Dulceața de Căpșuni

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8433
Mărime: 511.21KB (arhivat)
Publicat de: Narcisa Ionescu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rotar Ana
evaluarea calitatii dulceata de capsuni

Cuprins

  1. Argument.
  2. Capitolul I Aspecte tehnologice privind fabricarea dulceţei de căpşuni.
  3. I.1 Materii prime şi auxiliare .
  4. I.1.1 Căpşuni .
  5. I.1.2 Zahăr .
  6. I.1.3 Acid citric.
  7. I.1.4 Recipiente.
  8. I.1.5 Apă.
  9. I.2 Proces tehnologic.
  10. I.2.1 Schema tehnologică de obţinere a dulceţei de căpşuni.
  11. I.2.2 Descrierea procesului tehnologic.---
  12. Capitolul II Aspecte calitative ale dulceţei de căpşuni.
  13. II.1 Calitatea materiilor prime şi auxiliare.
  14. I.2 Calitatea dulceţei de căpşuni .
  15. Concluzii.
  16. Bibliografie.

Extras din proiect

Argument

Dacă până nu de mult la fabricarea produselor alimentare accentul se punea pe cantitate, pentru a satisface nevoile consumatorilor în prezent o importanţă deosebită se acordă calităţii alimentelor .

Asigurarea creşterii calitative şi cantitative a producţiei alimentare, prin valorificarea potenţialului productiv şi a principiilor care promovează inocuitatea alimentelor şi standardele de calitate, se realizează prin pregătirea forţei de muncă la nivelul standardelor europene.

Conştienţi de schimbările care au loc în învăţământul românesc accentul punându-se pe alinierea la standardele europene, lucrarea Evaluarea calităţii produsului „Dulceaţa de căpşuni” face parte din cerinţele impuse în acest sens fiind reprezentativă pentru calificarea tehnician analize produse alimentare.

Dulceaţa reprezintă produsul obţinut prin fierberea si concentrarea fructelor în sirop de zahăr, cu adaos de acid citric şi concentrarea produsului, ambalat în recipiente închise ermetic şi pasteurizate. Dulceaţa se fabrică din următoarele fructe: afine, agrişe, caise, caise verzi, căpşuni, cireşe, cireşe amare, coacăze, fragi, gutui, mure, nuci verzi, pere, prune, mere, struguri, vişine, zmeură, struguri, petale de trandafir, dar şi din gogonele şi morcovi. La fabricarea dulceţei se foloseşte ca materie primă o singură specie de fructe care poartă denumirea fructului din care provine şi materii auxiliare ca: apă, substanţe îndulcitoare (zahăr, glucoză) şi acizi alimentari (acid citric).

Caracteristicile tradiţionale ale produsului provin, atât din ingredientele folosite, din reţetă, cât şi din metoda de preparare a produsului.

Proiectul este structurat pe 2 capitole şi subcapitole la care se adaugă scheme şi tabele.

În primul capitol sunt prezentate aspectele tehnologice de fabricare a dulceţei de căpşuni, care cuprinde materii prime şi auxiliare: căpşuni, zahăr, acid citric, recipiente, apă; proces tehnologic cu schema tehnologică şi descrierea procesului tehnologic.

În ultimul capitol am vorbit despre aspecte calitative ale dulceţei de căpşuni şi cuprinde următoarele subcapitole: calitatea materiilor prime şi auxiliare, calitatea dulceţei de căpşuni.

Pentru evaluarea calităţii dulceţei de căpşuni am realizat analiza organoleptică şi fizico-chimică a căpşunilor, zahărului, apei şi produsului finit. Determinarea substanţei uscate prin metoda refractometrică, determinarea zaharozei, determinarea umidităţii zahărului, determinarea cenuşii zahărului, determinarea pH-ului, determinarea alcalinităţii şi acidităţii apei, determinarea masei nete şi a proporţiei componentelor, determinarea substanţei solubile prin refractometrie, determinarea acidităţii sunt metode fizico-chimice la fel de importante ca şi analiza senzorială în cadrul căreia am stabilit următorii indici de calitate: aspect, consistenţă, culoare, miros şi gust.

Consider că tema aleasă de mine şi redactarea acestui proiect s-a bazat pe cunoştinţele de specialitate dobândite prin documentare teoretică şi instruire practică de laborator şi are rolul de a contribui la formarea abilităţilor cheie, competenţelor tehnice generale şi competenţelor tehnice specializate cerute de nivelul de formare şi calificare a tehnicienilor analize produse alimentare astfel încât să se asigure integrarea pe piaţa muncii.

Capitolul I Aspecte tehnologice privind fabricarea dulceţei de căpşuni.

I.1 Materii prime şi auxiliare

I.1.1 Căpşuni

Căpşunile sunt fructe care conţin zaharuri (6-8%), săruri minerale (fosfor, fier), acizi organici, vitamina C. Fructele sunt mari, au formă sferică sau alungită, neregulată, de culoare roşu-portocaliu, roşu-aprins, roşu-închis. Gustul este dulce-acrişor, mai mult sau mai puţin aromat, în funcţie de soi. Principalele soiuri sunt: Jacunda, Creasta cocoşului, Madame Moutot, Robinson, Aprikose etc. Fructele acestei specii au o perioadă scurtă de recoltare, începând din primele zile ale lunii mai, până în prima decadă a lunii iulie. Pentru prelucrare sunt apreciate soiurile de mărime rezonabilă, dar mai ales, cele intens colorate (inclusiv pulpa), a căror codiţă (caliciu) se poate elimina uşor cu ajutorul mijloacelor mecanizate.

I.1.2 Zahăr

Calitatea zaharului se poate stabili rapid chiar si prin examen organoleptic. Cristalele trebuie să fie uscate, albe, fără gust şi/sau miros străin. În soluţie de 25% concentraţie în zahăr trebuie să fie complet solubilă, fără sediment şi fără corpuri străine.

I.1.3 Acid citric

Se prezintă sub formă de cristale rombice, incolore, uşor solubile în apă şi alcool. La temperatura de 80º C pierde apa de cristalizare, iar la 153 ºC se topeşte. Se fabrică din melasă prin fermentarea citrică. Trebuie să aibă 99% puritate şi să se dizolve în 9 părţi apă fără să lase reziduuri. Se foloseşte la acidularea produselor. Gustul acid se percepe la concentraţia de 0,154%.

I.1.4 Recipiente - Borcane din sticlă cu închidere Omnia

Pentru confecţionarea lor se foloseşte în special sticlă albă calco-sodică. Uneori se foloseşte sticla Pirex, care are un conţinut mare în siliciu. Avantajele folosirii recipientelor din sticlă sunt următoarele: transparenţa, curăţirea uşoară, rezistenţa la substanţe corozive şi faptul că pot fi refolosite.

Pentru a putea rezista la presiunea mare interioară, ce apare în timpul sterilizării, la transport şi manipulare, recipientele necesită pereţi groşi. Dulceţurile se ambalează în borcane cu capacităţi cuprinse între 330-380 ml.

I.1.5 Apă

Apa constituie unul din factorii esenţiali în desfăşurarea proceselor tehnologice, în activitatea de industrializare a fructelor. Apa utilizată în procesul tehnologic de fabricare al dulceţei de căpşuni, la spălarea materiilor prime, ambalajelor, ustensilelor, utilajelor şi suprafeţelor de lucru şi la pasteurizare, trebuie sa fie potabilă şi deci să îndeplinească condiţiile fizico-chimice şi microbiologice necesare.

Preview document

Dulceața de Căpșuni - Pagina 1
Dulceața de Căpșuni - Pagina 2
Dulceața de Căpșuni - Pagina 3
Dulceața de Căpșuni - Pagina 4
Dulceața de Căpșuni - Pagina 5
Dulceața de Căpșuni - Pagina 6
Dulceața de Căpșuni - Pagina 7
Dulceața de Căpșuni - Pagina 8
Dulceața de Căpșuni - Pagina 9
Dulceața de Căpșuni - Pagina 10
Dulceața de Căpșuni - Pagina 11
Dulceața de Căpșuni - Pagina 12
Dulceața de Căpșuni - Pagina 13
Dulceața de Căpșuni - Pagina 14
Dulceața de Căpșuni - Pagina 15
Dulceața de Căpșuni - Pagina 16
Dulceața de Căpșuni - Pagina 17
Dulceața de Căpșuni - Pagina 18
Dulceața de Căpșuni - Pagina 19
Dulceața de Căpșuni - Pagina 20
Dulceața de Căpșuni - Pagina 21
Dulceața de Căpșuni - Pagina 22
Dulceața de Căpșuni - Pagina 23
Dulceața de Căpșuni - Pagina 24
Dulceața de Căpșuni - Pagina 25
Dulceața de Căpșuni - Pagina 26
Dulceața de Căpșuni - Pagina 27
Dulceața de Căpșuni - Pagina 28
Dulceața de Căpșuni - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Dulceata de Capsuni.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea unei secții de prelucrare a căpșunilor

1. TEMA DE PROIECT Sã se proiecteze o secţie de valorificare complexã a materiei prime-cãpşuni, cu o capacitate de 45 tone/zi.Secţia va prelucra...

Proiect tehnologic - dulceața de cireșe

Tema proiectului Sa se proiecteze procesul tehnologic de obtinere a dulcetei de cirese cu o capacitate de 5 t/zi fructe. Dulceata reprezinta...

Tehnologia Generală de Obținere a Produselor din Carne Afumate

I.1. Introducere 1.1. Noţiunea de carne Sub denumirea de carne se înţelege ţesutul muscular striat al mamiferelor împreună cu toate ţesuturile cu...

Ambalaje și design în industria alimentară - Croissant

Istoricul produsului ales - Croissant Deși autorii nu au ajuns la un consens în ceea privește momentul și locul apariției croissantului,...

Lapte și Tehnologia Produselor Lactate - Chefirul

Cata cantitate de smantana dulce este necesara pentru a normaliza 1500 de lapte integral,avand grasimea de 3%,pentru a se obtine lapte normalizat...

Raport de expertiză al smântânii

Cuvântul expertiză vine din latinescul experior, semnificând cercetarea unei probleme de către o persoană specializată, care dispune de toate...

Proiectarea unui Sistem de Refrigerare pentru Păstrarea a 5t de Căpșuni

1.Memoriu tehnic 1.1. Generalităţi Căpşunii se numără printre cele mai timpurii fructe care ajung la maturitate în cursul anului. Fructele sunt...

Tehnologia fabricării dulcețurilor

1. Introducere Dulceata este un produs negelificat obtinut prin fierberea fructelor intr-un sirop de zahar , avand drept scop concentrarea...

Te-ar putea interesa și

Statistică Aplicată în Studiul Calității și Consumului Produselor Alimentare din Categoria Conservelor de Fructe

Capitolul I Justificarea studiului Fructele sunt alimente de origine vegetală, apreciate din punct de vedere nutritiv prin conţinutul lor bogat...

Distribuția fizică a produselor - SC Kubo Ice Cream Company SRL

Introducere “Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul în care trebuie să-şi organizeze activitatea, in general, şi cea de marketing,...

Procesul tehnologic de obținere a dulceței de struguri

Argument Pana la consumatorul individual sau colectiv, alimentele parcurg un circuit complex, atat ca posibilitati de insalubrizare, cat si ca...

Sistemul informațional al stocurilor de produse finite pe exemplul SC Conservfruct SRL

INTRODUCERE În condiţiile societăţii informatizate o întreprindere modernă nu poate supravieţui fără să dispună de informaţii în timp real, atât...

Proiect de practică - Hotel Stadion Sinaia

1.Agentul economic Hotelul este o unitate care ofera servicii de cazare si masă oricarei persoane care accepta sa platească tariful pentru...

Dulceața de căpșuni

Capitolul 1 PROCESUL TEHNOLOGIC DE FABRICARE A DULCETII DE CAPSUNI 1.1. Schema tehnologica de fabricare a produsului : CAPSUNI RECEPTIA...

Proiectarea și Prepararea Produselor Noi - SC Mib Prodcom SRL

Etapa 1.Definirea ideii de produs nou 1.1.Scurt istoric al firmei SC Mib Prodcom SRL Prezentarea societăţii Firma SC Mib Prodcom SRL a fost...

Fundamentarea strategiei de dezvoltare a firmei SC Mib Prodcom SRL

Capitolul I: Prezentarea generală a firmei 1.1 Scurt istoric În urma cu 20 de ani, SC MIB Prodcom SRL și-a luat angajamentul să livreze pe piața...

Ai nevoie de altceva?