Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 106 în total
Cuvinte : 32836
Mărime: 1.04MB (arhivat)
Publicat de: Alina Toth
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bolte Florin

Extras din proiect

INTRODUCERE

Dintotdeauna, asigurarea alimentaţiei a fost una din problemele vitale ale omenirii. Despre mâncare se spune că reprezintă o necesitate ce dă naştere la toate celelalte sau plăcerea tuturor vârstelor, tuturor condiţiilor, tuturor ţărilor şi tuturor zilelor, care se poate asocia cu toate plăcerile şi ne rămâne la ultima pentru a ne consola de pierderea celorlalte. De asemenea, se confirmă faptul că nu trăieşti din ceea ce mănânci, ci din ceea ce digeri.

Rezolvarea problemelor legate de alimentaţie a necesitat o acţiune concentrată a agriculturii şi a industriei alimentare de pretutindeni. Se ştie faptul că cei peste 6 miliarde de locuitori ai planetei consumă zilnic peste 10 miliarde tone alimente, ceea ce înseamnă 1,7 kg pe zi de persoană. Poate pentru unii este puţin, pentru alţii prea mult dar în ansamblu aceasta este o preocupare majoră a noului mileniu. Mileniul III caută rezolvarea acestui deziderat prin descoperirea permanentă a unor măsuri de optimizare a produselor alimentare şi implementarea unor tehnologii noi performante, şi obţinerea de alimente cu înalt potenţial biologic.

Astăzi este unanim recunoscut că viaţa nu poate exista fără un permanent schimb de substanţe din mediu. Necontenitele transformări şi prefaceri biochimice care stau la baza vieţii duc la nevoia impetuoasă a încorporării anumitor substanţe din mediul extern. Această acţiune constituie funcţia de alimentaţie în accepţia cea mai largă a cuvântului.

În natură există un număr imens de substanţe, dar cele care participă la desfăşurarea proceselor metabolice sunt extrem de reduse. Organismele vii nu încorporează decât acele substanţe care sunt sau pot fi făcute identice cu cele care constituie structura lor proprie, şi care prin participarea la desfăşurarea normală a metabolismului, dezvoltă sau furnizează energia necesară fenomemului biologic şi care asigură troficitatea organismului. Pentru ca procesele metabolice să se desfăşoare normal, organismul uman şi cel animal are nevoie numai de următoarele substanţe: oxigen, apa, protide, lipide, glucide, săruri minerale şi vitamine.

Deşi viaţa nu se poate desfăşura fără oxigen şi fără apă, care sunt elementele primordiale ale vieţii, ele nu sunt incluse printre substanţele nutritive pe care organismele vii le încorporează din mediu.

Protidele, lipidele, glucidele, sărurile minerale şi vitaminele sunt cunoscute sub denumirea de trofine, fiindcă pe seama lor se realizează funcţia generală de troficitate a materiei vii.

Unele trofine enumerate ca: protidele, lipidele şi glucidele nu pot fi încorporate ca atare de organismele vii şi, pornind de la forma sub care traversează bariera intestinală, numărul trofinelor este mult mai mare. Protidele cuprind între 25-30 acizi graşi, iar glucidele între 4-6 monozaharide. Sărurile minerale cuprind circa 20 de elemente cu rol bine definit şi indispensabil.

Aceste trofine nu se găsesc în stare pură în natură, ci sunt raspândite în proporţii variate în produse naturale sau industriale ce intră în alimentaţia omului şi sunt cunoscute sub denumirea de alimente. Alimentele provin din cele două regnuri: vegetal şi animal. Toate alimentele din regnul animal, sau aşa cum sunt denumite ca alimente de origine animala, fac obiectul disciplinei de controlul alimentelor sub raportul calităţii şi al stării de igiena.

Deşi alimentele de origine animală au unele proprietati şi valori biologice net superioare celor din regnul vegetal, referitor la rolul lor trofic, energetic sau catalitic, nu sunt întotdeauna lipsite de nocivitate şi periculozitate pentru consumatori. Unele produse pot fi „patogene” (lapte, carne, ouă) adica pot să conţină în ele germeni patogeni (salmonele, brucele, bacili ai tuberculozei etc), toxine bacteriene şi micotice, paraziţi transmisibili şi substanţe toxice, fără ca aceste produse să fie evident modificate la examenul organoleptic obişnuit. Alte produse pot fi produse patologice, care prezintă caractere organoleptice nuanţat modificate în raport de cauze şi produs.

Astfel, laptele de mamită clinică, are gust sărat şi caracterele de aspect, culoare şi omogenitate modificate. În sindromul icteric, indiferent de etiologie, laptele este modificat la culoare, iar carnea şi unele ţesuturi ale unor organe au aspect icteric. În bolile virotice, bacterine, parazitare, metabolice, toxice, interne, etc se produc leziuni la nivelul organelor sau ţesuturilor ce le modifică aspectele morfologice normale. Uneori produsele animale pot prezenta diferite deprecieri, degradări, sau pot fi alterate.

Valoarea calitativă şi igienică a unui produs poate fi compromisă de la origine, fiind influenţată de stări fiziologice speciale sau de stări patologice ale animalelor. În acest caz valoarea calitativă şi igienică este influenţată negativ în mod primar, dar nu rareori valoarea calitativă şi igienică poate fi influenţată în timpul proceselor tehnologice de prelucrare, condiţionare, conservare, transport, etc, având o origine secundară câstigată.

Alimentele pot fi contaminate de germeni patogeni de la animale bolnave sau de la oameni bolnavi. Ele se pot contamina cu germeni de putrefacţie şi fungi, instalându-se alterări. Prelucrările tehnologice deficitare şi lipsa de igienă pe fluxurile tehnologice au o însemnătate deosebită, cu repercursiuni negative asupra produselor.

În cadrul industriei alimentare sectorul de industrializare a cărnii reprezintă o pondere însemnată şi prezintă un set de particularităţi privind materia primă şi utilajele folosite.

Pentru obţinerea unor alimente salubre, calitatea materiei prime este hotărâtoare, deoarece aceasta, în final nu transferă produsului alimentar doar caloriile ci şi diverse componente (proteine, vitamine) care asigură procesele biologice din organismul uman.

Atitudinea procesatorilor de carne, faţă de securitatea alimentelor, este un veritabil indicator de civilizaţie, cu atât mai mult cu cât, aceasta poate asigura omului necesităţile fiziologice, garantându-i o viaţă corespunzătoare, respectându-i astfel dreptul fundamental.

Dezvoltarea industrializării cărnii cunoaşte o amploare deosebită prin diversificarea posibilităţilor tehnologice de valorificare a cărnii provenite din diferite animale. De asemenea prin folosirea unor procese tehnologice mai rapide datorate utilajelor şi echipamentelor utilizate permit realizarea unor produse calitative superioare folosite de consumator

Preview document

Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 1
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 2
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 3
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 4
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 5
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 6
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 7
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 8
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 9
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 10
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 11
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 12
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 13
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 14
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 15
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 16
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 17
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 18
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 19
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 20
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 21
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 22
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 23
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 24
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 25
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 26
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 27
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 28
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 29
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 30
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 31
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 32
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 33
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 34
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 35
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 36
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 37
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 38
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 39
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 40
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 41
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 42
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 43
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 44
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 45
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 46
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 47
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 48
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 49
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 50
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 51
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 52
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 53
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 54
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 55
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 56
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 57
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 58
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 59
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 60
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 61
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 62
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 63
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 64
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 65
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 66
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 67
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 68
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 69
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 70
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 71
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 72
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 73
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 74
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 75
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 76
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 77
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 78
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 79
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 80
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 81
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 82
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 83
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 84
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 85
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 86
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 87
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 88
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 89
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 90
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 91
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 92
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 93
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 94
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 95
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 96
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 97
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 98
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 99
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 100
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 101
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 102
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 103
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 104
Controlul calității fizico-chimice a sortimentului Salam Vară fabricat în unitatea SC Cetina SRL - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • Controlul Calitatii Fizico-Chimice a Sortimentului Salam Vara Fabricat in Unitatea SC Cetina SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia și controlul calității salamului de vară obținut la SC Selmont SRL Baia Mare

DESCRIEREA UNITĂŢII Unitatea S.C. SELMONT S.R.L. a fost înfiinţată în 1998, este amplasată în Baia Mare, B-dul Bucureşti, nr.47/A şi are ca obiect...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Aditivi alimentari

Coloranţii sunt substanţe organice, naturale sau sintetice, care prezintă capacitatea de a imprima culoarea dorită produselor alimentare. O...

Ai nevoie de altceva?