Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2126
Mărime: 31.65KB (arhivat)
Publicat de: Leordean Bota
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI “REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI” DIN TIMIŞOARA FACULTATEA DE TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE

Cuprins

  1. I.Ce este ceaiul?
  2. II.Exemple de plante utilizate pentru ceai
  3. II.1.Ceai negru,ceai verde
  4. II.2.Mentă
  5. II.3.Muşeţel
  6. II.4.Oregano
  7. III.Beneficii şi moduri de preparare a ceaiurilor
  8. IV.Bibliografie

Extras din proiect

I.CE ESTE CEAIUL?

Ceaiul este o bautură preferată de oameni de mai multe decenii, efectele lui benefice fiind cunoscute foarte bine în zilele noastre. Când punem un pliculeţ de ceai în cană, rar stăm să ne gândim ce drum lung au parcurs acele frunze de ceai până noi le-am cumpărat din magazin. Unde se cultivă în zilele noastre, prin ce diferă între ele, cum ar fii ceaiul rooibos de ceaiul alb. Fiecare numindu-se diferit, dar ce se ascunde în spatele acestor nume?

Ce este de fapt ceaiul?

Ceaiul este acea fiertură care este obţinută din frunzele sau mugurii uscaţi ai arborilor Camellia sinensis şi Camellia assamica, sau fiertura care nu contine frunze de ceai ci altfel de plante cum ar fi plantele medicinale, condimentele sau fructele.

În zilele noatre cele mai mari plantaţii de ceai se găsesc în China, Japonia, India, Nepal şi Sri Lanka. Probabil că nu este la fel de cunoscut ca producatoare de ceaiuri, dar şi în Australia se gasesc o serie de plantatii de ceai.

Arborele de ceai este de fapt un copac, care se taie periodic, pentru ca culegerea frunzelor să fie mai usoara, asa că nu sunt lăsate să crească mai înalte de 1-1,5 metrii.

Între arborii de ceai mai sus amintiţi singura diferenţă constă doar prin forma frunzelor.

Frunzele de ceai culese sunt pregătite în doua feluri pentru consumare. Prima metodă constă din faptul că sunt culese şi pregătite manual, astea vor fii ceaiurile mai scumpe şi mai gustoase, iar a doua metodă constă în culegerea cu diferite aparate din care se vor face ceaiurile filtrate.

Pregătirea frunzelor are mai multe etape până să ajungă la consumatori. Dupa culegere se îndepar-tează umiditatea din frunze. Această etapă se face de fapt prin ofilire la aer. Urmează învartirea, fermentaţia iar la urmă uscarea.

Numele ceaiului

Ceaiurile îşi capătă numele ori după culoare ori dupa locul în care au fost produse. Frunzele de ceai capata o culoare aproape neagră dupa fermentaţie, de aceea sunt numite aceste ceaiuri,ceaiuri ne-gre. Acele ceaiuri care nu trec prin etapa fermentaţiei sunt vândute sub numele de ceai verde.

În zilele noastre ceaiul alb devine unul dintre cele mai preferate ceaiuri, care este facut din frunzele cele mai tinere ale arborelui. În acestea efectul benefic este şi mai ridicat decât în ceaiul verde. La noi se găsesc încă două tipuri de ceai care sunt preparate asemănător ceaiului negru.Unul dintre acestea este ceaiul chai, care conţine diferite condimente speciale. Al doilea tip este ceaiul earl grey, în care frunzele negre de ceai sunt condimentate cu ulei de bergamota.

Obiceiuri

Consumul de ceai are un trecut foarte adânc, deci nu este de mirare ca îi aparţin o serie de obiceiuri. Daca ne gândim bine că nu este totuna cât timp lăsăm pliculeţul în apa fierbinte, atunci o să înţele-gem ca o schimbare mică poate strica gustul ceaiului. De aceea a avut întotdeauna un “ritual” prin care experţii încercau să aducă tot cei mai bun dintr-un ceai.

Este foarte important de reţinut că ceaiurile obţinute din frunze de ceai au efect revigorizant deci nu se recomanda consumul lor de către copii.

Se ţine cont de timpul recomandat pentru a lăsa frunzele în apa, iar ceaiurile obţinute din plante me-dicinale să nu le preparăm cu apa fierbinte doar cu apă caldă, pentru ca îşi va păstra mai bine efectele benefice.

Să alegem ceaiuri de calitate şi dacă nu este necesar să nu îndopăm cana cu prea mult zahăr pentru a nu pierde aroma naturală a ceaiului.

Bibliografie

1. Farmacia Naturii,Reader’s Digest,Bucureşti,2007.pg 57,135,141,149

2. www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/beneficiile-ceaiurilor-dinplante_8202

3. www.scritub.com/medicina/alimentatie-nutritie/proiect.de.licenta.alimentatie91583.php

4. www.vitamix.ro/articole/sanatate/ce-trebuie-sa-stim-despr-3-163.html

Preview document

Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 1
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 2
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 3
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 4
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 5
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 6
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 7
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 8
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 9
Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutriționale și dietetice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Enzimologie - Ceaiuri proaspete - aspecte nutritionale si dietetice.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?