Conservarea cărnii

Proiect
4/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 13307
Mărime: 62.85KB (arhivat)
Publicat de: Zamfir Sabău
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. DESPRE CONSERVAREA ALIMENTELOR
  2. 2. CONSERVAREA ALIMENTELOR IN TRECUT…
  3. 3. CONSERVAREA ALIMENTELOR IN ZILELE NOASTRE
  4. 4. CARNEA CA MATERIE PRIMA SI CARACTERISTICILE EI
  5. 4.1. Compozitia chimica a carnii
  6. 4.2. Modificarile carnii dupa taiere
  7. 5. PRINCIPIILE CONSERVARII CARNII
  8. 6. METODE DE CONSERVARE A CARNII
  9. 6.1. Conservarea carnii prin frig
  10. 6.1.1. Refrigerarea carnii
  11. 6.1.2. Congelarea carnii
  12. 6.2. Conservarea carnii prin sarare
  13. 6.2.1. Principiile conservarii carnii prin sarare
  14. 6.2.2. Metode de sarare
  15. 6.2.3. Accelerarea sararii carnii
  16. 6.3. Conservarea carnii prin afumare
  17. 6.3.1. Principiile conservarii carnii prin afumare
  18. 6.3.2. Metode de afumare
  19. 7. TEHNOLOGIA FABRICARII MEZELURILOR
  20. 7.1. Materia prima si substantele auxiliare folosite la prepararea mezelurilor
  21. 8. TEHNOLOGIA FABRICARII CONSERVELOR DE CARNE
  22. 8.1. Bazele stiintifice ale sterilizarii
  23. 8.2. Materiile prime si auxiliare
  24. 8.3. Fluxul tehnologic de fabricare a conservelor de carne

Extras din proiect

1. DESPRE CONSERVAREA ALIMENTELOR

Conservarea alimentelor, este procesul de tratare şi manipulare a produselor alimentare pentru a opri sau încetini deteriorarea (pierderi de calitate, care scad caracterul comestibil sau valoarea nutritionala). Conservarea implică, de obicei, prevenirea creşterii de bacterii , drojdii , ciuperci , şi alte micro-organisme, precum si intarzierea oxidarii grăsimilor , care cauzează râncezeala. Conservarea alimentelor include, de asemenea, procesele care inhiba decolorarea naturala care poate apărea în timpul de preparare a alimentelor.

Produsele alimentare sunt supuse alterarii, sub influenta oxigenului si a bacteriilor. Susceptibilitatea la alterare limiteaza perioada de timp in care calitatile lor pot fi pastrate. Conservarea, prin diferitele sale metode, prelungeste durata de valabilitate a produselor alimentare. Avantajele sunt multiple: putem cumpara si prepara mai rar cantitati mai mari de hrana, putem pastra alimentele dincolo de sezonul producerii lor, pentru a putea avea o alimentatie mai bogata si mai diversificata.

Principiul conservarii consta in reducerea numarului de bacterii de alterare din alimente si realizarea unui mediu in care dezvoltarea bacteriilor sa nu fie posibila (excesiv de uscat, de sarat, de dulce sau de acid) si izolarea de oxigen. Exista si compusi chimici care inhiba cresterea microorganismelor si, astfel, au proprietati de conservanti.

Unele alimente naturale au proprietati intrinseci de conservare: fructele acide (mere, citrice), care sunt si bogate in vitamina C cu rol antioxidant, cele cu coaja tare (nuci, alune – 'ermetic' inchise si bogate in vitamina E cu rol antioxidant).

2. CONSERVAREA ALIMENTELOR IN TRECUT…

Omul a învăţat de timpuriu să conserve alimentele, uscându-le sau păstrându-le la temperaturi scăzute. Dovezi despre procedeele folosite s-au găsit în tăbliţele mesopotamiene şi în inscripţiile de pe monumentele egiptene, datând de aproximativ 5000 de ani. Se ştie astfel că, în mileniul al III-lea î.Hr., egiptenii uscau peştele şi carnea. În Mesopotamia au fost descoperite cantităţi mari de resturi de peşte marin în zăcăminte datând din acelaşi mileniu, situate la Lagash, atât de departe de ţărm, încât explicaţia este că peştele a fost transportat până acolo în sare ori uscat. Prima aluzie scrisă la sărarea peştelui figurează într-o tăbliţă din anul 1500 î.Hr.

În mileniul I î.Hr., chinezii practicau afumarea, sărarea şi uscarea cărnii şi a peştelui. Legumele erau păstrate în nisip, carnea în substanţe grase, iar fructele în miere.

În timpul căldurilor, grecii şi romanii conservau carnea în oţet sau în miere. Păstrau peştele în saramură cu plante aromatice, pentru a-l feri de fermentaţie. Foloseau şi zăpada adusă din munţi şi depozitată în puţuri. Acesta este un procedeu practicat în multe locuri până în secolul al XIX-lea, când a început fabricarea gheţii pentru răcire.

Începând cu 1790, Nicolas Appert, patiser din Paris, care de 10 ani studia conservarea alimentelor, a pus în vânzare carne, legume şi fructe conservate în borcane de sticlă inchise ermetic. În 1809, ministrul de interne i-a oferit 12 000 de franci pentru divulgarea metodei. Un an mai târziu i-a apărut „ Cartea de menaj, arta de a conserva timp de mai mulţi ani orice substanţe vegetale sau animale”. Procedeul lui Appert, care consta în distrugerea fermenţilor prin căldură, după închiderea alimentelor în vase ermetice, a fost perfecţionat chiar de inventatorul său, care a înlocuit borcanele de sticlă prin cutii metalice.

În 1853, Gail Borden a obţinut laptele condensat. În 1867, sfătuit de baronul Haussmann, inginerul Charles Tellier s-a consacrat conservării alimentelor prin frig. A inventat maşini frigorifice şi a amenajat vasul „Frigorifique”, prima navă ce asigura transportul de carne proaspată pe distanţe mari ( de la Buenos Aires la Rouen).

Vasul „Frigorifique”

Prin 1865, pe piaţa americană au apărut peştele şi păsările congelate; carnea a urmat prin 1877; fructele, în 1910; legumele, prin 1930, ca urmare a cercetărilor efectuate de Clarence Birdseye.

Între timp, Louis Pasteur a descoperit că fermentaţia este produsă de microorganisme şi a inventat pasteurizarea, procedeu care distruge fermenţii prin încălzire moderată, dar prelungită.

Prin anii ’50, în S.U.A., s-a inventat procedeul de sterilizare a alimentelor prin iradiere (încă din 1896 fusese dovedit experimental efectul sterilizant al radiaţiilor ionizante).

În 1906, doi francezi au inventat procedeul numit liofilizare, care consta în deshidratarea produselor prin congelare bruscă la -60 grade C, dar care n-a fost aplicat în industria alimentară decât prin anii ’50. Liofilizarea prezintă avantajul că, privat de apă, produsul ocupă un volum mic şi se conservă, în ambalaj etanş, la temperatura mediului ambiant.

În anii ’80, industria agroalimentară a pus la punct o tehnică de conservare a legumelor proaspete pentru consum, ca salata, morcovii curăţaţi, varza etc. În paralel, congelarea a fost introdusă şi pentru conservarea semipreparatelor şi a preparatelor, care au apărut în Franţa la începutul anilor ’70. Utilizarea cuptorului cu microunde şi evoluţia modului de viaţă au favorizat succesul acestora mai ales în mediul urban.

3. CONSERVAREA ALIMENTELOR IN ZILELE NOASTRE

Sub influenţa oxigenului şi a bacteriilor, alimentele sunt supuse alterării. Conservarea, prin diferitele sale metode, prelungeşte durata de valabilitate a produselor alimentare.

Cele mai utilizate modalităţi de conservare folosite în zilele noastre sunt:

1. uscarea - se poate realiza prin deshidratare parţială (concentrare) sau totală. Metoda prezintă avantajul reducerii volumului şi greutăţii alimentelor şi dezavantajul pierderii unor vitamine.

2. concentrarea - presupune evaporare, fierbere, centrifugare, etape ce conduc la creşterea concentraţiei unor componente ale produsului respective. Această modalitate apare în cazul sucurilor, siropurilor, bulionului.

3. sărarea - se face atât cu sare solidă cât şi cu soluţie de sare (saramură). Se aplică brânzei, cărnii, peştelui.

4. afumarea - alimental respective este expus la fum de lemn. Unele componente din fum se depun pe suprafaţa alimentului şi exercită o acţiune antiseptică. Această metodă se aplică în special mezelurilor, cărnii.

5. congelarea - produsele alimentare sunt ţinute la temperaturi scăzute (între -18 şi -40oC). Proprietăţile alimentelor sunt păstrate o perioadă îndelungată (3-12 luni). Congelarea păstrează cel mai bine calităţile nutritive ale alimentelor, chiar dacă la decongelare o parte din apa conţinută în ţesuturile vegetale sau animale este eliberată, prin spargerea membranei

Preview document

Conservarea cărnii - Pagina 1
Conservarea cărnii - Pagina 2
Conservarea cărnii - Pagina 3
Conservarea cărnii - Pagina 4
Conservarea cărnii - Pagina 5
Conservarea cărnii - Pagina 6
Conservarea cărnii - Pagina 7
Conservarea cărnii - Pagina 8
Conservarea cărnii - Pagina 9
Conservarea cărnii - Pagina 10
Conservarea cărnii - Pagina 11
Conservarea cărnii - Pagina 12
Conservarea cărnii - Pagina 13
Conservarea cărnii - Pagina 14
Conservarea cărnii - Pagina 15
Conservarea cărnii - Pagina 16
Conservarea cărnii - Pagina 17
Conservarea cărnii - Pagina 18
Conservarea cărnii - Pagina 19
Conservarea cărnii - Pagina 20
Conservarea cărnii - Pagina 21
Conservarea cărnii - Pagina 22
Conservarea cărnii - Pagina 23
Conservarea cărnii - Pagina 24
Conservarea cărnii - Pagina 25
Conservarea cărnii - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Conservarea Carnii.doc

Alții au mai descărcat și

Prepararea, prelucrarea și conservarea produselor din carne

CAP. 1 ARGUMENT Produsele alimentare de origine animala fac parte din grupul alimentelor absolut indispensabile desfasurarii proceselor vitale ale...

Tehnologia Produselor Alimentare

Introducere Alimentaţia omului reprezintă unul dintre stâlpii fundamentali a construcţiei sale. sănătatea şi echilibrul fiecăruia, se află în...

Tehnologia preparării bucatelor de bază din pește prăjit

Introducere: Bucatele calde de peste ocupă un loc important în sortimentul de bucate pregătite la întreprinderile alimentatiei publice. Pestele...

Conservarea Legumelor și Fructelor

1. USCAREA, O METODĂ DE CONSERVARE ŞI PASTRARE A LEGUMELOR ŞI FRUCTELOR Uscarea legumelor şi a fructelor este cunoscută ca cea mai veche metodă de...

Proiectarea camerei frigorifice de păstrare a peștelui congelat

Introducere. Masinele frigorifice se refera la baze termodinamice ale racirii artificiale, constructia, principiul de actiune si calculul...

Conservarea prin Refrigerare

Introducere Carnea Este Un Aliment Valoros In Alimentatia Omului Deoarece Contine Proteine De Calitate Superioara Fiind Bogata In Aminoacizi...

Afumarea

Conservarea prin afumare a produselor alimentare cu referire la afumarea salamurilor crude tip Sibiu 1. Memoriu justificativ Afumarea face parte...

Proiect la utilaj tehnologic - mașină de tocat carne

Introducere Pentru a satisface cerinţele mereu crescînde ale consumatorilor în cele mai necesare şi preţioase produse alimentare şi pentru a...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei Fabrici de Obținere a Conservelor din Carne

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Conservele din carne sunt produse ambalate ermetic în recipiente metalice sau de sticlă, obţinute prin tratament termic...

Controlul și expertiză la conservele de carne

I.INTRODUCERE I.1.Scurt istoric Istoria conservei începe în anul 1795, atunci când guvernul francez a oferit o recompensă de 12,000 de franci...

Studiul privind controlul calității conservelor de carne în suc propriu

INTRODUCERE Importanţa controlului oficial al calităţii alimentelor Obiectivul fundamental al tuturor reglementărilor referitoare la produsele...

Conservă din carne

Valoarea alimentara a carnii Alimentele se numesc substante complexe, în general naturale, care contribuie la asigurarea mentinerii structurii...

Tehnologia de obținere a conservelor din carne

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE In cadrul industriei alimentare, industria carnii reprezinta o subramura de importanta deosebita, fiind in masura, prin...

Implementarea planului HACCP într-o secție de procesare a conservelor din carne în suc propriu și controlul calității produsului finit

INTRODUCERE Teoria despre gestiunea calităţii îi este atribuită lui W.E. Deming şi datează din anii 50. Deming împreună cu colaboratorii săi au...

Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării

I. SEMICONSERVE DIN CARNE SI PESTE 1. Generalitati Semiconservele sunt produse alimentare care se obtin in urma unor prelucrari tehnologice si...

Controlul de calitate în procesul tehnologic de obținere a conservelor din carne

Etape de lucru la determinarea conţinutului de crane,grăsime,siamasei nete din conservele de carne pag31 Etape de lucru la determinarea...

Ai nevoie de altceva?