Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 5666
Mărime: 38.04KB (arhivat)
Publicat de: Albert Păduraru
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Activitatea de expertiza tehnica juridica si extrajudiciara (inclusiv expertiza merceologica) este reglementata conform OG nr. 2/21.01.2000, publicata în Monitorul Oficial nr. 26/25.01.2000 numita “Ordonanta privind organizarea activitatii de expertiza judiciara si extrajudiciara”

Expertiza reprezinta acel mijloc de proba prin care, în baza unei cercetari metodice folosind procedee stiintifice, expertul aduce la cunostinta organului care l-a împuternicit concluzii motivate stiintific cu privire la faptele pentru a caror elucidare sunt necesare cunostinte specializate [142].

Dupa domeniul de aplicare a expertizei acestea sunt tehnice, merceologice, contabile, medicale, agricole, criminalistice, artistice, filatelice. Expertiza merceologica se aseamana mult cu expertiza tehnica dar, nu trebuie confundata cu aceasta.

In afara conceptelor, metodelor, regulilor cu caracter economico-financiar, comertul se caracterizeaza si printr-un flux fizic de marfuri în cantitati uriase si într-o gama sortimentala diversa. Expertiza se ocupa cu cercetarea si clarificarea unor probleme controversate sau litigioase pe care le ridica practica comerciala cu marfuri alimentare sau nealimentare.

Expertiza se realizeaza pentru identificarea unui produs sau a unui lot de produse, reconstituirea calitatii initiale a produselor si are ca obiect stabilirea calitatii reale a loturilor de produse, cauzele, locul si împrejurarile care genereaza abateri de la calitatea prescrisa ca si de la cea contractata, în timpul fabricarii, dar si unele aspecte privind ambalarea produselor, transportul sau depozitarea. In multe cazuri apar o serie de obiective care necesita o abordare multi- sau interdisciplinara si presupun participarea expertilor din domenii stiintifice diferite alaturi de cei din domeniul stiintei merceologiei.

Notiunea de “expertiza’ provine de la cuvântul latinesc « experior » (a încerca, a proba) si are semnificatia activitatii de 919j91j cercetare, efectuata de catre specialisti, privitoare la o anumita problema.

Clasificarea expertizelor:

• care au la baza date, fapte si constatari de specialitate fara a contine elemente juridice (sunt realizate constatari pur tehnice, prin care se dau raspunsuri la întrebarile adresate (în domeniul chimiei).

• la care constatarile de ordin tehnic presupun luarea în considerare a unor norme speciale.

In functie de organul care dispune efectuarea expertizei, acestea sunt:

• expertize merceologice judiciare – din dispozitia organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti;

• expertize merceologice extrajudiciare – la cererea persoanelor fizice sau juridice cu privire la situatii care nu au legatura cu activitatea judiciara.Asemenea expertize au utilizari în practica încheierii si derularii contractelor economice, eficienta tehnico-economica a depozitarii marfurilor, transporturilor.

Expertiza merceologica presupune o reconstituire a faptelor pe cale inductiva si deductiva, atât în etapa fabricarii cât si în cea a circuitului tehnico-economic a marfurilor. Metodologia specifica de investigatie este constituita din metoda istorica, metoda observatiei si metoda statistica.

împrejurarilor care au generat vicierea si sa consemneze orice nepotrivire privind datele obtinute din surse diferite. Este de dorit ca expertul sa prezinte, la sfârsitul analizei efectuate, solutii posibile, necesare pentru a nu mai repeta acele situatii anormale de felul celei care formeaza spesa expertizei.

Raport de expertiza

Preamburul

Subsemnata Crivat Claudia Maria, cu domiciliul în Braşov, str Rozelor, nr 55, având locul de muncă la Sc. Evaluări srl., în calitate de expert judiciar, cu legitimaţia nr 184993, eliberată din data 12.04.2009, emisia de judecătoria Braşov, aflată în evidenţa Biroului Central de Expertize Braşov, numit expert în litigiul care furnizează obiectul dosarului nr. 567486, din data de 23.04.2010, în baza citaţiei nr. 45643 emisă de judecătoria Braşov, consemnez în prezentul raport, rezultatele expertizei.

Scurt istoric al litigiului

Părţile aflate în litigiu care formează obiectul dosarului nr 184993, în baza citaţiei nr. 45643, sunt:

Reclamant: Societatea comercială Mara srl, cu sediul în Braşov, str Rozelor, nr.55, reprezentată prin Domnul Zavoianu Sorin, în calitate de administrator, legitimat cu C.I seria BV, Nr.16243, emis de poliţia Municipiului Braşov la data de 23.09.1999.

Pârâtă: Societatea comercială Cristal srl, cu sediul în Buzau, str Crang, nr 89, reprezentată prin împuternicitul, Domnul Macovei Dan, în calitate de avocat, legitimat cu C.I seria XZ, Nr.34355, emis de poliţia municipiului Buzau la data de 23.02.2009.

În data de 24.03.2010, prin contractul de vânzare cumpărare între societatea comercială Mara srl, firmă care are obiectul de activitate producerea ambalarea si comercializarea laptelui, se obliga să vândă societăţii comerciale Cristal srl, firmă care care are obiectul de activitate comercializarea produselor alimentare, 10.000 de cutii de lapte 15% grasime, valoarea unei cutii fiind de 10 RON, TVA inclus, valoarea totală a mărfii, fiind de 100000 RON.

Preview document

Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 1
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 2
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 3
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 4
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 5
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 6
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 7
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 8
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 9
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 10
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 11
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 12
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 13
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 14
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 15
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 16
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 17
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 18
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 19
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 20
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 21
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 22
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 23
Expertiză tehnică alimentară și raportul de expertiză pentru lapte - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Expertiza Tehnica Alimentara si Raportul de Expertiza pentru Lapte.doc

Alții au mai descărcat și

Raport de expertiză al smântânii

Cuvântul expertiză vine din latinescul experior, semnificând cercetarea unei probleme de către o persoană specializată, care dispune de toate...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

HACCP - brânza telemea de oaie

INTRODUCERE Grupul de litere HACCP provine de la expresia din limba engleza “Hazard Analysis Critical Control Points”, care este o metoda...

Merceologie - Oul

Despre "OU" Oul reprezintă o sursă perfect echilibrată de proteină şi grăsimi uşor digestibile. În plus, oul este o sursă importantă de energie şi...

Te-ar putea interesa și

Implementarea planului HACCP a brânzei proaspete de vaci

SPECIFICAŢII TEHNICE PENTRU PRODUSUL FINIT I.Descrierea produsului finit- brânză proaspată de vaci din lapte de vaca integral. Se clasifica în:...

Practică inginerească la întreprinderea SA JLC

ACTUALITATEA TEMEI CERCETATE Industria produselor lactate reprezintă unul din sectoarele stratetige ale Republicii Moldovei şi este foarte...

Ai nevoie de altceva?