Determinarea Conductivității Termice

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 17501
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Anghel Istrate
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist. Drd. Ing. Traian Lucian Severin
UNIVERSITATEA "ȘTEFAN CEL MARE" SUCEAVA FACULTATEA DE INGINERIE ALIMENTARĂ CONTROLUL ȘI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. 1. Căldura.4
  2. 1.1. Istoric.4
  3. 1.2. Energia termică și căldura.5
  4. 1.3. Mecanisme de transmitere a căldurii.5
  5. 1.4. Transferul de căldură.5
  6. 1.5. Mecanismele transferului de căldură.6
  7. 1.6. Mărimi caracteristice transferului de căldură.7
  8. 1.6.1. Transferul de căldură prin conductivitate.8
  9. 1.6.1.1. Transferul de căldură prin conductivitate în regim staționar.9
  10. 1.6.1.2. Transferul de căldură prin pereți plan-paraleli, în regim staționar.9
  11. 1.6.1.3. Transferul de căldură prin pereți cilindrici în regim staționar.10
  12. 2. Conductivitatea termică.12
  13. 2.1. Unitate de măsură.13
  14. 2.2. Mărimi înrudite.13
  15. 2.3. Conductivitatea termică a gazelor.13
  16. 2.4. Conductivitatea termică a lichidelor.14
  17. 2.4.1. Conductivitatea apei.15
  18. 3. Traductoare de temperatură.18
  19. 3.1. Senzori cu dispozitive semiconductoare.18
  20. 3.2. Termocuplul.19
  21. 3.3. Termistori.23
  22. 4. Metode de determinare a conductivității.26
  23. 4.1. Determinarea conductivității termice prin metoda calorimetrică.26
  24. 4.2. Determinarea conductivității termice prin metode staționare și relative.27
  25. 4.3. Determinarea conductivității termice și a difuzivității termice în cazul materialelor solide.29
  26. 4.4. Determinarea conductivității termice a materialelor solide.30
  27. 4.4.1. Noțiuni generale.30
  28. 4.4.2. Descrierea instalației.31
  29. 4.4.3. Mersul lucrării.32
  30. 4.4.4. Interpretarea rezultatelor.35
  31. 4.5. Determinarea coeficientului de conductivitate termică a materialelor omogene.37
  32. 4.5.1. Principiul de lucru.37
  33. 4.5.2. Schema instalației experimentale și modul de lucru.37
  34. 4.5.3. Date experimentale.42
  35. 4.5.4. Preluarea datelor experimentale.43
  36. 4.5.5. Calculul erorilor și interpretarea rezultatelor.45
  37. 5. Echipament pentru studiul conducției liniare HT11C.47
  38. 5.1. Introducere.47
  39. 5.2. Descrierea echipamentului.47
  40. 5.3. Elemente componente ale echipamentului HT11C.50
  41. 5.4. Măsurarea debitului de apă de răcire.52
  42. 5.5. Proprietățile termice ale materialelor izolatoare.53
  43. 5.6. Construcția elementelor componente ale echipamentului HT11C.53
  44. 5.7. Termocuplele.53
  45. 5.8. Pasta termică.54
  46. 5.9. Măsurarea gradientului de temperatură.54
  47. 5.10. Specificații tehnice.57
  48. 5.11. Întreținerea curentă.58
  49. 5.12. Notații.61
  50. 5.13. Indici.61
  51. 5.14. Notă.62
  52. BIBLIOGRAFIE.63

Extras din proiect

1. Căldura

În fizică, cantitatea de căldură, simbolizată prin Q, este energia transferată între un sistem termodinamic și mediul înconjurător, între două sisteme termodinamice sau între diferite părți ale aceluiași sistem termodinamic, în cursul unei transformări termodinamice în care parametrii externi rămân constanți. Transferul de căldură are loc sub influența unei diferențe de temperatură. Principiul al doilea al termodinamicii stipulează că acest transfer se face de la sine doar de la temperatura mai înaltă la temperatura mai joasă.

1.1. Istoric

Istoricul căldurii se pierde în negura vremurilor. O mare realizare a omului preistoric a fost utilizarea focului. Pentru explicarea fenomenelor termice în antichitate s-au dat explicații mitologice. Concepția despre natura căldurii a evoluat de la concepțiile mistice din antichitate până la teoria moleculară de astăzi.

În secolul al XVII-lea s-a încercat explicarea arderii. În 1667, Johann Joachim Becher în cartea sa Physica Subterranea a făcut prima mențiune asupra a ceea ce va deveni teoria flogistonului. Flogistonul era o substanță fără culoare, miros, gust și masă, și care este eliberată în timpul arderii, reziduul fiind „forma adevărată” a substanței.

În 1738, Daniel Bernoulli în lucrarea Hydrodynamica propune ideea că gazele sunt formate dintr-un mare număr de particule în mișcare în toate direcțiile. Această idee va duce la teoria cinetică a gazelor.

În 1761,Joseph Black descoperă că în timpul topirii gheața absoarbe căldură fără a-și schimba temperatura. El consideră că, căldura se combină cu particulele de gheață, devenind căldură latentă.

În 1770, Lavoisier explică arderea ca o combinare cu oxigenul. În lucrarea sa "Réflexions sur le phlogistique" (1783), Lavoisier arată că teoria flogistonului nu este consistentă cu experiențele și propune înlocuirea flogistonului cu un alt fluid, caloricul. Conform acestei teorii, cantitatea de caloric este constantă în univers și el trece de la corpurile mai calde la cele mai reci.

În 1780 se credea că frigul este dat de frigoric, un fluid similar caloricului. Pierre Prévost afirmă că frigul este urmarea lipsei de caloric. Totuși, teoria caloricului a continuat să fie folosită. În 1824 Sadi Carnot în caretea sa Réflexions sur la Puissance Motrice du Feu s-a bazat pe ea în studiile sale privind ciclul Carnot. Din întâmplare (sau din fericire), concluziile sale n-au fost afectate de teoria caloricului.

Experiențele lui Joule (1824) și, independent, Mayer (1843) au arătat că din lucrul mecanic se poate produce căldură și invers. Asta duce în 1847 la afirmarea de către Helmholtz a principiului conservării enrgiei în loc de conservarea căldurii.

În 1860, Clausius arată că teoria cinetică a gazelor poate fi o explicație a căldurii, energia internă a unei substanțe fiind asociată cu energia cinetică a moleculelor. Molecule cu energie cinetică mai mare corespund unei energii interne (deci unei temperaturi) mai mari, teorie acceptată în zilele noastre.

În 1871 James Clerk Maxwell, în cartea sa Theory of Heat dă definiția modernă a căldurii, ca fiind energie în tranzit.

1.2. Energia termică și căldura

Căldura este adesea utilizată în sensul de energie termică. Când un sistem termodinamic primește căldură, temperatura și energia sa termică crește, iar când cedează căldură, temperatura și energia sa termică scade. În sensul strict al cuvântului, în timp ce energia termică este o funcție de potențial, căldura este o formă de schimb de energie. În termodinamică, pentru studiul căldurii, în locul noțiunii de energie termică, greu de definit, se preferă noțiuni ca energie internă, lucru mecanic, entalpie, entropie, noțiuni care pot fi definite exact fără a recurge la noțiunea de mișcare moleculară.

1.3. Mecanisme de transmitere a căldurii

Trecerea căldurii de la un corp cu o temperatură înaltă la o temperatură joasă se numește transmiterea căldurii (transfer termic) și se cunosc trei mecanisme de transfer:

1. Transmiterea prin conducție termică, caracterizată prin lipsa mișcărilor macroscopice. Este modul curent de transmitere al căldurii în corpurile solide și se bazează pe mișcările moleculare.

2. Transmiterea prin convecție termică, caracterizată prin existența mișcărilor macroscopice de curgere. Este modul curent de transmitere a căldurii în corpurile lichide și gazoase, inclusiv la limitele lor, la contactul cu alte faze. În funcție de natrura mișcărilor macroscopice convecția poate fi: convecție liberă, caracterizată prin faptul că mișcările se fac sub acțiunea forțelor arhimedice, determinate de diferențe de densitate, sau convecție forțată, caracterizată prin faptul că mișcările se fac sub acțiunea altor forțe.

3. Radiația termică, caracterizată prin transferul termic prin radiație electromagnetică din gama infraroșu,. Acest transfer se poate face în vid sau în medii optice transparente la radiația infraroșie.

1.4. Transferul de căldură

Multe operații din ingineria chimică și din alte domenii cum ar fi: încălzirea, răcirea, evaporarea, condensarea, uscarea, distilarea, rectificarea, cristalizarea și altele presupun asigurarea unui anumit regim termic în utilajele în care se realizează aceste operații și care necesită introducerea, evacuarea sau păstrarea caldurii in aceste utilaje.

Fenomenele legate de caldură pot fi prcesele de transformare a energiei – obiectul termodinamicii sau procesele de schimb de căldură – obiectul transfreului de căldură sau al termocineticii.

Transferul de caldură este un capitol al ingineriei proceselor care cuprinde ansamblul de considerații fizice (teoretice și experimentale) și tehnice care au ca obiectiv explicarea mecanismelor prin care se realizează transportul căldurii, cât și determinarea cantitativă a căldurii transportate.

Transferul de caldură în interiorul unui corp sau de la un corp la altul este condiționat de o diferență de temperatură care reprezintă forța motoare sau potențialul procesului. De asemenea, procesele de transfer termic conductiv se pot desfășura într-o mare diversitate de condiții:

- materialul este omogen sau neomogen;

- materialul este izotrop sau anizotrop;

- materialul conține sau nu conține surse interne de căldură;

- regimul termic este staționar sau nestaționar;

- transferul termic are loc uni-, bi- sau tridirecțional.

Conform principiului I al termodinamicii două corpuri pot schimba între ele căldură pana la atingerea echilibrului termic, adică până la egalarea temperaturilor corpurilor.

Principiul II al termodinamicii arată că transformările spontane în sisteme finite se desfășoară în sensul creșterii entropiei sistemului (dS>0), ceea ce înseamnă că în astfel de sisteme căldura trece spontan de la corpul mai cald la cel mai rece.

Există trei mecanisme prin care se realizează transferul de căldură: conductivitatea termică (conducția) convecția și radiația termică.

Pentru ușurarea studiului este convenabil să se analizeze individual mecanismele prin care se realizează transferul, deși se reamintește că în majoritatea cazurilor transmiterea căldurii se face simultan prin cel puțin două mecanisme.

Bibliografie

1. Cavaropol Dan Victor, Elemente de dinamica gazelor.Instalații de GPL și GNL, Editura Ministerului Internelor și Reformei Administrative, București, 2008

2. Gavrilă Lucian , Fenomene de transfer. Volumul II. Transfer de căldură și masă, Editura Alma Mater, București, 2000.

3. Huminic Gabriela, Optimizarea transferului de căldură prin dispozitive bazate pe transformarea de stare a lichidelor magnetice, Raport final 2007, PNII – Idei, nr. 216/01.10.2007.

4. Neagu Anișoara-Arleziana, Procese de transfer de căldură: îndrumar de laborator, Editura Ovidius University Press, Constanța, 2010.

5. Popescu Lizeta, Echipamente electrice, volumul I, Editura Alma Mater, Sibiu, 2007.

6. Roșca Marcel, Transferul de căldură, Editura Matrix Rom, București, 2000.

7. Todos Petru, Senzori și Traductoare, Editura Tehnică a U.T.M., Chișinău, 1998.

8. Vladea Ioan, Tratat de termodinamică termică și transmiterea căldurii, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1974.

9. Rasenescu I., Fenomene de transfer, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1984.

10. http://www.termo.utcluj.ro/termoluc/L08/lucr08..html

11. http://www.physics.pub.ro/Referate/BN119/Conductivitatea_termica_si_electrica_a_metalelor.pdf

12. http://www.scribd.com/doc/54965755/DETERMINAREA-CONDUCTIVIT%C4%82%C5%A2II-TERMICE-A-METALELOR

13. http://www.geocities.ws/termo_utcb/termo2/ht11c-d.pdf

14. http://ep.etc.tuiasi.ro/site/Senzori_si_Traductoare/Cursuri/senzori_12.pdf

15. http://www.geort.hu/en/download/GEORT_prospect_ro.pdf

16. http://mecanica.unitbv.ro/rom/termo/staff_pages/HuminicGabriela/IDEI2007/Rapoarte/2009/Sinteza_lucrarii_2009.pdf

17. http://www.scribd.com/doc/54965755/DETERMINAREA-CONDUCTIVIT%C4%82%C5%A2II-TERMICE-A-METALELOR

18. http://cadredidactice.ub.ro/gavrilalucian/files/2011/03/fenomene-de-transfer-2.pdf

19. http://www.cultura.mai.gov.ro/biblioteca%20virtuala/editura%20mai/gpl.pdf

20. http://www.scrigroup.com/educatie/fizica/Determinarea-Conductivitatii-T51791.php

Preview document

Determinarea Conductivității Termice - Pagina 1
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 2
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 3
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 4
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 5
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 6
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 7
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 8
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 9
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 10
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 11
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 12
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 13
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 14
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 15
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 16
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 17
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 18
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 19
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 20
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 21
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 22
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 23
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 24
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 25
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 26
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 27
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 28
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 29
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 30
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 31
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 32
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 33
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 34
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 35
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 36
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 37
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 38
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 39
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 40
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 41
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 42
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 43
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 44
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 45
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 46
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 47
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 48
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 49
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 50
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 51
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 52
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 53
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 54
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 55
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 56
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 57
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 58
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 59
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 60
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 61
Determinarea Conductivității Termice - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Conductivitatii Termice.doc

Alții au mai descărcat și

Proictarea din Punct de Vedere al Necesarului de Frig a unui Abator (Frigorifer Uzinal)

1.Borderou de piese scrise 1.1. Documentația de prelucrare Schema tehnologică folosită în abator pentru obținerea carcaselor 1.1.1. Prelucrarea...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Frigotehnică

Caracteristicile carnii depind de calitatea animalelor din care provin, de conditiile de obtinere a carnii, de transport, de depozitare etc....

Operații Unitare în Industria Alimentară

1.1 Bazele teoretice ale procesului Procesele termice sunt guvernate de legile termodinamicii. În procesele termice are loc schimbul de energie...

Te-ar putea interesa și

Tratament Termic cu Laser

SCURT ISTORIC AL LASERULUI Desi dezvoltate relativ recent, procedeele de prelucrare cu laser ocupa un loc important între procedeele industriale...

Congelator cu Comprimare Mecanică de Vapori

Memoriu Justificativ Tehnologiile de fabricare a instalaţiilor frigorifice de refrigerare şi conservare a produselor alimentare a luat o mare...

Proiectarea unei Centrale Termice

INTRODUCERE În prezent cea mai mare parte a energiei electrice produsă în lume este energia electrică livrată de centralele electrotermice CET ....

Dimensionarea Schimbătorului de Caldură

Referat de literatură Schimbătoare de căldură 1.Introducere Aparatele termice folosite în industria chimică servesc la realizarea unor operaţii...

Calcularea Procesului Termic și Gazodinamic al Cazanului DE-20-14

INTRODUCERE În prezent cea mai mare parte a energiei electrice produsă în lume este energia electrică livrată de centralele electrotermice CET....

Aluminiul și Aliajele Sale

Aluminiu este cel mai raspandit metal in scoarta tereatra, iar printre elemente ocupa locul al treilea in urma oxigenului si siliciului. Datorita...

Dimensionarea unui schimbător de căldură

I. INTRODUCERE 1. Enunţ Să se dimensioneze un SCHIMBATOR DE CALDURA pentru racirea instalatiei apa dulce la un M.P . stiind ca racirea se face cu...

Produse Alimentare Semipreparate din Soia

Introducere În industria de soia ponderea produselor semipreparate au avut o evoluţie crescătoare în raport cu totalul produselor comercializate...

Ai nevoie de altceva?