Conserva de ton

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Conserva de ton.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 5 fisiere docx de 29 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Peştele reprezintă un aliment extrem de valoros prin conţinutul său în proteine de calitate superioară, grăsime bogată în acizi graşi polinesaturaţi cu o mare eficienţă in organismul uman, vitamine (in principal A şi D) şi substanţe minerale (fier,

fosfor, potasiu, magneziuetc.). Nivelul de sodiu este scăzut, ceea ce face ca peştele şi în principal peştele slab să fie folosit in dieta bolnavilor cardiaci sau a bolnavilor de rinichi, a bolnavilor de diabet (nu conţine hidraţi de carbon), în alimentaţia copiilor, a persoanelor în vârstă, dar şi a adulţilor şi copiilor sănătoşi.

Conservele de ton sunt produse alimentare obţinute prin ambalarea peştelui impreuna cu alte componente in recipiente rezistente si impermeabile închise ermetic si sterilizate,frecvent prin tehnica clasică de sterilizare la temperaturi cuprinse intre 115-130°C care îşi păstreaza calităţile nutritive si senzoriale pentru un timp mai îndelungat(24-36 luni).

La fabricarea conservelor de peste se folosesc ,ca materie prima ,aproape toate speciile de ton care se congelează in stare proaspată (refrigerate sau congelată).

Conservele de peşte pot fi: in suc propiu, in sos tomat,în ulei aromatizat cu diverse adaosuri, aperitiv cu legume si zarzavaturi şi cu sosuri de vin şi muştar,tip pastă.

Conservele de peşte în ulei picant se obţin din peşte oceanic filetat sau tăiat în bucăţi ,ambulate în cutii de tablă cositorită ,vernisată.În această categorie de conserve in ulei mai fac parte :sardea de Atlantic în ulei picat,hering în ulei,macro în ulei picant,fileu de hering în ulei,fileu de macro în ulei,sardinelă în ulei,fileu de cod în ulei picant,cod în ulei picant,merlucius în ulei picant.

Imporanţa peştelui in alimentaţie .Implicaţii nutriţionale ale conservei de peşte

Peştele constituie una din cele mai valoroase produse alimetare datorită

conţinutului in proteine complete ,in lipide cu un grad mare de nesaturare a acizilor graşi a conţinutului ridicat in vitamine lipo si hidrosolubile şi a concentraţiei mari de bioelemente minerale din cele mai preţioase.

Omul secolului XXI a început să înţeleagă mai bine şi mai conştient că peştele şi produsele sau subprodusele obţinute de la acesta trebuie tratate cu mai multă atenţie, în condiţiile în care proteina de origine animală provenită din mediul acvatic are un rol deosebit de important pentru dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii organismului.

Carnea de peşte conţine atât de mulţi nutrienţi importanţi, inclusiv proteine, încât, aşa cum apreciază şi nutriţioniştii, ar trebui să constituie un segment major al hranei noastre zilnice.

Trebuie să facem precizarea că o singură porţie de peşte de 100 g, furnizează între o treime şi jumătate din necesarul de proteină zilnic.

Majoritatea peştilor au şi un conţinut ridicat de vitamina B12, vitală pentru un sistem nervos sănătos şi de iod, necesar bunei funcţionări a glandei tiroide.

Astăzi se cunoaşte că un consum ridicat de carne de peşte are un rol benefic asupra sănătăţii omului prin ajutorul pe care îl dă aceasta organismului în fortificarea lui pe de o parte, iar pe de altă parte, în minimalizarea apariţiei maladii lor cardiovasculare, prin scăderea nivelului total de colesterol, prin reducerea nivelului de trigliceride, prin faptul că moderează răspunsul inflamator şi îmbunătăţeşte metabolismul carbohidraţilor. De asemenea, consumul de carne de peşte are efecte benefice în tratamentul gutei, artritelor reumatoide, psoriazisului, în prevenirea diferitelor forme de cancer, alină migrena şi nu în ultimul rând, este destul de util diabeticilor.

Fisiere in arhiva (5):

 • Conserva de ton
  • bibliografie.docx
  • Congelarea tonului.docx
  • Conserva de ton.docx
  • Cuprins.docx
  • metode de conservare -TON.docx

Bibliografie

“Microbiologia peştelui”- Dr. C.Ionescu- 2007
“Preparate din peşte” Nicolae Colea, editura Teora
“Tehnici si procedee de conservare ale peştelui”,Aurelia Ionescu,1995, editura Humanitas
“Industrializarea peştelui” , Editura Ion Ionescu de la Brad,2009
“Alimente functionale”,Voichiţa Hurgoiu ,2004, Ed.Casa Carţii de Stiinţa Cluj Napoca

Alte informatii

Universitatea:Dunarea de Jos Facultatea:Stiinţa si ingineria produselor alimentare Specializare:Ingineria produselor alimenatre Disciplina:Principii si metode de conservare a produselor alimentare