Centru de Colectare al Laptelui de Vacă

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 12492
Mărime: 1.82MB (arhivat)
Publicat de: Bianca P.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.dr.ing. Csatlós Carol

Cuprins

  1. 1. Generalități privind laptele de vacă 1
  2. 1.1. Scurt istoric 1
  3. 1.2. Prezentare generală 1
  4. 1.3. Însușirile organoleptice, fizico-chimice, biochimice, microbiologice și nutritive ale laptelui integral 2
  5. 1.3.1. Însușirile organoleptice ale laptelui 2
  6. 1.3.2. Proprietățile fizico-chimice ale laptelui 4
  7. 1.3.3. Compoziția biochimică a laptelui de vacă 5
  8. 1.3.4. Microorganismele din laptele de vacă 6
  9. 2. Rase de taurine de la care provine laptele colectat 8
  10. 2.1. Clasificarea taurinelor autohtone și de import 8
  11. 2.1.1. Rase de taurine neameliorate (primitive) 8
  12. 2.1.2. Rase de taurine ameliorate cu însușiri morfoproductive mixte 10
  13. 2.1.3. Rase de taurine ameliorate cu însușiri morfoproductive specializate pe lapte 13
  14. 3. Calități standard pentru recepția laptelui de vacă 18
  15. 3.1. Legislația laptelui în Uniunea Europeană și în România 18
  16. 3.2. Metode de analiză 21
  17. 4. Tehnologia de recepție și prelucrare primară a laptelui 23
  18. 4.1. Tehnologia de recepție și prelucrare primară a laptelui în diferite țări 23
  19. 4.2. Colectarea și prelucrarea primară a laptelui provenit de la un număr de 150 de vaci 23
  20. 4.2.1. Tratarea primară a laptelui după mulgere 24
  21. 4.2.1.1.Recepția laptelui 25
  22. 4.2.1.2. Curățirea laptelui 26
  23. 4.2.1.3.Răcirea laptelui 27
  24. 4.2.1.4.Depozitarea laptelui 28
  25. 5. Adoptarea echipamentelor necesare tehnologiei laptelui 30
  26. 5.1. Utilaje pentru transportul laptelui la centrul de colectare 30
  27. 5.1.1. Bidoane pentru transportul laptelui 30
  28. 5.1.2. Cisterne (autocisterne) pentru transportul laptelui 31
  29. 5.1.3. Pompe pentru alimentarea laptelui 33
  30. 5.1.4. Furtun alimentar 34
  31. 5.2. Utilaje pentru recepția laptelui 35
  32. 5.2.1. Recepția cantitativă 35
  33. 5.2.2. Recepția calitativă 38
  34. 5.3. Sticlăria de laborator 40
  35. 5.4. Utilaje pentru curățirea laptelui 43
  36. 5.4.1. Curățirea prin filtrare 43
  37. 5.4.2. Curățirea prin centrifugare 46
  38. 5.5. Utilaje pentru răcirea și depozitarea laptelui 47
  39. 5.6. Adoptarea utilajelor potrivite pentru centrul de colectare 49
  40. 6. instrucțiuni de protecția muncii și norme de igienă 50
  41. 6.1. Reguli generale 50
  42. 6.2. Măsuri generale 51
  43. 6.3. Norme de igienă specifice în industria laptelui 51
  44. 6.4. Norme de igienă personală a lucrătorului din industria alimentară 52
  45. 7. Bibliografie 53

Extras din proiect

1. GENERALITĂȚI PRIVIND LAPTELE DE VACĂ

1.1. Scurt istoric

Laptele este folosit în alimentaţia omului încă din timpuri străvechi. Datele asupra creşterii animalelor şi implicit folosirea laptelui au fost lăsate de pe vremea sumerienilor. Prelucrarea laptelui mai este semnalată în perioada 500-100 Î.H. la sciţi, traci, germani şi tătari care prelucrau laptele de iapă; la popoarele semite laptele era obţinut de la oi şi capre. Laptele şi brânzeturile constituiau produse importante la greci şi romani; în Roma şi Atena existau pieţe pentru vânzarea produselor lactate. Laptele de vacă era mai puţin utilizat în Grecia unde se consumau lapte şi brânzeturi de capră, iar în Italia lapte de oaie. În vechea Roma, la casele mari pe lângă bucătarie exista o încăpere pentru prepararea brânzeturilor, care erau păstrate la răcoare, în beciuri speciale.

Tradiţia preparării de produse lactate a stat iniţial la baza înfiinţării unor unităţi de prelucrare meştesugărească, iar astăzi există o industrie a laptelui modernă, ca o producţie diversificată, dezvoltată în toate regiunile ţării. Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, laptele şi produsele lactate au constituit aproximativ 50% din hrana zilnică a poporului român, însă există puţine date privind primele încercări de prelucrare a laptelui.

În ultimii ani, ca urmare a unor cercetări arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de aşezare “stâna dacică”, unde apar elemente privind prelucrarea laptelui în acea perioadă.

1.2. Prezentare generală

Ierarhizarea produselor animale după importanţa economică şi alimentară, plasează laptele pe locul doi, după carne. Laptele reprezintă una dintre cele mai ieftine surse de proteină animală cu valoare biologică ridicată. Consumul de lapte şi de produse lactate pe locuitor reprezintă un indicator important al standardului de viaţă. În ţările civilizate, producţia de lapte reprezintă 30-40% din venitul brut realizat în producţia agricolă.

Considerat un „univers alimentar”, laptele este un aliment complet şi de neînlocuit, datorită multiplelor efecte benefice. Consumul rațional de lapte asigură o bună dezvoltare fizică şi intelectuală; măreşte rezistenţa organismului la boli; prelungeşte longevitatea; asigură o bună stare de sănătate la toţi consumatorii; previne osteoporoza şi osteomalacia la femei cu vârsta de peste 40 ani; favorizează eliminarea substanţelor toxice din organism. Laptele este totodată un aliment recomandat tuturor categoriilor de consumatori: persoane în vârstă, femei gravide şi cele care alăptează, nou născuţi şi copii, bolnavi şi covalescenţi, persoane care lucrează în medii toxice.

Se cunoaşte faptul că laptele este cel mai important produs, datorită compoziţiei chimice complexe, valorii biologice şi gradului înalt de digestibilitate. El conţine peste 100 substanţe necesare organismului uman: toţi cei 20 aminoacizi, 10 acizi graşi, 25 de vitamine şi 45 de elemente minerale. Exprimată în calorii, valoarea nutritivă a unui litru de lapte este echivalentă cu circa 400 g carne de porc, 750 g carne de viţel, 7-8 ouă, 500 g peşte, 2,6 kg varză sau 125 g pâine.

Se impune să definim laptele, nutrient de bază şi indispensabil unei alimentaţii echilibrate. Laptele este un produs de origine animală destinat consumului ca atare sau sub formă de produse lactate. Se obţine, în principal, de la vaci, bivoliţe, oi şi capre. În unele ţări este preferat laptele provenit de la alte specii, cum ar fi: măgăriţa, cămila, renul sau zebra. În Mongolia laptele de iapă este consumat mai ales sub forma unui produs acidodietetic denumit „cumâs”.

Din punct de vedere igienic, laptele, reprezintă, produsul glandei mamare obţinut în urma mulsului neîntrerupt și complet, în condiţii igienice de la mamifere (vaci) sănătoase și bine hrănite. Denumirea de „lapte’’, fără nici o altă precizare, se referă la laptele de vacă, în timp ce pentru alte tipuri va trebui specificată şi specia de provenienţă, cum ar fi lapte de oaie, capră, bivoliţă.

1.3. Însușirile organoleptice, fizico-chimice, biochimice, microbiologice și nutritive ale laptelui integral

Din punct de vedere organoleptic și fizico-chimic, laptele se prezintă sub forma unui lichid fiziologic de culoare albă, cu gust zaharat, constituind o soluție apoasă în care se găsesc sub formă de emulsie globule de grăsime având diametrul de 3-5 µm; suspendate micele proteice cu diametrul de 100-250 µm și dizolvate glucide, dar și substațe minerale. Globulele de grăsime și micelele proteice determină consistența opalescentă și culoare albă a laptelui.

1.3.1. Însușirile organoleptice ale laptelui

Însușirile organoleptice reprezintă totalitatea proprietăților laptelui percepute prin simțuri. Cunoașterea însușirilor organoleptice ale laptelui are o semnificație deosebită pentru aprecierea calităților și defectelor laptelui. Proprietățile organoleptice sunt analizate cu ajutorul tehnicilor moderne și interpretate statistic.

Principalele proprietăți senzoriale care interesează specialiștii din fermele de exploatare a animalelor de lapte și din industria alimentară sunt următoarele: culoarea, aspectul, consistența, mirosul, gustul și gradul de impuritate.

Culoarea reprezintă totalitatea radiațiilor de lumină de diverse frecvențe, pe care le reflectă laptele și care creează asupra retinei ochiului impresia specifică. Culoarea laptelui variază de la alb la galben în funcție de rasă, vârstă, sezon și alimentația animalelor respective. Laptele proaspăt de vacă are culoarea albă cu o nuanță ușor gălbuie și uniformă datorată în mare măsură grăsimii și pigmenților carotenoizi proveniți din furaje. Culoarea gălbuie se observă la suprafața laptelui sau atunci când laptele se toarnă dintr-un vas în altul în jet continuu. Rasa influențează culoarea laptelui, mai ales la bovine care au un procent de grăsime în lapte mai ridicat de 4,5-5 %. De asemenea, sezonul are influență asupra culorii. Laptele muls în perioada verii este mai alb decât cel care se mulge iarna, care, din cauza furajelor uscate, deci a unui procent mai mare de substanță uscată, are o culoare mai galbenă.

Bibliografie

Banu Constantin, Manualul inginerului pentru industrie alimentară vol. I și II, Ed. Tehnică, București, 1999

Banu Constantin, Procesarea industrială a laptelui, Ed. Tehnică, București, 1998

Constantin Velea, Tehnologia creșterii bovinelor, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1983

Valentin Necula, Mihaela Babii, Analiza senzorială a alimentelor și produselor alimentare, Ed. Universității Transilvania, Brașov, 2012

G. Georgescu, Laptele și produsele lactate, Ed. Ceres, București, 2000

Valentin Necula, Potroviță Monica, Nutriție comunitară și impactul alimentelor- Note de curs și lucrări practice, Brașov, 2011

Canja Cristina, Tehnologii generale în industria alimentară- Note de curs și lucrări practice, Brașov, 2012

G. Chintescu. şi C. Pătraşcu, Agendă pentru industria laptelui, Bucureşti, Ed. Tehnică, 1988

Banu C., coordonator, Manualul inginerului de industrie alimentară Vol. I și II, Ed. Tehnică, București , 2002

Preview document

Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 1
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 2
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 3
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 4
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 5
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 6
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 7
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 8
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 9
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 10
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 11
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 12
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 13
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 14
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 15
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 16
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 17
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 18
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 19
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 20
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 21
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 22
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 23
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 24
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 25
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 26
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 27
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 28
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 29
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 30
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 31
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 32
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 33
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 34
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 35
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 36
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 37
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 38
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 39
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 40
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 41
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 42
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 43
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 44
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 45
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 46
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 47
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 48
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 49
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 50
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 51
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 52
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 53
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 54
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 55
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 56
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 57
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 58
Centru de Colectare al Laptelui de Vacă - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Centru de Colectare al Laptelui de Vaca.docx

Alții au mai descărcat și

Secție de Prelucrare a Laptelui în Brânzeturi

Să se proiecteze o secţie de prelucrare a laptelui în brânzeturi cu pastă opărită (caşcaval) cu o capacitate de 3000 kg/24 h. Materia primă va fi...

Proiectarea unei secții de procesare a laptelui

I. Proiectare sectie de procesare ACORD DE MEDIU Pentru proiectul “Infiintare fabrica de procesare lapte 3500 L/zi”, investiţie ce se va...

Tehnologia laptelui de consum - oaie

CAPITOLUL 1 ANALIZA COMPARATIVĂ A RASELOR DE ANIMALE DIN SPECIA DE LA CARE PROVINE LAPTELE-OAIE 1.1. Generalități Oaia domestică (Ovis aries)...

Brânza de vaci

Memoriu justificativ Pe parcursul evolutiei sale istorice omul a dezvoltat multe tehnologii de prelucrare a alimentelor existente in natura,...

Laptele și Produsele Lactate

I. GENERALITATI 1.1 Standardizarea – definitie si rol Conform definitiei date de Organizatia Internationala de Standardizare, standardul (norma)...

Centru de colectare lapte de bivoliță

Importanţă economică. În cadrul produselor animaliere, producţia de lapte ocupă al doilea loc după carne, ca importanţă economică şi alimentară,...

Centru de Colectare Lapte de Oaie

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI PRIVIND LAPTELE DE OAIE 1.1 Introducere Laptele este unul dintre alimente ce pot fi consumate în stare naturală, fiind...

Schweitzer HACCP

LaDORNA - ŞVAIŢER Generalităţi LaDORNA este unul dintre cele mai dezvoltate branduri de pe piaţa produselor lactate din România şi lider pe piaţa...

Te-ar putea interesa și

Echilibrul Financiar al Intreprinderii pe Exemplul SC Crimat SRL Botoșani

CAPITOLUL 1 APRECIEREA STĂRII DE ECHILIBRU ŞI DEZECHILIBRU FINANCIAR 1.1. APRECIEREA STĂRII DE ECHILIBRU FINANCIAR Într-o manierǎ generalǎ,...

Studiul influenței unor parametrii tehnologici asupra obținerii brânzei telemea de vacă cu înglobare de acid folic - vitamina B9

OBIECTIVUL PROIECTULUI 1.1. JUSTIFICAREA NECESITĂŢII ŞI OPORTUNITĂŢII REALIZĂRII PRODUCŢIEI PROIECTATE Laptele este unul dintre cele mai...

Implementarea unui sistem logistic performant la SC Brădet SRL

INTRODUCERE „ Conceptul de logistică a fost utilizat pentru prima dată în domeniul militar. Logistica era privită ca o parte a artei războiului,...

Studii de caz la SC Moldosin SA și SC Bucovina SA - managementul calității totale

CAP.I INTRODUCERE Notiunea de calitate a produselor si multitudinea de probleme legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult...

Stabilirea Necesarului de Nutreț și a Eficienței Utilizării Lor pentru o Exploatație Zootehnică

INTRODUCERE Nutriţia şi alimentaţia influenţează direct şi evident nu numai nivelul producţiilor animale dar şi reproducţia, procesele de creştere...

Proiectarea unei unități de pasteurizare a laptelui de vacă

Capitolul I I. INTRODUCERE Cu toții am gustat cel puțin odată în viață un lapte provenit de la vacă, acesta fiind cel mai căutat și consumat...

Contribuții la Investigarea Calității Laptelui din Zona Întorsura Buzăului

Introducere Până la sfârşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date...

Centru de Colectare Lapte de Oaie

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI PRIVIND LAPTELE DE OAIE 1.1 Introducere Laptele este unul dintre alimente ce pot fi consumate în stare naturală, fiind...

Ai nevoie de altceva?