Contributii la Proiectarea Racitorului pentru Racirea sau Incalzirea Laptelui

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Contributii la Proiectarea Racitorului pentru Racirea sau Incalzirea Laptelui.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 44 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Cuprins
Introducere 2
1. Studiul tehnic 3
2. Motivarea tehnico-economică 16
3. Construcţia şi principiu de funcţionare a liniei tehnologice 18
4. Construcţia şi principiu de funcţionare a utilajului 20
5. Calculul instalaţiei 34
6. Protecţia muncii. Tehnica securităţii 42
7. Concluzie 44
8. Bibliografii 45

Extras din document

Introducere

Industria laptelui ocupă un loc deosebit în industria alimentară a sectorului agro-industrial. Laptele este un produs alimentar excelent si din el se prepară un sortiment foarte variat de produse alimentare, însă pentru a avea materie primă în cantităti suficiente producătorul de lapte-materie primă trebuie sustinut de stat si gospodării industriale. Fabricarea produselor lactate reprezintă un proces tehnologic complex care include diferite operatii tehnologice bazate pe metode chimice, fizice, microbiologice, biochimice si de actiune asupra materie prime.

Laptele si produsele lactate , datorită compozitiei lor chimice si gradului înalt de asimilare, ocupă un loc important în alimentatia ratională a omului, fiind si sursele cele mai accesibile de proteine de origine animală. Calitătile nutritive excelente ala laptelui ca produs alimentar se cunosc din vremuri străvechi. Filosofii antici au numit laptele „ izvorul sănătătii” , „sucul vietii”, „sînge alb”, iar marele fiziolog rus Pavlov l-a numit „hrană remarcabilă creată de însăsi natura”.

Răcirea laptelui are ca scop prelungirea duratei de păstrare a proprietatilor iniţiale ale laptelui proaspat, fiind cea mai eficace metoda de incetinire a dezvoltării microflorei laptelui şi deci, de conservare a acestuia. Temperatura la care este răcit laptele depinde de durata păstrarii lui.

In conditiile de fermă mai frecvent sunt folosite racitoarele cu placi si rezervoare - racitoare de lapte.

Racitoarele cu placi sunt folosite in cazul utilizarii instalatiilor de muls in care caz racitorul cu placi face parte integranta din instalatia de muls mecanic.

Racitoarele cu placi au ca parte activa o serie de placi stantate astfel incat sa formeze prin suprapunere un canal sinuos, placile sunt etansate cu garnituri si presate formand corpul racitorului. Racitoarele cu placi pot fi racordate direct la instalatia de muls cu transportul laptelui prin conducta, laptele racit fiind depozitat in tancuri izoterme. Aceste racitoare pot fi utilizate si separat in laptarie facind racirea laptelui ce se depoziteaza apoi in tancuri izoterme. In tara noastra se fabrica racitoarele cu placi TRAP-3 cu 12 placi avand capacitatea de racire a laptelui de 3000 litri/h, si TRAP-6 cu 24 placi avand capacitatea de 6000 litri/h, care folosesc ca agent de racire saramura racita de evaporatorul unei instalatii frigorifice.

Pentru satisfacerea necesitătilor populatiei în produse lactate republica noastră dispune de o bază industrială de prelucrare a laptelui bine dezvoltată, dotată cu instalatii cît se poate de modernă de mare eficacitate.

Studiul tehnic

Instalaţia pentru răcirea laptelui cu freon (11)2150193

Rezumat:

Inventia este destinata utilizării în agricultură, in industria produselor lactate şi cea alimentară- pentru racirea laptelui. Utilajul freon-refrigerare pentru racirea laptelui conţine un recipient vid pentru lapte în partea inferioară, conectat la partea de jos a rezervorului pentru conducta de lapte. În ultimul set este instalata pompa universala de lapte,o supapa de retinere şi supape de dozat. Există o linie cu o supraîncărcare de închiderea robinetului. Acesta este setat pe un dispozitiv de plutire în partea superioară a rezervorului pentru lapte. Partea superioară a rezervorului este conectata la sursa de filtrare a apei, de purificare a apei şi dozatoare. În mijlocul, şi-n părţile mai mici din camera de vid pentru lapte sunt instalate senzori de nivel electric, care sunt conectate printr-o unitate de control cu pompa de lapte universala. În rezervor pentru lapte este instalat senzor de temperatură, electric conectat la unitatea de control. Inventia prevede o reducere a capitalului şi a costurilor de operare pentru echipamentele de răcire a laptelui, creşte eficienţa şi intensitatea procesului de răcire a laptelui şi extinde domeniului de aplicare a dispozitivelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contributii la Proiectarea Racitorului pentru Racirea sau Incalzirea Laptelui.doc