Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2131
Mărime: 15.83KB (arhivat)
Publicat de: Amza Toader
Puncte necesare: 9
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

Extras din proiect

Cutii multistrat pentru ambalare suc/lapte

Cartonul este un produs industrial (de papetarie ), cu aspectul si proprietetile generale ale hartiei, insa cu o struct mai compacta si o flexibilitate mai mica, obtinut ca si hartia, prin impaslirea fibrelor celulozice, cu sau fara adaosuri de material de incleiere, umplere si colorare. Hartia si cartonul de o parte, si cartonul si mucavaua pe de alta parte (produse care se obtin din aceleasi materii prime si prin aceleasi procedee tehnologice generale), prezinta numai o deosebire de structura (greutate pe metru patrat de material, grosime si greutate volumetrica).

Se deosebesc: carton subtire, cu gramaje de 161-250 g/m , si carton gros, cu gramaje de 251-600 g/m . In practica se da denumirea de hartie si unor produse de papetarie cu gramaje peste 160 g/m , care intra in categoria cartoanelor ( de ex. hartia de desen, hartie inferioara pentru ambalaje, etc.), cu si numirea de carton unor prduse cu gramaje peste 600 g/m , care intra in categoria mucavalelor ( de ex. carton triplex, carton pentru geamantane, carton pentru incaltaminte, carton presspan pentru confectii si izolatii electrice, etc.).

Cutia de lapte:

Laptele reprezinta un mediu excellent pentru dezvoltarea microorganismelor. Datorita acestui fapt, are o conservabilitate foarte redusa, chiar mentinut la temperature scazute.

Procedeele de conservare a laptelui urmaresc oprirea deszvoltarii microorganismelor evitandu-se in acelasi timp transformarile fizico-chmice importante ale produsului.

In cazul sterilizarii in ambalaj, produsul este mai intai ambalat si apoi sterilizat, in vreme ce in cazul sterilizarii in flux atat produsul cat si ambalajul sunt mai intai sterilizate dupa care se realizeaza ambalarea produsului intr-o atmosfera sterila.

Ambalajul folosit in cazul fiecarui tip de sterilizare este diferit:

- Laptele sterilizat in ambalaj este ambalat in cutii (din tabla) sau in sticla

- Laptele sterilizat in flux (UHT) este ambalat in cutii de carton multistrat

Oamenii considera ambalarea laptelui in cutie de carton ca fiind cea mai potrivita modalitate de ambalare, din toate punctele de vedere. Aceasta este concluzia la care a ajuns Mercury Research in urma unei cercetari de piata, ce s-a desfasurat in perioada ianuarie – februarie 2006. Peste 90% dintre respondenti, apreciaza “cutiile de carton”, deoarce pastreaza gustul placut al laptelui, iar igiena este maxima.

Laptele UHT omonim este promovat la nivel national in mod sustinut, atat prin comunicare ATL cat si prin sponsorizare. Alegerea sistemului corespunzator de ambalare a unui produs si selectarea materialelor necesare pentru confectionarea acestora nu se poate face decat luand in considerare conexiunea mai multor factori cum sunt: cerintele impuse de buna conservare a produselor, interactiunea dintre aliment si mediul de ambalare, dintre mediul de ambalare si invelitoarea dintre ambalaj si mediul exterior. Aceste conexiuni evidentiaza interactiunile complexe dintre diferitele componente ale sistemului.

In ultimii ani ambalajul s-a transformat dintr-un auxiliar al produsului, intr-un produs industrial ce reprezinta un tot unitar de componente interconectate, un set organizat de cunostiinte si conceptii, un mod ordonat de actiune, vizand in ansamblu realizarea optima a unor obiective economice specifice. In corelatia dintre aliment si ambalaj, rolul esential revine alimentului, el determinand alegerea materialului potrivit, corespunzator naturii sale, felul ambalajului si metodele de ambalare adecvate.

In cazul materialelor pentru ambalarea produselor alimentare este necesar sa se tina seama de faptul ca prin contactul acestora cu produsul sau prin reactiile chimice ce intervin, materialele respective, pot influenta schimbarea compozitiei alimentului, contaminarea chimica sau microbiologica a produselor.

In vederea inlaturarii acestor fenomene nedorite este necesar ca materialele de ambalare sa fie judicios alese, sa fie bine curatate si eventual sterilizate. Cantitatea limita de substanta care poate fii cedata produlsui trebuie determinata si limitata la un nivel care sa nu produca o schimbare a proprietatilor acestuia.

Natura materialelor de ambalare pot influenta pozitiv sau negativ permeabilitatea la vaporii de apa, gaze, lumina, etc.

O data ambalat, laptele trebuie protejat de lumina naturala cat si cea artificiala, deoarece poate avea un efect distructiv asupra multor vitamine (in special asupra vitaminei B2).

Ambalajul folosit la ambalarea laptelui este de tip Tetra - Pak.

Modalitatea de procesare folosita pentru lapte se numeste ultrapasteurizare (UHT-Ultra High Temperature). Procedeul consta in incalzirea rapida a laptelui la 135-150 grade Celsius. Dupa o mentinere de numai 2-4 secunde la aceasta temperatura, laptele este racit brusc la temperatura camerei.

S-a demonstrat stiintific ca laptele si produsele lactate sunt mult mai sensibile la durata tratamentului termic, decat la temperatura la care sunt incalzite. Intregul proces are loc intr-un sistem inchis, protejat, pentru a impiedica recontaminarea produsului. Gustul, consistenta precum si valoarea nutritiva a laptelui raman neschimbate.

Preview document

Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 1
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 2
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 3
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 4
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 5
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 6
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 7
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 8
Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Cutii Multistrat pentru Ambalare Suc-Lapte.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?