Controlul calității pentru sucul Sprite

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5127
Mărime: 192.64KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Tătaru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Romulus Scorei
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE AGRICULTURA SI HORTICULTURA

Cuprins

  1. Cuprins:
  2. • Introducere
  3. • Evaluarea procesului tehnologic – meterii prime si materiale
  4. • Evaluarea calitativa a produsului
  5. • Atasarea stasului, a documentelor de calitate, buletin de analize, certificate de calitate
  6. • Descrierea proprietatilor organoleptice, fizice-chimice si microbiologice
  7. • Stabilirea si descrierea punctelor de control pe fluxul tehnologic
  8. • Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Sucul este o băutură răcoritoare special preparată din fructe, legume sau din substanţe sintetice, căutată de consumatori pentru a-şi satisface setea, dar şi pentru alte întrebuinţări (ex: prepararea prăjiturilor). În prezent pe piaţă există numeroase sortimente de suc destinate să satisfacă gusturile tuturor consumatorilor. Pentru o hidratare normală medicii recomandă ca o persoană să consume zilnic 2 litri de lichide. Alături de apă şi lapte această cantitate minimă de lichide necesare unei hidratări echilibrate, se află şi sucul consumat de către indivizi.

Piaţa autohtonă de băuturi răcoritoare totalizează în prezent 1.353 de sortimente de sucuri acidulate şi 1.061 de sucuri neacidulate. Compoziţia acestor sucuri este destul de variată. Afirmatia că toate sucurile nu sunt naturale ci sunt un amestec de chimicale în apă, este o afirmaţie foarte gravă care nu corespunde cu realitatea. Sunt aşadar sucuri cu adevărat naturale bogate în vitamine ce conferă organismului vitalitatea de care are nevoie pentru a face faţă efortului zilnic. Cât despre cealălalte categorii de sucuri care au în compoziţie şi aditivi alimentari care sunt consideraţi dăunători pentru organism, Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare vine cu umătoarea afirmaţie: aditivii alimentari odată clasificaţi şi primind codul "E" certifică faptul că se pot folosi în alimentaţie. Această afirmaţie se sprijină pe studii şi cercetari pe baza cărora Comunitatea Europeana a aprobat utilizarea acestor substanţe în alimentaţie. În consecintă, putem afirma că toate substanţele care au primit codul "E" sunt sigure pe baza datelor stiintifice disponibile la ora actuală.

Principalele sucuri existente pe piaţă în momentul de faţă sunt: Coca-Cola, Pepsi, Santal, Fanta, Cappy, Prigat, Tymbark, Tedi, 7up, Schweppes, SPRITE, Frutti Fresh, Lithinia, Adria, Bravo Nectar, Granini, Ciao, Montain Dew, Mirinda, Rio, Brifcor, Nestea, Orangina, Fruttia Juice, Happy Day, Frutia Nectar, Vifon, Nature.

Desi prezenta pe piata romaneasca si inainte de 1989, atat prin producatori locali (marci: Cico, Brifcor, QuickCola, etc.), cat si prin parteneriate dintre firmele romanesti si reprezentantii unor marci de prestigiu din strainatate (Pepsi), industria bauturilor racoritoare carbonate a inceput sa se dezvolte cu adevarat dupa anul 1990, odata cu intrarea Coca-Cola pe piata si ridicarea standardelor de productie, marketing, distributie, etc.

Piata romaneasca a bauturilor racoritoare carbogazoase este dominate de 3 jucatori: marii rivali Coca-Cola si Pepsi, dar si producatorul local European Drinks, acestia fiind completati de maxim 10 jucatori cu acoperire nationala, dar cu o cota de piata infinit mai mica.

Conform structurarii pietei bauturilor realizata de MEMRB (companie internationala de market research), bauturile racoritoare carbonate ocupa locul 2, cu un procent din piata de 20,6%, fiind precedate de bere, cu 30% din piata. In aceeasi piata putem enumera cafeaua (10%), apa minerala (8,2%), Ice Tea-ul (1,7%) sau bauturile energizante (0,8%).

Dupa o perioada (2004-2007) de cresteri consistente si continue (20-30% anual), pentru reprezentantii pietei bauturilor racoritoare carbogazoase pare sa urmeze o perioada cu cresteri moderate si consolidari ale business-ului.

(a) Aria pietei

La nivelul anului 2007, piata romaneasca a bauturilor racoritoare carbonate are o acoperire nationala, urbana si rurala (preponderant urbana), prin producatorii mari din domeniu, fiind completata la nivel regional sau judetean si de producatori mici sau importatori.

Aceasta acoperire este posibila prin dezvoltarea logisticii si a infrastructurii, prin externalizarea unor activitati, prin bugete mari de promovare si prin distribuitorii prezenti la nivel judetean sau regional.

La nivelul anului 2007, valoarea pietei interne a bauturilor racoritoare (incluzand si apa minerala) s-a ridicat la 10 miliarde de lei, potrivit secretarului general al Asociatiei Nationale a Bauturilor Racoritoare (ANBR), Angela Preoteasa.

Bauturile racoritoare carbonatate reprezinta cel mai dezvoltat segment al pietei locale de soft drinks, cu o pondere de 44-45% in volumul total, fiind urmate de apa minerala, cu aproximativ 42-43% din piata, si de bauturile racoritoare necarbonatate, 10%.

Consumul de bauturi racoritoare este in continuare in crestere in Romania. In medie se consuma 150 de litri per capita, dintre care cea mai mare pondere o detin apa si bauturile carbogazoase (cu aproximativ 50-60 de litri fiecare), urmate de toate celelalte categorii: necarbogazoase, nectaruri, sucuri, bauturi functionale.

Potrivit producatorilor, regiunile cele mai importante din punct de vedere al vanzarilor de bauturi racoritoare sunt reprezentate de zona capitalei, in primul rand, urmata de Muntenia si Dobrogea. Un alt centru extrem de important al vanzarilor este si zona de vest a tarii. Transilvania, o zona importanta, cu un numar mare de consumatori, nu se incadreaza in topul vanzarilor pe regiuni.

Preview document

Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 1
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 2
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 3
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 4
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 5
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 6
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 7
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 8
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 9
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 10
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 11
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 12
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 13
Controlul calității pentru sucul Sprite - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Controlul Calitatii pentru Sucul Sprite.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Controlul și expertiza produselor alimentare - sucurie naturale de fructe

I. ÎNCADRAREA PRODUSULUI I.1 DEFINIȚIE Sucurile de fructe reprezintă băuturi nealcoolice, obținute din diferite specii de fructe, prin presare...

Ciocolata Poiana

Creată şi lansată în anul 1995 de către Kraft Foods România, ciocolata Poiana împlineşte în această toamnă 10 ani de existenţă pe piaţa romănească,...

Ai nevoie de altceva?