Contaminanti Agroalimentari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Contaminanti Agroalimentari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

1.INTRODUCERE

Alimentele reprezinta sursa noastra de hrana si de energie. Conform normelor recomandate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica, pentru un efort fizic sau intelectual mediu, un barbat intre 20-45 ani trebuie sa asigure necesarul zilnic de 3200 Kilocalorii, iar o femeie intre 20-45 ani - de 2700 Kilocalorii. O ciocolata de 100 grame are aprox. 550 kilocalorii (adica 2300 kilojouli, asa cum scrie pe eticheta). Conform unui simplu calcul, acest neceasar energetic poate fi asigurat prin consumul a 6 franzele sau a 6 ciocolate pentru barbat sau 5 franzele sau 5 ciocolate pentru femeie.

Si totusi… 6 franzele sau 6 ciocolate a 100 grame nu sunt suficiente pentru a asigura buna functionare a organismului. Organismul uman are nevoie de un raport optim de apa, glucide, proteine, lipide, saruri minerale si vitamine, ceea ce caracterizeaza valoarea biologica a alimentelor.

Spre deosebire de alte produse, alimentele sunt mult mai importante pentru consumatori. Pe langa faptul ca trebuie sa ne asigure necesarul zilnic de hrana, daca sunt contaminate sau alterate, ele ne afecteaza direct sanatatea si ne pot pune in pericol chiar viata. Astfel, nu este tot una daca constati "ca tocmai ai cumparat un televizor care nu porneste" cu "tocmai ai consumat un peste contaminat". In plus, spre deosebire de produsele nealimentare, care daca se defecteaza, cunosti cu exactitate produsul care s-a defectat si poti sa mergi cu el la service, in cazul unei toxiinfectii alimentare nu mai poti spune cu certitudine ce produs ti-a provocat toxiinfectia. Si de aceasta situatie, in care nu poti demonstra care este produsul care te-a imbolnavit, multi producatori si comercianti profita.

De aceea, noi consumatorii trebuie sa fim mult mai exigenti si sa sesizam organele statului ori de cate ori ne intalnim cu produse alterate sau expirate. Dar, din pacate mentalitatea consumatorilor romani este:

Nu merita atata efort pentru 100 de grame de carne. In schimb, daca se defecteaza aspiratorul care este in garantie, avem grija sa mergem cu el la reparat pe gratis.

Alimentele trebuie sa fie sigure. Ele nu trebuie sa ne puna in pericol sanatatea sau sa o afecteze. Noi, consumatorii, nu mai vrem sa riscam pe banii nostri, atunci cand consumam alimente. Valoare banilor nostri trebuie sa se regaseasca in calitatea si securitatea alimentelor pe care le consumam. Banii nostri sunt la fel de importanti ca si banii producatorilor sau ai comerciantilor. In schimbul lor, nu trebuie sa primim alimente expirate, contaminate sau alterate.

Cele mai importante riscuri asupra sanatatii, asociate cu alimentele sunt:

- contaminarea microbiologica a alimentelor

- contaminarea chimica cu pesticide, metale grele sau alte substante toxice

- folosirea de aditivi alimentari interzisi sau in cantitatii mai mari decat cele permise

- prezenta antibioticelor in alimente

Pentru a ajunge pe masa noastra alimentele trec prin sute maini. Este suficienta o simpla neglijenta sau neatentie pentru a le contamina sau altera, punand astfel in pericol sanatatea celor care le consuma.

Toti cei care participa la drumul pe care il parcurg alimentele din camp si pana pe masa consumatorului trebuie sa respecte bunele practici de productie, depozitare, transport, distribuitie, preparare si consum.

Si consumatorii trebuie sa respecte bunele practici alimentare:

Noi trebuie sa depozitam alimentele perisabile la rece, sa le consumam in termenul de valabilitate, sa pastram regulile de igiena cand preparam alimentele, sa frigem, sa fierbem sau sa prajim carnea bine inainte de a o consuma.

Lantul alimentelor este format din 4 verigi:

- Producatorii de materie prima (producatorii agricoli)

- Producatorii de produse finite (producatorii, procesatorii)

- Distribuitorii (comerciantii)

- Consumatorii.

Ce reguli trebuie sa respecte producatorii si distribuitorii?

- Sa verifice starea de sanatate a animalelor de ferma si ograda.

- Sa nu distribuie catre consum produse animaliere de la animalele care tocmai au urmat un tratament cu antibiotice.

- Sa nu utilizeze pesticide in cantitatile mai mari decat cele prevazute de lege, sa respecte regulile de igiena, sa nu foloseasca aditivi alimentari nepermisi sau in cantitati nepermise.

Natiunile Unite (ONU) si Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) au creat standarde internationale care au menirea sa asigure calitatea si securitatea alimentelor. Astfel, acestea asigura o "sablonizare" a anumitor segmente din lantul tehnologic, asigurand ca produsele obtinute sa fie conforme unui tipar bine definit, de o calitate "stas" si sigure pentru sanatate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contaminanti Agroalimentari.doc