative cu suprafeţe separatoare între agenţii purtători , şi schimbătoare de căldură prin amestecul agenţilor termici. Schimbătoarele de căldură cu acţiune discontinuă se realizează fie ca schimbătoare acumulatoare , la care energia termică disponibilă este acumulată pentru a fi livrată după un regim determinat , fie ca schimbătoare regeneratoare , care au o funcţionare periodică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Calculul bilantului termic al schimbatorului de caldura.docx

Bibliografie

1. Bazil Popa , Helmuth Theil , Teodor Mădărăşan – Schimbătoare de căldură industriale