Dezinfectie, Dezinsectie, Deratizare in Industria Alimentara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dezinfectie, Dezinsectie, Deratizare in Industria Alimentara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Motivatia alegerii temei:

Am ales tema:Dezinfectia,dezinsectia,deratizare in industria alimentara deoarece este nevoie periodic de dezinfectare in industria alimentara deoarece trebuie sa ne pastram mereu sanatatea iar fara aceste 3 moduri de combatere in industria alimentara am manca numai mancare infectata iar sanatatea noastra ar avea de suferit.

Dezinfectia

Definitie:

Dezinfectia este o metoda a igienei,destinata in primul rand decontaminarii mediului din germenii microbienisi inframicrobieni patogeni.Este una dintre cele mai importante operatii din complexul masurilor de prevenire si combatere a bolilor infectioase si parazitare la om si animale.

Dezinfectia sau decontaminarea antiinfectioasa este operatia prin care agentii infectiosi (germenii virali,bacterieni sau parazitari)sunt distrusi,neutralizati sau indepartatidin mediul extern,astfel ca infectia sa nu mai fie posibila in acel loc.Prin aceasta dezinfectia se refera la agentii patogenicare provoaca infectia,pana la limitele unde problemele trec in domeniul celorlalte sectoare tangente:dezinsectia si deratizarea.

Dezinfectia are ca scop:

-distrugerea germenilor patogeni in toate stadiile de dezvoltare,prin aplicarea unor metode de mijloace accesibile si eficace,fara sa dauneze la sanatatea sau viata oamenilor si animalelor,si sa nu atace sau degradeze suporturile germenilor supusi dezinfectiei (piele,tesaturi,utilaje)si sa nu produca miros dezagreabil;

-sa previna si sa combata bolile infectioase si parazitare si sa contribuie la eradicarea zoonozelor.

In scopul obtinerii unor rezultate deosebite si pentru a inlatura pericolul intoxicarii sau imbolnavirii in actiunea de dezinfectie ,trebuie avute in vedere urmatoarele:

-dezinfectantii sunt substante chimice sau produsi chimici care in contact cu germenii infectiosi au asupra acestora o actiune distructiva sau neutralizanta;

-dezinfectantii in general au actiune selectiva asupra unor germeni fapt care-i imparte din punct de vedere practic dupa actiunea predominanta (antivirali,antibacterieni,antifungici).

Dezinfectia cuprinde urmatoarele etape succesive:

a) curatirea mecanica;

b) aplicarea mijloacelor dezinfectante (fizice,chimice,mixte);

c) respectarea timpului de contact (de expunere la actiunea dezinfectantului);

d) indepartarea prin spalare de pe suprafetele ce pot veni in contact cu omul,animalele sau alimentele,a substantelor dezinfectante ce pot avea influenta nociva,aerisirea incaperilor pentru evacuarea vaporilor de solutie dezinfectanta ce pot fi toxice pentru om si animale.

a) CURATIREA MECANICA

Curatirea mecanica a obiectelor supuse dezinfectiei este operatia prin care trebuie sa se realizeze indepartarea gunoiului,a resturilor furajere,a balegarului,a urinei,a murdariei,a stratului superficial de pamant din adaposturile si locurile care au putut ficontaminate si pot constitui o sursa de raspandire a agentilor patogeni.

In unitatile de industrie alimentara, de asemenea este obligatorie realizarea riguroasa a curatirii mecanice a tuturor suprefetelor pentru indepartarea substantelor organice existente care inglobeaza microorganisme patogene.Prin curatirea mecanica se inlatura o buna parte din agentii patogeni inglobati la stratul de gunoi si se creeaza posibilitatea de a se actiona asupra germenilor care au mai ramas cu mai multa eficacitate prin aplicarea dezinfectiei propiu-zise.

b) APLICAREA MIJLOACELOR DEZINFECTANTE:

Dezinfectia cu mijloace fizice

Dezinfectia prin expunere la lumina solara:

Lumina solara prin actiunea sa de iradiere cu raze ultraviolete,asigura distrugerea a o serie de germeni infectiosi in special a formelor vegetative.

Astfel,pasunile,terenurile deschise,caile de acces,pot fi dezinfectate prin simpla expunere la actiunea luminii solare,efectul fiind insa limitat numai asupra suprafetelor expuse pana la 1-2cm adancime.Pe langa efectul dezinfectant prin iradiere naturala se adauga si efectul caloric si de uscare luminii solare care actioneaza distructiv atat asupra agentilor patogeni cat si asupra mediului in care acestia sunt inclusi creandu-le conditii nefavorabile de existenta.Actiunea dezinfectanta a luminii solare este considerabil sporita daca terenurile din incinta fermelor din curti si padocuri sunt arate,grapate si insamantate in fiecare primavara.Combaterea parazitelor de pe pasunile naturale se poate efectua cu succes prin actiunea luminii solare cu ajutorul caldurii,asigurandu-se totodata si repausul parcelelor pentru pasunat.In acest scop arbustii,plantele nefolositoare si buruienile de pe pasuni vor fi curatate in fiecare primavara,pentru o expunere cat mai completa la actiunea luminii naturale.

Dezinfectia prin caldura:

Actiunea caldurii in combaterea si prevenirea infectiei a fost aplicata inca din timpurile cand nu se cunostea existenta microorganismelor,dar se cunostea efectul profilactic al arderii hainelor sau asternutului bolnavului contagios.Si in prezent,caldura este metoda cu cea mai larga aplicabilitate atat in dezinfectia medicala cat si in cea industriala (conservarea).

Caldura actioneaza asupra microorganismelor in primul rand prin denaturarea substantelor organice si in special asupra proteinelor constituente,provocand distrugerea sau inactivarea lor.Actioneaza asupra tuturor germenilor de orice natura si in orice forma de evolutie s-ar afla.

In general formele vegetative ale microorganismelor patogene la temperaturi peste limitele superioare de dezvoltare optima produc accelerarea proceselor biochimice ale celulei.La temperaturi de peste 50⁰C apar dereglari ireversibile ale proteinelor prin ruperea legaturilor dintre atomii de carbon,pe de o parte si C,O,S,H,N,pe de alta parte.

Aceste forme vegetative ale microorganismelor patogene sunt sensibile si pot fi distruse la temperaturi ridicate,peste si uneori sub 10,5⁰C in timp ce formele sporulate se distrug la 140-150⁰C caldura uscata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezinfectie, Dezinsectie, Deratizare in Industria Alimentara.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA,BRASOV FACULTATEA ALIMENTATIE SI TURISM CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE