Elaborarea Meniului Restaurantului cu Specific Moldovenesc

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Elaborarea Meniului Restaurantului cu Specific Moldovenesc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Deseatnicova

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

1. Restaurant naţional moldovenesc. Prezentare generală.

Restaurantele cu specific moldovenesc reprezintă o unitate gastronomică care pune la dispoziţia clientelei un sortiment specific de preparate şi băuturi, în condiţiile unor amenajări şi dotări adecvate fiecărui profil. Acestea se individualizează bine deoarece la construcţia lor se utilizează materiale necesitând o prelucrare sumară, cum ar fi piatra, bolovanii de râu, lemnul brut sau prelucrat, cărămida, trestia, stuful etc. dotarea, firma, amenajările, iluminatul se încadrează de asemenea în specificul unităţii: o şură va avea scaunele din lemn cioplit, pereţii ornamentaţi cu blănuri de animale, ştergare, vase de ceramică cu motive naţionale, tacâmuri cu mâner din os sau lemn, naproanele şi şervetele din pânză de in cu decoraţiuni adecvate. Preparatele culinare oferite sunt caracteristice bucătăriei moldoveneşti. Sunt servite vinuri şi alte băuturi caracteristice, utilizându-se ulcioare, carafe, căni, ceşti etc.

Serviciul se asigură prin chelneri cu calificare superioară, uniformele fiind confecţionate în raport cu specificul naţional: acesta poate fi costum naţional clasic sau unul ciobănesc etc. Se recomandă utilizarea unor formaţii orchestrale (taraf de lăutari) şi organizarea de programe artistice adaptate specificului, pe diferite teme folclorice.

Bucătăria moldovenească, dezvoltată pe o gamă bogată în legume şi fructe este considerată ca una dintre cele mai gustoase şi sănătoase din lume şi nu atît pentru numărul mare de bucate, cît pentru multitudinea nuanţelor gastronomice obţinute prin combinarea reuşită a produselor.

Bucătăria moldovenească a avut la fel ca şi cultura ei, influenţe elene şi bizantine amestecate cu influenţe ruseşti, de aceea au şi ajuns aici să fie populare mîncărurile greceşti (plăcintele, învartitele) şi tehnologiile caracteristice zonei mediteraneene, cum ar fi utilizarea vinului sec în bucatele din legume şi carne, sosurile picante cu multe mirodenii şi metode deosebite de pregătire a aluatului. De asemenea ruşii au lăsat o amprentă vizibilă în muratul legumelor şi prepararea copturilor.

O influenţă deosebită asupra dezvoltării bucătăriei moldoveneşti au avut turcii, care au dominat in Moldova peste 300 de ani. Impactul turcesc se face simţit în prepararea combinată a produselor, în tendinta de a utiliza carne de oi şi în denumirile bucatelor: ghiveci, musaca, ciorba.

În timp, bucătăria moldovenească a căpătat integritate şi originalitate, iar multitudinea culturilor au evoluat finalmente într-un gust specific, format din cele mai neaşteptate şi mai delicate combinaţii gastronomice. Spre exemplu, pentru bucătăria moldovenească este caracteristică folosirea masivă a brânzei şi a porumbului.

Descrierea bucătăriei moldoveneşti nu ar fi relevantă fără menţionarea patiseriei: plăcinte, pasca, cozonacul, coltunaşii, etc. Aici sunt pe larg utilizate nucile. Foarte populare sunt clătitele şi deserturile cu fructe uscate.

2. Specificul bucătăriei moldoveneşti. Preparatele caracteristice naţionale.

Bucătăria din Moldova se caracterizează prin mîncăruri fine, rafinate şi gustoase. La prepararea mîncărurilor se foloseşte în special carnea de pasăre şi pestele, dar şi carnea de porc, vaca, vânatul precum şi legumele, laptele ouăle şi brânzeturile. Ciorbele se acresc cu borş, se îmbunătăţesc cu smîntînă şi ouă. Mîncărurile sunt mai dietetice, se realizează fără rantajuri prăjite, cu ceapă înăbuşită şi faină dizolvată în apă. Sosurile sunt albe dar şi colorate cu pastă de bulion şi boia de ardei. Bucătăria specific moldovenească nu este foarte bogată în condimente, se foloseşte mărarul, pătrunjelul, cimbrul, ardei iute,usturoi, leuştean, s.a.

Fisiere in arhiva (1):

  • Elaborarea Meniului Restaurantului cu Specific Moldovenesc.doc