Evaluarea calitativă a napolitanelor

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 7394
Mărime: 49.84KB (arhivat)
Publicat de: Carmina Alecu
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Extras din proiect

CAPITOLUL I

Scurt istoric al produslui la nivel mondial si national

Cum a aparut napolitana

Napolitana este o prajitura dulce, crocanta, foarte subtire, uscata si umpluta cu crema aromata - sub forma de sandwich. Deseori, suprafata napolitanei are un model gen fagure.

Pe vremea cand nu aveau cuptoare, egiptenii coceau un fel de paine foarte subtire, ca o napolitana, in nisipul fierbinte. In perioada medievala, napolitanele erau foarte importante in ceremoniile de la curte, la sfarsitul meselor. Napolitanele, fructele zaharisite si vinul aromatizat erau folosite si in ritualurile religioase. In 1766, in Franta era la moda un desert facut dintr-o napolitana rulata si umpluta cu ciocolata si fructe, numite "cannelons".

Primele napolitane erau coapte intre placi de metal care aveau imprimate figura unui barbat care a devenit sfantul patron al Boemiei. Cele mai multe prese erau dreptunghiulare, dar existau si unele rotunde, pentru a coace napolitane de aceasta forma. Placile erau unse cu grasime si incalzite, dupa care compozitia era turnata. Placile erau inchise si in cateva minute napolitana era gata.

De-a lungul secolelor, brutarii locali au incercat sa creeze arome si design-uri cat mai variate, aceste napolitane devenind cele mai populare daruri intre cei bogati si faimosi. Chopin, Wagner, Goethe, Edward VII of England, regalitatea vieneza si kaiserul Wilhelm au mancat napolitane.

In biserica anglicana, in cadrul impartasaniei sunt folosite mici napolitane de forma rotunda, cu imaginea lui Iisus crucificat.

In Polonia este o traditie sa imparti sau sa faci schimb de asa-numitele "napolitane de Craciun”Christmas wafer.

In Romania:

Napolitanele JOE: s-au născut la Timişoara în anul 1994, într-un simplu garaj. La început foile de napolitană erau importate din Austria şi împachetarea produsului se realiza în mini-făbricuţa de la marginea oraşului. Ulterior, o linie de fabricaţie a fost instalată şi istoria celei mai bune napolitane din România a început. JOE a devenit în scurt timp cea mai iubită napolitană din România.

În anul 2000, Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare din lume a decis să investească în marca JOE şi a achiziţionat fabrica din Timişoara.

Napolitanele Alka: Alka Grup a fost fondata in 1994, odata cu infiintarea primei companii din grup, Alka Co., o investitie de 6.5 milioane USD.

Compania este specializata in productia, ambalarea si distributia de cafea, napolitane glazurate si neglazurate, biscuiti, ingrediente, precum si fructe uscate (dry fruit snacks) (seminte, fistic, migdale, mix de fructe uscate). Toate segmentele au beneficiat de investitii majore in tehnolgie si cercetare, iar utilajele folosite sunt de ultima generatie, de provenienta germana.

ARGUMENT

Vafele sunt produse făinoase, preparate din aluat fluid, obţinut din făină, grăsimi, zahăr, lapte ouă, şi afânători chimici.

Ele sunt caracterizate printr-o porozitate foarte dezvoltată, a structură rigidă şi se prezintă sub formă de foi sau diferite formate de alveole, care se decupează din foaie.

Având ca bază foile de vafe, prin prelucrări diferite, rezultă o gamă largă de produse făinoase din care cele mai importante sunt:

- foile de vafe drepte, având desene exterioare corespunzătoare sortimentului şi scopului urmărit. Adâncimea spaţiilor libere pe care le crează desenul depinde de grosimea stratului de cremă ce se doreşte a fi realizat; sortimentele de vafe din această grupare se decupează la dimensiunile necesare, se ambalează şi se folosesc în casă ca semipreparate pentru fabricarea de torturi şi alte produse;

- foile de vafe sărate, care se taie la dimensiuni mai mici şi se ambalează; ele sunt apreciate de consumatori pentru gustul lor puternic condimentat, care stimulează apetitul şi pentru caracteristica lor de a fi crocante;

- vafele pentru îngheţate şi creme se obţin din foi realizate prin matriţe speciale; după decuparea din foaie rezultă mici alveole (păhărele, scoici, etc.) care reprezintă ambalajele comestibile şi pot fi încărcate cu îngheţată, creme şi alte sortimente;

- napolitanele reprezintă gama sortimentală cu cea mai mare pondere în producţia de vafe; ele se fabrică din foi de vafe care se ung cu cremă şi se suprapun în mai multe straturi;

- vafele umplute cu cremă se obţin din foi de vafe care se încarcă cu cremă şi se decupează; spre deosebire de alte sortimente de napolitane acestea se compun din două alveole sau capace, care prin suprapunere formează un recipient;

- napolitanele glazurate se fabrică din cele două grupe de sortimente de napolitane menţionate mai sus care sunt finisate prin acoperire cu ciocolată;.

În cadrul grupelor de sortimente de vafe şi napolitane menţionate mai sus se realizează o mare diversitate şi prin alte elemente caracteristice cum ar fi:

- compoziţia aluatului din care se fabrică vafele, care poate fi simplă, cu un adaos redus de materii sau bogată în astfel de materii;

- sortimente diferite de cremă ce se folosesc pentru ungerea şi umplerea vafelor; pentru un produs se poate utiliza simultan unul sau mai multe sortimente de cremă;

- modelajul şi mărimea bucăţilor de vafe;

- tehnica de ambalare;

- mărimea porţiei ;

- tratarea estetică a ambalajului;

- denumirea produsului.

Gama sortimentala existenta pe piata napolitanelor

In hypermarket am reusit sa identificam numerosi producatori de napolitane,atat producatori cunoscuti cat si straini.Printre acestia se numara:Nestlé,Alka,European Food,Creamline,Tecsa business,Romdil,Thesi Vrago Aspropirgos (Grecia),Storck Hole.

Marcile de napolitane prezinta o diversitate de sortimente dupa cum urmeaza:

Preview document

Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 1
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 2
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 3
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 4
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 5
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 6
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 7
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 8
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 9
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 10
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 11
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 12
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 13
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 14
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 15
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 16
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 17
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 18
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 19
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 20
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 21
Evaluarea calitativă a napolitanelor - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Calitativa a Napolitanelor.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu de Caz la Pradis

CAP.I MANAGEMENTUL MARKETINGULUI I.1 Noţiuni fundamentale de management Organizatiile evolueaza intr-un mediu supus in mod continuu schimbarilor....

Ai nevoie de altceva?