Controlul si Expertiza Produselor Alimentare

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest proiect trateaza Controlul si Expertiza Produselor Alimentare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 83 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Stefan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Industria Alimentara, Merceologie

Cuprins

CUPRINS 1
CAP.1 DELIMITAREA STUDIULUI PROPUS 2
1.1.Notiunea de consumator 2
1.2.Notiunea de consumator in legislatia Uniuni Europene si in conventiile internationale 6
1.3.Protectia consumatorului si raspunderea pentru produse nocive:definirea notiunilor si stabilirea corelatiei dintre ele 9
1.4.Raspunderea pentru produse si protectia consumatorului in Uniunea Europeana
1.4.1.Competenta jurisdictionala in solutionarea litigilor transfrontiere de consum 13
1.4.2.Legea aplicabila raspunderi contractuale pentru produse.Conventia de la Roma(1980) 20
CAP.2.DREPTURILE CONSUMATORILOR.OBLIGATILE SI RASPUNDEREA AGENTILOR ECONOMICI IN RAPORTURILE CU CONSUMATORII 23
2.1.Principalele drepturi ale consumatorilor 23
2.2Notiunea de agent economic 29
2.3.Principalele obligatii ale agentilor economici 32
CAP.3.ROLUL INFORMARII SI EDUCARII CONSUMATORULUI 42
CAP.4.AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR 42
4.1.Rolul si atributiile A.N.P.C. in domeniul protectiei consumatorilor 44
4.2.Procedura de control pe piata a A.N.P.C 49
4.3.Colaborarea A.N.P.C. cu alta organe ale administratiei publice cu atributii de control in domeniul protectiei consumatorilor 59
CAP.5.PROCEDURA SOLUTIONARII,DE CATRE A.N.P.C.,A SESIZARILOR SI RECLAMATIILOR CONSUMATORILOR 69
5.1.Precizari prealabile 69
5.2.Continutul unei reclamatii sau sasizari 70
5.3.Desfasurarea cercetarii 72
CAP.6.ORGANIZATIILE NEGUVERNAMENTALE PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR 75
6.1.Asociatiile pentru Protectia Consumatorilor-notiune,necesitate,caracteristici generale 75
6.2.Procedura de constituire a unei asociatii de protectia consumatorilor 77
6.3.Drepturile,obligatiile si competentele Asociatiilor pentru Protectia Consumatorilor.Relatiile A.P.C. cu A.N.P.C 80

Extras din document

CAP.1 DELIMITAREA STUDIULUI PROPUS

1.1.Notiunea de consumator

Intaietatea utilizarii notiuni de consumator este disputata intre europeni si nord-americani.Pe cand cei din urma afirma ca presedintele John Kennedy a utilizat prima data notiunea in fata Congresului,in 1962,rostind celebrele cuvinte:"Consumers,by definition,include as al",europeni pun pe seama economistilor folosirea termenului, în timpul crizei economice din 1930 Indiferent unde si cînd a fost denumit astfel, consumatorul aexistat din cele mai vechi timpuri. Cumparator sau utilizator, el era protejat înca din antichitate împotriva viciilor ascunse ale lucrului achizitionat. La contractul de vânzare din dreptul romanputea fi adaugat chiar si asa numitul "pactum disciplinentiae , stipulat în favoarea cumparatorului, care avea posibilitatea sa îna¬poieze lucrul într-un anumit termen, cînd constata ca nu ii este pe plac.(Aceasta putere discretionara a consumatorului de a re¬tracta consimtamântul dat începe sa faca parte din reglementanle protectiei consumatorului din Europa timpurilor noastre). In evul mediu, consumatorul s-a aflat pe un plan secund. Tot interesul societatii era orientat spre industrie, aflata în faza incipienta. Desi produsele de pe piata prezentau un risc sporit pentru consumatori, ideea încurajarii dezvoltarii industriei i-a determinat pe legiuitorii acelor timpuri sa fie indulgenti cu fabricantii, sfatuindu-i pe cumparatori sa tina seama în tranzactiile lor de maxima: "caveat emptor"

Odata cu dezvoltarea stiintei, a tehnicii si tehnologiei, a comer¬tului si a pietelor de desfacere, consumatorul a început sa fie pus în fata unor produse din ce în ce mai complexe. Prin intermediul mijloacelor de comunicare si informare, a publicitatii comerciale, consumatorul ia contact cu o piata, în care agentul economic (fa¬bricant, distribuitor, comerciant) detine controlul absolut. Benefi¬ciind de o mare putere economica acesta impune produsele pe piata, determinându-1 pe consumator sa le achizitioneze, fie ca ele corespund sau nu necesitatilor Iui. Piata nu mai este locul în care consumatorul îsi exprima sub forma de cerere trebuintele, permitând producatorului cunoasterea si satisfacerea lor, ci a devenit mijlocul prin care profesionistul acumuleaza cât mai mult capital. Pe de alta parte, viziunea contractualista a consumului a ramas fara fundament. Bunurile se dobîndesc prin încheierea de contracte tip, standard, la care consumatorul îsi exprima doar adeziunea, neputînd negocia clauzele contractuale. în aceste conditii, în raportul de schimb se produce un dezechilibru: de o parte se afla profesionistul (producator, distribuitor, comerciant), puternic din punct de vedere economic, bine organizat si infor¬mat, iar de cealalta parte, consumatorul, dezinformat, lipsit de puterea de a negocia, slab din punct de vedere financiar si juridic.

In acest context, protejarea partii slabe a aparut ca o nece¬sitate, care s-a materializat într-o legislatie relativa la protectia consumatorului.

In România, interesul protectiei consumatorilor a aparut dupa 1989, alimentat de dorinta integrarii în structurile europene si de noile conditii din economia româneasca. Consumatorul se con¬frunta cu problemele unei economii capitaliste în faza de început. Desi au fost adoptate acte normative destinate sa-1 protejeze, nu trebuie sa piarda din vedere maxima utilizata în evul mediu.

Notiunea de consumator a primit în literatura de specialitate doua acceptiuni: una obiectiva si alta subiectiva. Potrivit celei obiective, consumator este toata lumea. în aceasta categorie intra:

- producatorii, fabricantii, comerciantii, adica, agentii econo- mici, în general, care achizitioneaza bunuri în vederea desfasurarii activitatii lor;

-dobânditorii de produse pentru uzul lor privat, particular;

Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul si Expertiza Produselor Alimentare.doc