Cromatografia de Gaz

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 8962
Mărime: 704.13KB (arhivat)
Publicat de: Marius A.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. SCURT ISTORIC 3
  2. INTRODUCERE 6
  3. 2. Tipuri de aparate şi echipamente asemănătoare 8
  4. 2.1 Cromatografia de lichide de înaltă performanţă (HPLC) 8
  5. 2.2 Cromatografia ionică 9
  6. 2.3 Cromatografia planară( TLC ) 10
  7. 3. Cromatografia de gaze 12
  8. 3.1Generalitati 12
  9. 3.2 Schema de principiu a cromatografului si principul de functionare 13
  10. 4. Detectori specifici cromatografiei de gaze 16
  11. 4.1 Mărimi fizice caracteristice caracteristice detectorilor: 16
  12. 4.2 Detector bazat pe conductibilitate termică 18
  13. 4.3 Detector bazat ionizare în flacără (FID) 21
  14. 4.4 Detectorul cu captură de electroni 23
  15. 4.5 Detectorul bazat pe fotoionizare (PID) 24
  16. 4.6 Alte tipuri de detectoare 25
  17. 5. Coloane cromatografice utilizate în cromatografia de gaze 26
  18. 6.Fisa tehnica a cromatografului GC-2014 30
  19. 7. NORME DE PROTECTIE SI SECURITATE IN MUNCA 35
  20. 7.1 NORMELE SPECIFICE DE SECURITATE A MUNCII 37
  21. CONCLUZII 40
  22. BIBLIOGRAFIE 42

Extras din proiect

1. SCURT ISTORIC

Cromatografia a fost iniţiată în 1901 de botanistul rus Tswet, care a separat nişte pigmenţi vegetali pe o coloană umplută cu carbonat de calciu, folosind ca eluent eterul de petrol. Denumirea de cromatografie pe care a dat-o acestei metode provine de la faptul că iniţial a folosit-o pentru separarea unor coloranţi (chromos = culoare, graphos = scriere în limba greacă).

Următorul pas important în dezvoltarea cromatografiei a fost făcut în 1941, când A. Martin şi R. Synge au iniţiat cromatografia lichidă de repartiţie pe coloană, pentru care au primit ulterior Premiul Nobel pentru chimie în 1952. Ei au separat aminoacizi acilaţi pe o coloană ce conţinea silicagel săturat cu apă, iar drept fază mobilă au utilizat n-butanol săturat cu apă. În 1944, au fost puse bazele cromatografiei pe hârtie, prima formă de cromatografie planară, iar cromatografia de schimb ionic este utilizată începând din 1947. Începuturile cromatografiei de gaze se leagă tot de numele lui Archer J.P. Martin, care împreună cu A.T. James a separat acizi organici volatili pe o coloană de sticlă umplută cu Celite acoperită cu ulei siliconic, utilizând că fază mobilă azotul.

Cromatografia pe coloane cu gel a fost iniţiată în 1959 de Porath şi Flodin, iar cea de bioafinitate se utilizează din 1967. Cromatografia de lichide modernă pe coloană, numită de înaltă performanţă sau de înaltă presiune (HPLC) poate fi datată la începutul anilor 1960 şi se bazează pe lucrările lui Csaba Horváth, efectuate la Univesitatea Yale.

Cromatografia reprezintă o metodă revoluţionară, foarte sensibilă, de analiză a substanţelor chimice. Principiul cromatografiei a fost descoperit de savanţii englezi A.J.P. Martin ( n. 1910) şi R.L. Synge ( n. 1914), cercetători, primul, fizician-chimist la Institutul naţional de Cercetări Medicale din Londra, şi al doilea, biochimist la Institutul de Cercetări Rowett din acelaşi oraş.

Principiul acestei metode este simplu: amestecurile de substanţe complexe, antrenate de lichide convenabil alese, se separă în componentele respective, în cursul deplasării lichidului ce poartă substanţele printr-un mediu absorbant, ca de pildă o coloană de pulbere absorbantă ( metoda denumită în acest caz cromatografie pe coloană) sau o foaie de hârtie de filtru ( metoda ce poartă denumirea de cromatografie pe hârtie). Pentru " descoperirea şi perfecţionarea analizei cromatografice de repartiţie pe hârtie, în analiza organică".

Se pare că procedeul cromatografic a fost reinventat de mai multe ori în cursul istoriei ştiinţei. Astfel, în 1850, chimistul german F.F. Runge ( 1796-1867) a analizat amestecuri de coloranţi cu ajutorul unei fâşii de sugativă, a cărei extremitate era înmuiată în lichidul ce urma să fie studiat. Runge a mai propus o metodă de separare a corpurilor dizolvate în acelaşi lichid, cu ajutorul unui praf de lemn introdus în soluţie. Câţiva ani mai târziu, chimistul Schoenbein foloseşte aceeaşi metodă cromatografică, pentru separarea unor săruri metalice aflate în soluţii.

Istoria consemnează faptul că biologul rus Mihail S. Tvet (1872-1920) redescoperă metoda cromatografică în 1901, când efectuează cu succes prima analiză a clorofilei, folosind un extract din frunze verzi, macerate în eter de petrol, trecute printr-o coloană de carbonat de calciu fin pulverizat. Memoriul lui Tvet a fost publică într-o revistă botanică obscură din Rusia şi, de aceea a rămas necunoscut. De aceea s-a ajuns că principiul metodei cromatografice să fie redescoperit abia în anul 1931. În acel an, chimiştii germani Kuhn, Winterstein şi Lederer au reuşit să separe, prin analiza cromatografică pe coloana de material poros, componentele anumitor varietăţi de pigmenţi cu proprietăţi foarte asemănătoare, numite carotenoide. Reuşita analizei celor trei savanţi a dovedit că prin cromatografie se pot separa şi se pot obţine în stare pură produşi cu proprietăţi foarte apropiate, care sunt, în acelaşi timp, greu de separat prin alte mijloace.

Rezultatele obţinute prin nouă metodă sunt atât de precise şi de surprinzătoare, încât cromatografia poate fi considerată ca fiind cea mai mare descoperire în domeniul analizei chimice făcută în secolul al XX-lea.

Aplicaţiile cromatografiei sunt diverse şi foarte importante: studierea elementelor de pământuri rare în stare pură, observarea separării acizilor amânaţi în biologie etc. De asemenea, prin cromatografie s-a putut verifica structura insulinei, s-a identificat un nou hormon al tiroidei etc...

Deşi nu au fost explicate în mod satisfăcător toate fenomele legate de procedeul cromatografic de separare, s-a trecut deja la construirea de aparate sofisticate, care poartă denumirea de cromatografe. Aceste aparate, a căror realizare nu poate fi atribuită unui singur inventator, se perfecţionează în mod continuu. Se poate spune că cromatografia şi cromatograful reprezintă cu adevărat o operă colectivă a multor savanţi şi ingineri, care şi-au adus contribuţia, de-al lungul timpului, reuşind să transforme o observaţie simplă, la îndemâna fiecărui elev de liceu, într-o tehnică de mare precizie şi de o deosebită sensibilitate.

Astăzi au apărut tehnici şi aparate noi, aşa cum este cazul radiocromatografiei (procedeu în care sunt folosiţi izotopii radioactivi) şi al electrocromatografiei (procedeu în care se foloseşte un câmp electric aplicat soluţiei cromatografiate), care au revoluţionat chimia cantitativă.

INTRODUCERE

Cromatografia este o metodă de separare şi analiză a substanţelor chimice din amestecuri, care se bazează pe interacţiunea diferenţiată a doi sau mai mulţi compuşi de separat (numiţi soluţi) cu două faze cromatografice: faza mobilă şi faza staţionară.

Izolarea substanţelor chimice din amestecuri şi identificarea componentelor a reprezentat întotdeauna una dintre obiectivele prioritare ale chimiei. La ora actuală nu numai în chimia analitică ci şi în tehnologia chimică se manifestă o cerere din ce in ce mai mare de compuşi cu puritate foarte avansată. Separarea amestecurilor în componente este o operaţie esenţială care permite obţinerea acestora într-o stare cât mai pură. Această separare se poate face la scară analitică, dacă ne interesează să cunoaştem numai compoziţia amestecului sau la scară preparativă, dacă vrem să obţinem fizic componentele separate.

Preview document

Cromatografia de Gaz - Pagina 1
Cromatografia de Gaz - Pagina 2
Cromatografia de Gaz - Pagina 3
Cromatografia de Gaz - Pagina 4
Cromatografia de Gaz - Pagina 5
Cromatografia de Gaz - Pagina 6
Cromatografia de Gaz - Pagina 7
Cromatografia de Gaz - Pagina 8
Cromatografia de Gaz - Pagina 9
Cromatografia de Gaz - Pagina 10
Cromatografia de Gaz - Pagina 11
Cromatografia de Gaz - Pagina 12
Cromatografia de Gaz - Pagina 13
Cromatografia de Gaz - Pagina 14
Cromatografia de Gaz - Pagina 15
Cromatografia de Gaz - Pagina 16
Cromatografia de Gaz - Pagina 17
Cromatografia de Gaz - Pagina 18
Cromatografia de Gaz - Pagina 19
Cromatografia de Gaz - Pagina 20
Cromatografia de Gaz - Pagina 21
Cromatografia de Gaz - Pagina 22
Cromatografia de Gaz - Pagina 23
Cromatografia de Gaz - Pagina 24
Cromatografia de Gaz - Pagina 25
Cromatografia de Gaz - Pagina 26
Cromatografia de Gaz - Pagina 27
Cromatografia de Gaz - Pagina 28
Cromatografia de Gaz - Pagina 29
Cromatografia de Gaz - Pagina 30
Cromatografia de Gaz - Pagina 31
Cromatografia de Gaz - Pagina 32
Cromatografia de Gaz - Pagina 33
Cromatografia de Gaz - Pagina 34
Cromatografia de Gaz - Pagina 35
Cromatografia de Gaz - Pagina 36
Cromatografia de Gaz - Pagina 37
Cromatografia de Gaz - Pagina 38
Cromatografia de Gaz - Pagina 39
Cromatografia de Gaz - Pagina 40
Cromatografia de Gaz - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Cromatografia de Gaz.doc

Alții au mai descărcat și

Cromatografia de Lichide de Înaltă Performanță

Cap. I Introducere Istoria de cromatografie datează din inceputul secolul al XIX-lea. Inaintea anilor 1970, cromatografia cu coloana deschisa a...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Cromatografia de gaze

CROMATOGRAFIA Cromatografia grupează o variată şi importantă grupă de metode care permit cercetătorului să separe compuşi foarte asemănători din...

Spectroscopia de Absorbție Atomică cu Flacără

Spectroscopia de absorbţie atomică are la bază legea lui Kirchoff care spune că un element emite aceleaşi linii spectrale pe care este capabil să...

Autentificarea Laptelui și Metode de Identificare a Falsificărilor

AUTENTIFICAREA LAPTELUI Laptele reprezintă lichidul secretat de glandele mamare ale femelelor mamifere. Este un produs biologic, cu o compoziţie...

Iaurtul cu Fructe

1.Materii prime folosite la obţinerea iaurtului Laptele-materie primă 1.1. COMPOZIŢIA CHIMICĂ A LAPTELUI Laptele este un lichid de culoare...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ prin Diverse Tehnici Analitice al Proteinelor Laptelui la Diferite Specii

Introducere Laptele de vacă este considerat un aliment de bază în multe diete, fiind foarte bogat în diverşi nutrienţi esenţiali. Cu ajutorul...

Turbină pe gaz

INTRODUCERE • Ce înseamnă cogenerare? Cogenerarea sau producerea de energie totala permite sa se produca simultan energie mecanica sau electrica...

Studiul Coloanelor Cromatografice și Alegerea Lor

Noţiuni generale Cromatografia este o metodă de separare şi analiză a substanţelor chimice din amestecuri, care se bazează pe interacţiunea...

Metode cromatografice - cocaina

Introducere Speciile Erythroxylon ssp. au o semnificaţie aparte deoarece sunt folosite ca şi materii prime pentru producerea cocainei (fig.1). [1]...

Curcumina

I. INTRODUCERE COLORANŢII ALIMENTARI (E100-E182) Coloranţii reprezintă combinaţii organice, sintetice sau naturale, care au proprietatea de a...

Cromatografia de gaze

CROMATOGRAFIA Cromatografia grupează o variată şi importantă grupă de metode care permit cercetătorului să separe compuşi foarte asemănători din...

Analiza alimentelor prin cromatografia de gaze

Istoric Cromatografia grupează o variată şi importantă grupă de metode care permit cercetătorului să separe compuşi foarte asemănători din...

Metode și tehnici de analiză a plantelor supuse stresului de mediu

INTRODUCERE Pe fondul dezvoltării rapide a economiei globale, o serie de probleme legate de resurse și de mediu, cum ar fi poluarea mediului,...

Ai nevoie de altceva?