Codeina. Hidrocodona

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 11767
Mărime: 989.50KB (arhivat)
Publicat de: Octaviana Farcaș
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Introducere

Analgezicele opioide (sau morfinomimetice) sunt medicamente care au acţiune de suprimare a durerii (acţiune analgezică intensă), însoţită frecvent de calmarea anxietăţii, sedare şi euforie, prezentând potenţial de a dezvolta farmacodependenţă.

Din punct de vedere chimic, opiumul este un amestec complex de glucide, lipide, proteine, alcaloizii reprezentând între 10% şi 20% din compoziţie. Din cei 40 de alcaloizi descoperiţi, doar 5 se găsesc în cantitate mai mare, aceştia fiind: morfina, noscapina, papaverina, codeina şi tebaina. [ N.I. Ioanid, 1965]

Sunt substanţe organice azotate complexe, produse doar de către organismul vegetal, ce prezintă o reacţie alcalină mai mult sau mai puţin importantă. Sunt produşi finali ai metabolismului azotat. Se cunosc aproximativ 5000 de alcaloizi naturali diferiţi. Alcaloizii se pot localiza în frunze (ceai, coca), seminţe (cafea), rădăcini şi scoarţă, spermodermă (brânduşe), „scoarţa” fructului (mac), canale secretoare, laticifere etc.

În general, alcaloizii se caracterizează prin structuri heterociclice. Datorită azotului din moleculă, prezintă caracter bazic. Sunt substanţe insolubile în apă şi solubile în solvenţi organici. Reacţionează cu acizii minerali şi formează săruri solubile. În plante se găsesc sub formă de săruri ale acizilor oxalic, citric, malic, fumaric etc. Dau reacţii caracteristice de precipitare cu numeroşi reactivi (iodura de potasiu, clorura de platină, acid picric, acid sulfuric etc.).

Exercită efecte fiziologice considerabile asupra omului şi asupra animalelor. Alcaloizii sunt folosiţi în terapeutică drept narcotice şi calmante. Unii alcaloizi sunt otrăvuri puternice, spre exemplu curara, ce are capacitatea de a paraliza sistemul nervos. Se consideră că alcaloizii constituie mijloace de apărare ale plantelor împotriva insectelor. Unii alcaloizi, de exemplu nicotină, joacă rol în procesele enzimatice de oxido-reducere.

Plantele producătoare de alcaloizi sunt dicotiledonatele, iar în măsură mai mică monocotiledonatele şi criptogamele. În general o plantă conţine mai mulţi alcaloizi.

Conţinutul în alcaloizi depinde de vârsta plantei, regiune, climă şi anotimp. Algele şi muşchii nu au alcaloizi. Ei sunt rari la ciuperci (ergotamina), la pteridofite (nicotină de la Equisetum, coniina sporilor de Lycopodiu) şi la gimnosperme (efedrina de la Ephedra). La angiosperme, anumite familii sunt recunoscute prin bogăţia lor în alcaloizi: Solanaceae (solanina, nicotina, hiosciamina, atropină ş.a.), Rubiaceae (cofeina, ernetina, chinina), Papaveraceae (morfina, papaverina, codeina, narseina ş.a.). Alcaloizii mai importanţi sunt: coniina, nicotina, tropanul, atropina, cocaina, chinina, papaverina, morfina, codeina, stricnina, cofeina etc. [Mangalagiu, I., 2000]

Genele care permit macului de opiu să producă codeina şi morfina au fost identificate de cercetătorii canadieni de la Universitatea Calgary. "Enzimele codificate de aceste două gene le-au dat de furcă biochimiştilor vreme de peste jumatate de secol", a comentat Peter Facchini, şeful echipei de cercetare, într-un articol apărut în revista Nature Chemical Biology.

Codeina, cel mai utilizat derivat al opiului graţie efectului ei analgezic, poate fi extrasă direct din plantă, dar cea mai mare parte din ea este sintetizată de morfina prezentă în cantităţi mai mari în macul de opiu. Şi în plantă, codeina este ulterior convertită în morfină de o enzimă.

"Graţie acestei descoperiri se va putea reuşi crearea unor plante în măsură să-şi întrerupă procesul lor de producţie la nivelul codeinei. Dar mai putem lucra şi pentru a ajunge la sinteza codeinei şi a altor derivaţi ai opiului în centrele biotehnologice, care să permită o producţie mai eficientă, controlată şi economică", a adaugat Facchini.

În cadrul studiului lor, cercetătorii au analizat peste 23.000 de gene până la a reuşi s-o identifice pe cea denumită "codeine O-dementhylase (CODM)", care produce enzima vegetală capabilă să transforme codeina în morfină.

Ca urmare a acestei descoperiri vor putea fi obţinute plante care întrerup procesul de producţie la nivelul codeinei, înainte ca aceasta să fie transformată în morfină.

În S.U.A. a crescut în ultimul an consumul de preparate farmaceutice cu conţinut de analgezice opiacee. Conform Studiului la Nivel Naţional privind Sănătatea şi Consumul de Droguri realizat în 2004, erau 4,4 milioane de consumatori care consumau narcotice pentru înlăturarea durerii şi se preciza o creştere a prevalenţei consumului narcoticelor pentru înlăturarea durerii în afara scopului medical, la grupurile cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani (de la 22% în anul 2002 la 24% în 2004).

Printre drogurile narcotice care continuă să fie deturnate şi consumate în S.U.A. menţionăm hidrocodona, oxicodona şi metadona. Metodele de deturnare sunt diversificate de la reţete medicale falsificate până la furtul de la producători, engrosişti sau vânzătorii endetail. Consumul acestor droguri mai este facilitat şi de prestaţia slabă din partea unor doctori şi farmacişti. OICS apreciază că Guvernul ia măsuri de prevenire a deturnării şi consumului de preparate farmaceutice (vezi paragrafele 349350).

În acelaşi timp, OICS insistă pe lângă Guvern să reanalizeze controlul preparatelor cu conţinut de hidrocodonă, în scopul creşterii ficacităţii acestuia, deoarece deturnarea şi consumul acestui drog narcotic ridică probleme serioase în S.U.A. de mai mulţi ani.

Guvernele trebuie să fie conştiente că odată cu creşterea accesibilităţii la drogurile narcotice pentru uz licit poate să crească şi riscul deturnării şi consumul acestor droguri. În SUA cele mai frecvent deturnate şi consumate produse farmaceutice cu conţinut narcotic sunt cele care au în compoziţie hidrocodonă şi oxicodonă. În anul 2004, SUA au înregistrat 99% din consumul global de hidrocodonă şi respectiv 85% din consumul de oxicodonă. Consumul în scopuri medicale al hidrocodonei a crescut cu 60%, iar cel al oxicodonei cu 80% în SUA pe o perioadă de 5 ani, respectiv 2000-2004. Consumul medical de hidrocodonă a atins aproape 16 doze zilnice (S-DDD) la 1000 de locuitori, iar cel de oxicodonă a fost de 4 S-DDD în 2004. Organul solicită Guvernelor să monitorizeze cu atenţie evoluţia consumului de preparate farmaceutice cu conţinut de droguri narcotice şi să adopte măsurile necesare pentru prevenirea deturnării şi abuzului.

Preview document

Codeina. Hidrocodona - Pagina 1
Codeina. Hidrocodona - Pagina 2
Codeina. Hidrocodona - Pagina 3
Codeina. Hidrocodona - Pagina 4
Codeina. Hidrocodona - Pagina 5
Codeina. Hidrocodona - Pagina 6
Codeina. Hidrocodona - Pagina 7
Codeina. Hidrocodona - Pagina 8
Codeina. Hidrocodona - Pagina 9
Codeina. Hidrocodona - Pagina 10
Codeina. Hidrocodona - Pagina 11
Codeina. Hidrocodona - Pagina 12
Codeina. Hidrocodona - Pagina 13
Codeina. Hidrocodona - Pagina 14
Codeina. Hidrocodona - Pagina 15
Codeina. Hidrocodona - Pagina 16
Codeina. Hidrocodona - Pagina 17
Codeina. Hidrocodona - Pagina 18
Codeina. Hidrocodona - Pagina 19
Codeina. Hidrocodona - Pagina 20
Codeina. Hidrocodona - Pagina 21
Codeina. Hidrocodona - Pagina 22
Codeina. Hidrocodona - Pagina 23
Codeina. Hidrocodona - Pagina 24
Codeina. Hidrocodona - Pagina 25
Codeina. Hidrocodona - Pagina 26
Codeina. Hidrocodona - Pagina 27
Codeina. Hidrocodona - Pagina 28
Codeina. Hidrocodona - Pagina 29
Codeina. Hidrocodona - Pagina 30
Codeina. Hidrocodona - Pagina 31
Codeina. Hidrocodona - Pagina 32
Codeina. Hidrocodona - Pagina 33
Codeina. Hidrocodona - Pagina 34
Codeina. Hidrocodona - Pagina 35
Codeina. Hidrocodona - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Codeina. Hidrocodona.docx
  • Codeina. Hidrocodona.pptx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Heroina

Notiunea de droguri In sensul larg al cuvantului, prin “drog’’ se intelege orice substanta utilizata in terapeutica, datorita unor proprietati...

Te-ar putea interesa și

Evoluția Drogurilor și a Utilizării Lor

MOTTO : „Sa începem o lupta foarte dura în ceea ce priveste traficul si consumul de droguri ! Este vorba de un risc pe care nu trebuie sa-l...

Farmacologie clinică și farmacovigilență

ASPECTE GENERALE ALE FARMACOLOGIEI CLINICE I.1.DEZVOLTAREA SI OBIECTUL FARMACOLOGIEI CLINICE Farmacologia clinica cuprinde toate aspectele...

Ai nevoie de altceva?