Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 3786
Mărime: 166.34KB (arhivat)
Publicat de: Despina Tudose
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Notiuni introductive pag 3
  2. 2.Prezentarea unitatii S.C. SPICUL S.A pag 5
  3. 3. Tehnologia fabricarii painii albe 0,400kg pag 10
  4. 4. Tehnologia fabricarii painii spicu 0,420kg pag 14
  5. 5. Dotarea cu sisteme tehnice pag 15
  6. 6. Calculul tehnologic pentru painea alba pag 20
  7. 7. Schema tehnologica de fabricatie a painii albe 0,400kg pag 21
  8. 8. Schema tehnologica de fabricatie a painii spicu 0,420kg pag 22

Extras din proiect

Notiuni introductive

Stim atat de putine despre unele alimente pe care le consumam

zilnic.Painea este unul dintre ele. Ea are o istorie veche de mii de ani.

Pentru prima data painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3000 de ani i.H. Era utilizata ca ofranda pentru zei. Mai tarziu painea s-a transformat in moneda de schimb. Astfel, un agricultor era platit cu trei paini pentru o zi de munca. Inca de pe vremea grecilor si romanilor antici se discuta daca painea neagra este mai sanatoasa decat cea alba.

Painea este o buna sursa de proteine. Ea contine vitamine, fier si calciu. Painea de grau este buna pentru ca are un continut ridicat de fibre care sunt foarte importante pentru digestie. Totusi, sunt multe elemente nutritive care lipsesc din acest aliment, ceea ce inseamna ca un om nu poate trai doar cu atat. Painea , de fapt, nu ingrasa asa de mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 de calorii per felie. O felie de pita are 150 de calorii. 98% din persoane sunt consumatori de paine.

Astazi in fiecare tara gasesti diferite feluri de paine. Francezii se mandresc cu bagheta, turcii cu lipia, iar italienii cu croissantul. La noi din aluatul dospit s-au creat alte sortimente care fac deliciul meselor : paine neagra cu prune uscate, graham, paine hipoglucidica, paine impletita.

Un muzeu al painii a devenit o atractie turistica importanta în Portugalia, tara unde exista peste o suta de feluri de paine, iar personajul care simbolizeaza independenta nationala este o brutareasa, a carei legenda, Legenda brutaresei din Aljubarrota-, spune ca i-ar fi pus pe fuga in 1385 pe invadatorii spanioli cu o paleta de lemn pentru paine.

Brutaritul, respectiv activitatea legata de obtinerea produselor de panificatie (paine, produse de franzelarie, covrigi) reprezinta una dintre cele mai vechi indeletniciri din tara noastra si totodata una dintre componentele majore ale productiei alimentare.

Aplicand retete si tehnologii adecvate, prin folosirea fainii ca materie prima de baza, brutarii obtin o gama variata de produse, în scopul satisfacerii cerintelor crescande si tot mai diversificate ale populatiei. Astfel, în brutarii se realizeaza diferite sorturi de paine, produse de franzelarie simple si cu adaosuri (specialitati) produse dietetice, covrigi si alte produse, care se diferentiaza prin aspect, gust si mod de utilizare. Insusirile produselor sunt imprimate atât de sortimentul de faina utilizat, cat si de compozitia aluatului din care se obtin, la prepararea caruia, pe langa faina, apa, drojdie si sare, se mai folosesc grasimi, zahar, lapte, oua, arome.

De asemenea, tehnologia de fabricatie contribuie la definirea specificului fiecarui produs. Inzestrarea brutariilor cu utilaje a usurat munca, permitand brutarilor sa aplice unele metode, procedee si tehnici care au dus la cresterea substantiala a productiei, a productivitatii muncii, precum si, în anumite limite, la diversificarea sortimentelor si imbunatatirea calitatii produselor.

Painea este considerata ca element de civilizatie deoarece a organizat munca, si in general viata omului, stimuland producerea de valori materiale si spirituale.

Numele societatii comerciale Spicul S.A. reprezinta un simbol al traditiei si al calitatii produselor de morarit, panificatie, produse zaharoase.

In sfera principalelor preocupari ale societatii Spicul se afla, desigur, painea - produs atat de gustos si hranitor, care nu poate lipsi in nici o zi de pe masa fiecaruia dintre noi. Adica altfel spus ne referim la "painea noastra cea de toate zilele".

Pentru a intelege sensul teologic profund spiritual, Iisus adresandu-se ucenicilor sai i-a asigurat ca El este "painea vietii", spunand "Eu sunt painea vie care m-am coborat din cer. Cine va manca din aceasta paine va trai in veci si painea pe care o voi dau Eu este trupul Meu pentru viata lumii".

Painea cea mai alba nu este neaparat si cea mai hranitoare. Tendinta de a se consuma produse rafinate, concentrate, in general intens prelucrate, genereaza dereglari metabolice care nu se manifesta imediat, dar care, in timp, au consecinte negative asupra sanatatii.

Pentru un regim alimentar cat mai sanatos, dar si in multe diete, specialistii recomanda consumul de paine neagra, pe baza de diverse sortimente de faina. Sursa naturala de vitamine, minerale si fibre alimentare, aceasta stimuleaza tranzitul intestinal, avand un efect benefic in echilibrarea metabolismului. Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) produce in cantitati reduse paine cu nuci, paine cu masline (conform ultimelor cercetari, maslinele contin antioxidanti care ajuta celulele sa lupte impotriva cancerului), paine cu sunca, paine aclorida (fara sare), paine pentru diabetici si biscuiti aglutenici (pentru cei cu intoleranta la gluten).

Painea este un produs copt in cuptor, alcatuit din aluat drojdie sau alte ingrediente care dau painii un gust si aroma mai placuta, sau care impiedica în timpul procesului de coacere sa se formeze o crusta prea tare la suprafata painii. Cerealele macinate folosite mai frecvent la producerea fainii pentru paine sunt graul si orzul. In perioada de saracie, foamete, s-a amestecat faina de cereale cu faina de mazare, fasole sau de cartofi, (mucezea painea mai repede) ghinda (din cauza tanimului imprumuta un gust amar painii). In aceste timpuri grele se recurgea pe piata la falsificarea fainii de cereale prin amestecare cu gips sau rumegus de lemn.

Prezentarea unitatii S.C. SPICUL S.A.

Amplasare:

Adresa: Str. Cotelici Nr. 18

Localitate: Rosiorii De Vede

Judetul: Teleorman

Fabrica de paine S.C SPICUL S.A. a fost construita in anul 1965, in curtea morii din Str. Cotelici, a fost pusa in functiune cu combustibil lichid usor. Doua cuptoare aveau capacitatea de cate 20t/24h iar unul de 10t/24h.

Din anul 1991 fabrica face pare din S.C. SPICUL S.A. In 1995 a fost dezafectata o linie de 20t/zi in locul careia s-a instalat linia de bscuiti.

In spatiul ramas se produce zilnic paine a carei desfacere se asigura prin magazinele proprii si parteneri. Produsele obtinute corespund conditiilor impuse de standardele in vigoare din punct de vedere fizic, chimic si biologic.

Unitatea S.C. SPICUL S.A. are ca obiect de activitate principal producerea painii, se fabrica paine spicu de 0,420 kg, paine alba 0,400kg.

Preview document

Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 1
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 2
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 3
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 4
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 5
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 6
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 7
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 8
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 9
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 10
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 11
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 12
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 13
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 14
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 15
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 16
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 17
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 18
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 19
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 20
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 21
Dotarea cu sisteme tehnice a unității SC Spicu SA - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Dotarea cu Sisteme Tehnice a Unitatii SC Spicu SA.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia morăritului și panificației

PÂINEA Stim atât de putine despre unele alimente pe care le consumam zilnic.Pâinea este unul dintre ele. Ea are o istorie veche de mii de ani....

Alterarea conservelor și semiconservelor de carne și pește și cauzele alterării

I. SEMICONSERVE DIN CARNE SI PESTE 1. Generalitati Semiconservele sunt produse alimentare care se obtin in urma unor prelucrari tehnologice si...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ai nevoie de altceva?