Deșerturi reci din fructe și pomușoare

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 12128
Mărime: 1.25MB (arhivat)
Publicat de: Aida Chiș
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Boisteanu Alina

Extras din proiect

Introducere

Industria alimentara prezinta o serie de particularitati fata de alte ramuri industriale legate atât de natura materiilor prime prelucrate cât si a produselor finite obtinute.

Prin materii prime se înteleg acele materiale care, supuse unui proces tehnologic specific, se transforma în produse finite sau semifabricate.

Materiile prime, în majoritate, sunt de natura biologica, perisabile si degradabile, ceea ce impune o prelucrare sezoniera, într-un anumit ritm al productiei si anumite conditii de lucru. Daca majoritatea industriilor prelucreaza materii prime care în general au caracteristici constante, industria alimentara prelucreaza produse cu caracteristici fizice, chimice si biochimice neomogene, ceea ce impune o continua modificare a parametrilor de productie.

În unele subramuri ale industriei alimentare, ca de exemplu morarit, panificatie, produse zaharoase, se practica de la începutul procesului tehnologic omogenizarea materiei prime, adica alcatuirea din doua sau mai multe loturi cu indici calitativi diferiti a unei singure partide care sa asigure o prelucrare uniforma din punct de vedere calitativ.

Comparativ cu alte ramuri, industria alimentara se remarca prin multitudinea materiilor prime prelucrate si prin diversitatea produselor finite, ceea ce impune existenta unor procese tehnologice variate.

Tehnologia culinara nu poate fi un obiect izolat care sa se ocupe doar de metodele folosite in tehnica prepararii.Ea este indisolubil legata de chimie care permite elevilor sa cunoasca proprietatile factorilor nutritivi si modificarile care au loc in alimente in timpul prelucrarii la rece si la cald..

Specificul acestor regiuni se mentine si se completeaza prin varietatea si bogatia de sortimente formand la un loc specificul artei culinare nationale.

Prin alimente se inteleg toate substantele necesare pentru construirea si refacerea tinuturilor organismului precum si pentru eliberarea de energie si desfasurarea proceselor intermediare ale metabolismului.

Alimentele reprezinta o combinatie naturala in diverse portii a celor 5 principii nutritive de baza:proteine,lipide,glucide,vitamine si minerale.

Pentru grijile si preocuparile cotidiane ale omului se numara si preocuparea unor produse pentru a se asigura alimentarea organismului.

Alimentele obtinute din fructe naturale si consrvate sunt produse de natura biologica in care au loc procese biochimice si care prezinta un interes deosebit de la recoltare si valorificare pana la consumul individual

Combinatii chimici din aceste produse alimentare care sufera transformari mai mult sau mai putin profunde,care se reflecta atat asupra valorii nutritive cat si asupra calitatilor comerciale ale produsului finit.

Proocuparea principala a lucratorilor din alimentatia publica este de a cunoaste aceste transformari,de a lua masuri preventive astfel incat produsele sa sufere pierderi cat mai mici,de a obtine produse alimentare cat mai gustoase,aspectuoase si cu valoare nutritive superioara.Salata de fructe reprezinta unul dintre sortimentele cele mai cautate si appreciate de catre consumatorii din grupa dulciurilor de bucatatrie.

Acest sortiment este introdus la desert in cadrul meniurilor si este servit rece cu ocazia unor mese organizate deosebite (aniversari,nunti,botezuri,etc.).Pentru aspectul atragator,pentru gustul placut si prezenta unor acizi organici care ajuta la digestia celorlalte feluri din meniu,eu mi-am ales acesta tema pe care o prezint in proiectul de fata.

Dulciurile de bucatarie sunt preparate culinare care se pot servi in momente diferite ale zilei,astfel ele se servesc ca desert la dejun sau la cina,la gustarea de la ora 10 sau la ora 17.00.Dulciurile de bucatarie au rolul de a completa valoarea nutritiva pentru 24 de ore,aducand organismului un plus de glucide atat simple (zaharoza,glucoza,fructoza),cat si

poliglucide(amidon),proteine valoroase din oua si lapte,grasimi usor asimilate din smantana,frisca,substante minerale si vitamine in proportie mare din fructe.

Datorita gustului dulce,placut pe care il au si aspectului deosebit,dulciurile de bucatarie sunt preparate solicitate de toate categoriile de consumatori,unele dintre ele fiind recomandate in diferite diete.

Continutul mare in glucide al dulciurilor de bucatarie impune consumarea lor in mod rational,cunoscut fiind faptul ca excesul de glucide din organism se transforma in lipide care se depun,favorizand aparitia obezitatii si a diabetului.

Actualitatea deserturilor.

Cu aceasta categorie de alimente ajungem în vîrful piramidei alimentare, în locul instabil de unde foarte multi dintre noi cadem adesea. Iata de ce merita sa acordam o atentie si mai mare dulciurilor, fiindca ele se fac vinovate în mod direct sau indirect de multe din necazurile omului modern.

Ingredientul principal al dulciurilor, zaharul alb rafinat, are o istorie destul de misterioasa. Nimeni nu stie cînd sau unde a aparut, si se crede ca trestia de zahar provine, probabil, din Polinezia..Aproape toate dulciurile sînt bogate în zaharuri simple. Acestea furnizeaza în jur de 375 calorii la 100 g.

Toate tipurile de zahar concentrat alb, malt, glucoza, miere, au eliberare rapida, producînd o crestere brusca a nivelului zaharului din sînge. Daca organismul nu are nevoie de acest zahar, îl depoziteaza sub forma de grasime.

Cele mai multe tipuri de zaharuri sînt de asemenea lipsite de vitamine si minerale, în comparatie cu cele provenite din surse naturale, cum ar fi fructele. Zaharul alb se numeste, pe buna dreptate, „otrava alba", „groparul omului civilizat", sau „ucigasul de vitamine".

Cu toate ca de mult sînt cunoscute efectele nefaste ale consumului de dulciuri concentrate, consumul de zahar creste continuu. Daca în 1825 consumul mediu pe cap de locuitor în Europa era de 2 kg pe an, în anul 2000 aceasta cantitate a ajuns la 42 kg pe an, la care se adauga cele 8,2 kg de biscuiti si napolitane, 8 kg de ciocolata, 7 kg de alte dulciuri (bomboane, dropsuri, turta dulce) consumate anual, nemaivorbind de bauturile carbogazoase, care la 500 ml contin aproximativ 100 g zahar.

Nu este cazul de prezentat detaliat riscurile pentru sanatate pe care consumul de zahar le reprezinta, totusi este util sa cunoastem cel putin pe scurt: diabet zaharat, osteoporoza (elimina calciul si substantele minerale din structura osoasa), hipovitaminoze, agresivitate (un studiu relativ recent facut la Universitatea din Yale, SUA, ajunge la concluzia ca lipsa de concentrare, nervozitatea si lipsa de atentie din rîndul studentilor sînt cauzate de consumul de zahar rafinat si dulciuri), ateroscleroza, boli cardio-vasculare, imunitate scazuta (100 g zahar pe zi scade cu 40% imunitatea), carii dentare si, nu în ultima instanta, obezitate...

Preview document

Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 1
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 2
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 3
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 4
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 5
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 6
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 7
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 8
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 9
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 10
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 11
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 12
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 13
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 14
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 15
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 16
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 17
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 18
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 19
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 20
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 21
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 22
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 23
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 24
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 25
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 26
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 27
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 28
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 29
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 30
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 31
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 32
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 33
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 34
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 35
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 36
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 37
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 38
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 39
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 40
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 41
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 42
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 43
Deșerturi reci din fructe și pomușoare - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Deserturi Reci din Fructe si Pomusoare.doc

Alții au mai descărcat și

Mașina de tăiat pâine

Introducere La întreprinderile de alimentatie publica,un rol important în procesul tehnologic de prelucrare mecanica a produselor alimentare, il...

Semipreparat Fraged

INTRODUCERE Patiseria și cofetăria este arta de a pregăti preparate gustoase și de a le prezenta cît mai agreabil pentru satisfacerea simțurilor:...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA DESERTURILOR 1.1.PRODUSELE DE PATISERIE-COFETĂRIE Deserturile sunt reprezentate de dulciuri de bucãtarie(orez cu...

Pandișpan

Introducere Prin alimentaţie publică se înţelege activitatea economică care se ocupă cu producerea unei game variate de preparate culinare, ce se...

Te-ar putea interesa și

Studiul Calității Produselor Alimentare Oferite pe Piață

CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE ALE CALITĂŢII MĂRFURILOR 1.1. Calitatea mărfurilor Calitatea mărfurilor este o problemă care mobilizează preocupări...

Studiul Calității Produselor la Combinatul Cricova

Capitolul I .Prezentarea generala a firmei. Despre firma Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A., renumit pentru labirinturile sale subterane unice...

Bucătăria Moldoveneasca

Bucătăria moldovenească reprezintă o sinteză a bogăţiilor naturale ale meleagului nostru – cereale, legume, fructe, vităritul tradiţional pe de o...

Particularitățile bucătăriei scandinave - norvegiene, finlandeze, suedeze, daneze

Introducere Bucătăriile norvegiană, daneză, finlandeză şi suedeză sunt practic imposibil de separat, deoarece ele pur şi simplu nu există. Există...

Ai nevoie de altceva?