Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 8681
Mărime: 116.07KB (arhivat)
Publicat de: Claudia Niculescu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. 1. Definitia produsului.
  2. 1.1 Generalităti
  3. 1.2 Clasificare
  4. 2. Tehnologia de obtinere a laptelui praf
  5. 2.1 Principalele caracteristici ale materiei prime
  6. 2.2 Schema tehnologica de obtinere a laptelui praf
  7. 2.3 Descrierea operatiilor
  8. 3. Controlul de calitate pe flux tehnologic cu indicarea punctelor de control
  9. 4. Schema controlului analitic la fabricarea laptelui praf
  10. 5. Metode de analiza
  11. 6. Legislatia referitoare la obtinerea produsului
  12. Bibliografie

Extras din proiect

1. Definitia produsului

Laptele este un aliment valoros, însa relativ perisabil , datorită contaminării sale cu microorganisme, înca de la mulgere.

Din cele mai vechi timpuri s-a căutat o metodă de conservare a laptelui sub diverse forme si în conditii convenabile. Transformarea laptelui în lapte praf este un proces complex care constă în concentrarea laptelui împreună cu o fractiune variabilă de grăsime si substante minerale, cu eliminarea unei cantităti importante de apa.

Este alimentul cel mai complex si mi usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de bază si în nutritia omului. Laptele este denumit si „Sângele alb” prin valoare sa hrănitoare. Are peste o sută de substante nutritive necesare vietii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Proteinele contin aminoacizii necesari cresterii si mentinerii sanătătii.

Grăsimea în afară de rolul ei energetic constituie si la formarea rezervelor de grăsime în organism. Important este faptul că substantele nutritive din lapte se găsesc în proportii optime, astfel ca laptele să fie asimilat de organism mai bine decât orice alt aliment. Atăt laptele cât si produsele lactice măresc rezistenta organismelor fată de infectii si intoxicatii, ridicând nivelul de sănătate a populatiei.

1.1 Generalităti

Descoperirea unei alternative pentru laptele de mamă s-a dovedit a fi un lucru foarte complicat care si astăzi continuă să îi preocupe pe fabricantii de lapte praf care încearcă să găsească tot felul de formule îmbunătătite cât mai hrănitoare si sănătoase pentru bebelusi.

Nutritia copiilor are o istorie fascinantă care începe cu mult timp înainte ca pediatrii să recomande pentru prima dată formulele de lapte praf ca alternativă la laptele de mamă.

La începutul secolului al XIX-lea s-a observat că acei copii care erau hrăniti cu lapte de vacă erau predispusi la indigestii si deshidratare, comparativ cu cei care erau alimentati la sân. În 1838, cercetătorul german, Johann Franz Simon, a publicat prima analiză chimică a laptelui uman si a celui de vacă care a servit ca material stiintific de bază pentru descoperirile de mai târziu. El a ajuns la concluzia că laptele de vacă contine mai multe proteine si mai putini carbohidrati decât laptele uman. Pe de altă parte, atât Simon cât si alti cercetători credeau că proteina din lapte numită cazeina care contribuie la coagularea lui si îl transformă în lapte bătut este responsabilă de aparitia indigestiilor.

De aceea în mod empiric medicii au început să recomande ca laptele de vacă să fie amestecat cu apă, zahăr si smântână pentru a-l face mai usor digerabil si apropiat de laptele de mamă. În 1860, chimistul german Justus von Leibig a creat prima formulă comercială de mâncare pentru copii, un aliment pudră făcut din grâu, lapte de vacă, malt si bicarbonat de potasiu. Această formulă a devenit populară foarte curând în Europa si ulterior în America unde era vândută în magazine cu 1 $ sticla. În 1870, compania de mâncare pentru copii Nestlé a creat o formulă din malt, lapte de vacă, zahăr si grâu ce se vindea în America cu 50 de centi cutia. Aceasta în comparatie cu formula lui Leibig, era diluată doar cu apă si nu mai avea nevoie de lapte de vacă pentru a putea fi preparată. Asa a apărut practic prima formulă completă de lapte praf urmând ca în următorii 20 de ani să apară nu mai putin de 8 brand-uri de mâncare pentru bebelusi. Totusi majoritatea mamelor se chinuiau să-si alăpteze copiii la sân pentru că variantele artificiale nu erau la îndemâna oricui din cauza pretului.

Cu toate acestea medicii erau reticenti când auzeau de substituentii laptelui de mamă pe care îi considerau neadecvati din punct de vedere nutritional.

La începutul secolului XX, medicii au început să înteleagă că laptele de vacă le poate face rău copiilor mai ales daca era nefiert. În conditiile în care la acea vreme nu prea existau frigidere, acesta era o adevărată sursă de transmitere a unei varietăti de boli cum ar fi tuberculoza, febra tifoidă, holera si difteria. În 1864, Louis Pasteur a descoperit că dacă vinul este tinut la temperaturi foarte ridicate, bacteria care îl face să se otetească este omorâtă. Procesul de pasteurizare a fost experimentat în industria laptelui, nu pentru a-l face mai sănătos, ci pentru a putea fi păstrat mai mult timp în conditii de transport, fără să-si schimbe proprietătile. Totusi, multi oameni de stiintă se opuneau pasteurizării, crezând că acest proces diminuează semnificativ valoarea nutritională laptelui. Cel mai mare progres în istoria laptelui praf s-a făcut în momentul în care Gail Borden, a descoperit si patentat o metodă de încălzire a laptelui la o temperatură foarte mare cu ajutorul unor ibrice ermetice. Prin această metodă, apa continută de lapte se reducea la jumătate. Prin adăugarea zahărului ca mijloc de protectie, Borden, a inventat practic laptele condensat îndulcit care putea fi păstrat si transportat mult timp fără probleme. Laptele condensat era dat soldatilor în timpul Războiului Civil, iar mai târziu a fost promovat pentru hrana copiilor. Totusi din cauza continutului ridicat de zăhar, medicii nu prea erau de acord cu această formulă. O metodă de a produce lapte evaporat dar care să nu fie dulce a fost dezvoltată de John B. Myenberg în 1883 si presupunea evaporarea apei din lapte în procent de 60% prin distilare si apoi sterilizarea laptelui la temperaturi de 200 de grade Celsius. Între 1940 si 1960 majoritatea copiilor care nu erau alimentati la sân erau hrăniti cu formule de lapte praf la care se adăugau suplimente de vitamine si fier. Se estimează că în 1960, 80% dintre copiii care nu erau hrăniti la sân, erau alimentati cu lapte evaporat.

Desi se stie că laptele matern este mult mai bun decât laptele praf, există situatii, în care mămicile sunt obligate să-i administreze sugarului o alimentatie artificială. Ori că nu se instalează lactatia, ori mama se îmbolnăveste si medicatia ei este periculoasă pentru copil, ori că mama trebuie să se întoarcă la serviciu, ori că micutul are un reflex de supt deficitar (mai ales la prematuri), ori că alimentat exclusiv la sân, copilul nu câstigă îndeajuns în greutate, medicul va indica o schimbare de fond în privinta alimentatiei.

Preview document

Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 1
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 2
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 3
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 4
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 5
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 6
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 7
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 8
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 9
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 10
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 11
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 12
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 13
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 14
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 15
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 16
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 17
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 18
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 19
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 20
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 21
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 22
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 23
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 24
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 25
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 26
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 27
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 28
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 29
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 30
Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf.doc

Alții au mai descărcat și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Mierea de Albine

INTRODUCERE Spre deosebire de celelalte bunuri materiale, care asigură în principal cerinţele de bunăstare şi de confort ale omului, alimentele...

Tehnologia de obținere a laptelui praf - formulă pentru sugari

MEMORIU TEHNIC Proiectul prezintă tehnologia de obținere a laptelui praf, în care materia primă o constituie laptele. Cele mai cunoscute și mai...

Lapte Praf

Datorită variaţiei mari in producţia de lapte,s-a impus necesitatea de a absorbi surplusul din perioada de varf a producţiei,transformîndu-l în...

Control Tehnic de Calitate al Pâinii Albe Neptun

I. Memoriu justificativ Am ales acest proiect deoarece pâinea este un aliment de bază în alimentaţie, produs prin coacerea aluatului obţinut din...

Lapte Praf

Laptele praf este un produs a carui realizare industriala apartine inceputului secolului alXX-lea. Eliminarea din lapte a apei aproape in...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Controlul de calitate pe fluxul tehnologic la obținerea siropului de fructe - vișine

1. Definirea produsului Definire Siropurile din fructe sunt produse alimentare obtinute prin concentrarea sucurilor acestora, carora li s-a...

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Proiectarea și analiza procesului de valorificare a subproduselor din industria brânzeturilor

Capitolul 1. VALORIFICAREA ZERULUI 1.1 Prezentarea zerului Zerul este subprodusul care rezultă în cantităţi mari la fabricarea brânzeturilor prin...

Biosinteza culturilor microbiene utilizate la fabricarea iaurturilor

SPECIFICARE INTRODUCERE Cea mai importantă problemă în condiţiile moderne, este creşterea de mai departe a industriei de producere, cu...

Calitatea și Analiza Senzorială a Iaurtului de Vacă

Capitolul 1 Prezentarea generală a produsului 1.1. Scurt istoric Iaurtul îşi are originea în Asia sau în Europa de est şi a apărut ca răspuns la...

Cercetare de marketing privind gama de produse Napolact

NAPOLACT – PREZENTARE GENERALA Date de identificare: Detalii de identificare NAPOLACT SA. Nume firma NAPOLACT SA Cod Unic de InregistrareRO...

Tehnologia de obținere a laptelui praf - formulă pentru sugari

MEMORIU TEHNIC Proiectul prezintă tehnologia de obținere a laptelui praf, în care materia primă o constituie laptele. Cele mai cunoscute și mai...

Lapte Praf

Laptele praf este un produs a carui realizare industriala apartine inceputului secolului alXX-lea. Eliminarea din lapte a apei aproape in...

Ai nevoie de altceva?