Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3942
Mărime: 733.01KB (arhivat)
Publicat de: Anton Teofil Pană
Puncte necesare: 7
Bucuresti

Extras din proiect

INTRODUCERE

Șamponul este unul din cele mai consumate produse de îngrijire folosit pentru curațarea părului și a scalpului. Deoarece de-a lungul vieții părul este expus la numeroase schimbări, coafuri, culori, întinderi, acesta nu încetează să rămană o bijuterie naturală pentru femei. Actualmente, producătorii de cosmetice din întreaga lume cât și designerii dezvoltă gama de produse, îmbunătățesc compoziția și diversifică aspectul șampoanelor.

Prin acest proiect ne propunem cercetarea și amplificarea cunoștințeler legate de contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului.

Compoziția șamponului a fost dezvoltată și comercializată pentru tipuri specifice de păr din secolul al XIX-lea când șampoanele moderne au atins o culme de performanță și specificitate. Deși atributul principal al unui șampon bun este curățarea eficientă a părului, producătorii de șampon au abordat o gamă largă de nevoi, de condiționare și formulele anti-mătreață, pentru părul special, uscat, subțire, degradat și pentru părul vopsit. Există, de asemenea, șampoane ușoare pentru copii și șampoane care conțin ingrediente naturale, de multe ori derivate din plante, pentru a înlocui substanțele chimice dure.

Șamponul datează din vremurile antice din India, unde a fost folosit de către triburile antice. „Șampon” este un cuvânt englezesc care a fost derivat din cuvântul hindi ”Chimpo”. Chimpo se referă la acțiunea unui masaj pe cap cu ulei de păr. Utilizarea acestui termen poate fi urmărită încă din anul 1762.

Șamponatul în sensul modern, în combinație cu apa, datează doar de acum 100 de ani. Înainte de aceasta, oamenii aplicau pe păr o substanță uscată, precum cenușa, pentru a absorbi excesul de grăsime. Puțin mai târziu, hair-stiliștii britanici fierbeau bucăți de săpun ras împreună cu ierburi pentru a da părului strălucire și mireasmă. Pe atunci săpunul și șamponul erau doua produse similare, ambele conținând surfactanți, un fel de detergent. Apa de ploaie combinată cu cenușa acționează precum un balsam modern, din prezent.

La începutul secolului XX, şamponul s-a comercializat în reclame. În 1924, a apărut un anunţ în revista American Magazine for Canthrox , care a expus o poză cu o femeie care se spăla cu o soluţie într-un lac.

Șampoanele cosmetice sunt destinate să aibă caliăți de îngrijire și de înfrumusețare particulare, în funcție de nevoile firului de păr, stralucire și pieptănare ușoară pentru părul uscat, volum și lejeritate pentru părul gras, îmbunătățirea aspectului pentru părul fin, suplețe și disciplina pentru părul vopsit sau decolorat.

Odată cu evoluția compoziției şamponului, designerii au lucrat asupra ambalajului şi etichetei acestuia. Şamponul modern, cel utilizat în zilele noastre a fost introdus prima dată în anul 1930 sub denumirea de Drene, primul şampon sintetic (fără săpun). De-a lungul timpului produsul şi-a lărgit gama astfel că astăzi acesta nu numai că lasă părul curat şi parfumat, dar şi rezolvă anumite probleme ale acestuia.

I. CARACTERISTICI GENERALE ALE PIEȚEI ȘI ALE PRODUSULUI

1.1 Descrierea pieței căreia i se adresează produsul

Produsele de îngrijire a părului, în special șamponul, sunt considerate produse de strictă necesitate, cu utilizare frecventă și foarte inovative. Însa, în zilele noastre, designerii, consideră că șamponul a evoluat de la un produs de necesitate la unul de styling.

Șamponul este un bun de larg consum și face parte din categoria produselor de igienă și întreținere. Un studiu realizat în noiembrie 2012 relevǎ faptul cǎ 95,5% din populația urbană adultǎ (cu vârsta cuprinsǎ între 18 și 65 ani) a României utilizeazǎ șampon. Consumul acestora reprezinta 64% din totalul consumului de șampon. Procente mai reduse gǎsim în rândul populației cu vârsta de peste 65 de ani (70%) ṣi ȋn rândul populației cu mai puțin de șapte clase (59%). Același studiu arată că există diferențe ale consumului în funcție de sex, vârstă sau regiune. Așadar, bărbații se pare că folosesc șampon mai des decât femeile, adică aproximativ de 4 ori pe săptămâna, pe când femeile de aproximativ 3 ori. De altfel, pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, frecvența de utilizare scade.

1.2 Principalii actori de pe piață

Nr.Crt. Companie Cifră de afaceri (2014)

1 Procter&Gamble 125.333.820

2 Jonhson & Jonhson 86.328.203

3 Schwarzkopf & Henkel 612.500.000

4 Unilever 65.812.414

5 L’Oréal Paris 277.840.947

Tabel 1. Principalii actori de pe piață

Sursă: http://doingbusiness.ro/

Piața șampoanelor a început să se structureze, treptat. În prezent există câțiva mari producători interni cât și importatori. Firmele prezentate în tabelul de mai sus diferă semnificativ în funcție de capacitatea de a servi diferite segmente de piață, calitatea și diversitatea produselor și respectiv poziția pe piață deținută. Conform rezultatelor financiare înregistrate în 2014, menționăm că poziția de lider pe piață conform cifrei de afaceri o deține compania Schwarzkopf & Henkel, urmată de concurența companie L’ Oréal Paris. Din punct de vedere al preferințelor clienților, acestea derivă din calitatea șampoanelor, prețul cât și ambalajul acestora.

1.3 Estimări privind potențialul de creștere a pieței șamponului

Analiștii PMR sunt de părere că, pe termen lung, perspectivele privind obiceiurile de cumpărare evoluează într-o direcție pozitivă, sub influența mai multor factori, printre care educarea cumpărătorilor, îmbunătățirea standardelor de viață, care vor încuraja cheltuielile pentru șampoane. Având în vedere faptul că puterea de cumpărare nu are perspective să crească semnificativ în 2014 și 2015, analiștii de piață estimează că românii vor rămâne la fel de cumpătați în ceea ce privește achiziționarea de șampoane și produse de îngrijire a părului, continuând să se orienteze către prețuri mici, reduceri punctuale de preț și diverse oferte promoționale.

Bibliografie

1. Pamfilie, Rodica; Procopie, Roxana; ”Design și estetică în business”, Editura ASE, București, 2008

2. Ziarul Financiar, Procter & Gamble Distribution S.R.L, 24 septembrie 2012

3. ***www.google.ro

4. ***www.blogspot.ro

5. ***www.lorealparis.ro

6. ***www.freq.3x.ro

7. ***www.ioanadumitrache.ro

8. ***www.pinkyheels.com

9. ***www.doingbusiness.ro

10. ***www.headandshoulders.ro

11. ***www.modernbuyer.ro

12. ***www.click.ro

13. ***www.studentie.ro

Preview document

Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 1
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 2
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 3
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 4
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 5
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 6
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 7
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 8
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 9
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 10
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 11
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 12
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței șamponului Elseve pentru păr uscat - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Contributia designului si esteticii in dezvoltarea pietei samponului Elseve pentru par uscat.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?