Fabricarea Salamului de Sibiu

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6230
Mărime: 940.98KB (arhivat)
Publicat de: Georgian S.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Jecu Ionela

Cuprins

  1. ARGUMENT
  2. CAPITOLUL I -Schema tehnologica.pag.1
  3. CAPITOLUL II-Procesul tehnologic.pag.2
  4. 2.1 Receptia calitativa si cantitativa.pag.2
  5. a)Receptia cantitativa.pag.2
  6. b)Receptia calitativa.pag.2
  7. 2.2 Transare,dezosare,ales.pag.5
  8. a)Transarea.pag.6
  9. b) Dezosarea si alegerea carnii. .pag.6
  10. 2.3 Scurgerea.pag.6
  11. 2.4 Zvantarea .pag.6
  12. 2.5 Intarirea.pag.6
  13. 2.6 Pregatirea slaninii.pag.7
  14. a) Depozitarea slaninii.pag.7
  15. b) Taierea slaninii in cuburi.pag.7
  16. c) Congelarea slaninii.pag.7
  17. 2.7 Pregatirea compozitiei.pag.7
  18. 2.8 Umplerea.pag.7
  19. 2.9 Legarea.pag.7
  20. 2.10 Tratamentul termic.pag.7
  21. a) maturarea in membrana .pag.7
  22. b) Afumarea la rece.pag.8
  23. 2.11 Maturarea.pag.8
  24. 2.12 Etichetarea si ambalarea.pag.8
  25. 2.13 Transportul salamului de Sibiu.pag.8
  26. 2.14 Depozitarea si desfacerea salamului de Sibiu.pag.9
  27. CAPITOLUL III 3.1 Norme de protectie a muncii.pag.10
  28. 3.2 Reguli de igiena.pag.13
  29. a) Etapele igienizarii.pag.13
  30. b) Reguli de igienizare pentru personalul operativ.pag.14
  31. ANEXE.pag17
  32. BIBLIOGRAFIE.pag22

Extras din proiect

ARGUMENT

Salamul de Sibiu face parte din categoria salamurilor crude uscate care în cursul procesului tehnologic nu sufera tratamente termice (cum ar fi fierberea), maturarea lor facându-se pe seama mucegaiului nobil care este însamântat pe suprafata externa a membranei salamului.

Acest mucegai este reponsabil în cea mai mare parte de conservarea produsului, dar mai ales de aroma, gustul si culoarea specifice si, în acelasi timp, unice ale produsului.

Povestea salamului de Sibiu începe, cu trei frati nascuti în Italia, Fratii Dozzi, Filippo, Antonio si Giuseppe. Erau oameni mândri si harnici, dornici sa-si faca un rost. Nu se stie prea bine cum au ajuns ei pe Valea Prahovei, poate au venit în tara o data cu pietrarii de la Greci, din Dobrogea, sau, poate, cu cei de pe la Bicaz. Oricum, le-a placut Sinaia mult si au ramas aici cu familiile lor cu tot. Au cumparat, pe la începutul veacului trecut, pe la 1910, o cladire mai mare care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel.În aceasta cladire au înfiintat cei trei italieni „Fabrica de salam Filippo Dozzi“ si aici a început fabricarea salamului de Sibiu, care a ajuns foarte curând pe mesele cele mai simandicoase, fiind considerat, de la bun început, un produs de lux. În primii ani fabrica a avut o activitate restrânsa, care s-a extins pe masura ce s-a acumulat capital. Prin 1938, de exemplu, se produceau deja aproape 100 tone de salam de Sibiu. De când fabrica a fost preluata de firma’’Angst ‘’si productia, si calitatea produselor au crescut simtitor.

De unde numele de „salam de Sibiu“?

La început, în fabricuta de la poalele Bucegilor lucrau sasi care erau de prin partea Sibiului iar materia prima era adusa din fostele judete Târnava Mica, Târnava Mare si Sibiu. Se pare ca aceasta este sursa numelui. Oricum, pe vremea aceea un salam asemanator salamului de Sibiu se fabrica si in Ungaria si in Italia. La noi, cred ca e vorba totusi de traditia saseasca a mezelurilor care a preluat si din traditia autohtona, dar si din ceea ce au adus italienii.

În Sinaia conditiile climaterice erau proprii desfasurarii procesului de productie si în muntii Bucegi se gaseau pesteri care asigurau conditiile necesare maturarii optime a salamului. Adica pesterile respective aveau umiditate de 80-90% si temperatura pozitiva mai mica decât 15 ˚C pe toata durata anului, asigurând astfel conditiile optime dezvoltarii sporilor de mucegai nobil, Penicillium nalgiovensis, care produce maturarea produsului în timp, prin fermentarea unor glucide, lipide si proteine. În acea perioada erau necesare aproximativ 6-9 luni pentru încheierea maturarii, de aceea, acest produs era greu de gasit si era exclusiv destinat meselor oamenilor înstariti.

Astazi, în fabrica Salsi Sinaia, faza de uscare–maturare se desfasoara în depozite prevazute cu schimbatoare de caldura legate la dispozitive automatizate de reglare a caldurii si umiditatii, iar timpul de maturare s-a redus considerabil, acum fiind necesare doar 3 luni pentru ca produsul sa fie gata de consum. In fabrica exista si un laborator în care se urmaresc, din punct de vedere fizico-chimic si bateriologic, toate etapele de preparare a produselor. O data cu dezvoltarea tehnologiilor, salamul de Sibiu a început sa se produca si în alte zone ale tarii dupa retete asemanatoare.

În Europa salamurile crude uscate sunt cunoscute de mult timp. În Italia exista un produs similar salamului de Sibiu care contine si carne de vita pe lânga cea de porc. A început fabricarea în cantitati mari si în SUA, în ultimii 25 de ani, în timp ce în Asia si Africa acest tip de produs este necunoscut, lucru probabil datorat, în mare masura climei, dar si religiei musulmane care nu permite consumul de carne de porc.

CAPITOLUL 1

Schema tehnologica

CAPITOLUL II

DESCRIEREA PROCESULUI TEHNOLOGIC DE FABRICARE

A SALAMULUI DE SIBIU

2.1 Receptia cantitativa si calitativa

a) Receptia cantitativa

Cantarirea materiilor prime si auxiliare

Materiile prime si auxilare necesare preparatelor din carne se cantaresc la introducerea lor in dispozitivele de pastrare.Cantarele pe care se cantaresc materiile prime si auxiliare vor avea parte de o verificare cat mai deasa pentru evitarea sau reproducerea unori erori nepermise.

Cantarele sunt instrumente care servesc la stabilirea lor cu o greutate etalon numita khilogram.

Cele mai importante cantare sunt: Autobascule,Autobascula pod,Cantare CF,Bascule pod,Bascule romane de uz general,Bascule semiautomate cu platforma,Cantare electrice cu platforma,Cantare suspendate mecanice,Electrice sau electronice,cantarele modern sunt aproape exclusive electronice si au posibilitatea de a tipari etichete pentru fiecare cantarire fiind prevazute si cu un sumator pentru intregul lot.

Cantarele destinate receptiei cantitative pentru gestiunea intreprinderilor sunt deservite de personae specializate (gestionarea dispozitivului).

Buna functionare,intretinerea si repararea lor se va face numai de personalul autorizat din cadrul serviciilor metrologice.

Inainte de cantarirea fiecarui lot se va face verificarea punctului 0 al cantarului si verificarea in alte doua puncte de masura cu ajutorul unor greutati etalonate.

Depozitarea se face pe categorii de material grupandu’le in cadrul aceluiasi deposit pe cele care au conditii de pastrare,conservare si manipulare asemanatoare.

b) Receptia calitativa

Receptia calitativa consta in prelucrarea probelor si efectuarea analizelor privind conditiile de calitate: Proprietati senzoriale,fizico-chimice,microbiologice.

Operatia,in general presupune analize de laborator,dar este necesara o prima apreciere a calitatii materiilor prime: de aspect,culoare,gust,consistenta,miros,adica abateri de la conditiile de calitate care fac produsul corespunzator.

Carnea datorită compozitei sale este un aliment de bază,care nu trebuie să lipsească din alimentatia omului,cu toate că nu răspunde în acelasi timp la toate conditiile impuse unui aliment complet (ideal) si anume:

- să contină substante minerale,vitamine si alte componente într-o cantitate suficientă.

- să contină toate subtantele într-un raport optim.

- să asigure o cantitate suficientă de calorii.

Bibliografie

1). BANU CONSTANTIN; DANILA GHEORGHE- INDRUMATOR TEHNOLOGIC ALE PRODUSELOR ALIMENTARE DIN CARNE;-EDITURA TEHNICA, BUCURESTI, 1985.

2). BANATEANU ANTON ION-COMPENDIU DE IGIENA ALIMENTARA; EDITURA CERES, BUCURESTI 1985.

3). PAVEL O. ; OTEL I. ; IONESCU R. - TEHNOLOGIA PRELUCRARII CARNII ~ MANUAL PENTRU LICEE INDUSTRIALE CU PROFIL DE INDUSTRIE ALIMENTARA, CLASA a XI a;

» EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI 1978.

4). PETCULESCU ELENA; TELEOACA RODICA; ONOFREI ILEANA

 PROCESE SI UTILAJE IN IDUSTRIA ALIMENTARA ~ MANUAL PENTRU CLASELE IX ~XI, LICEE INDUSTRIALE CU PROFIL DE INDUSTRIE ALIMENTARA SI SCOLI PROFESIONALE;

» EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA, BUCURESTI, 1994.

5). GHEORGHE VASILE, SEGAL BRAD; SEGAL RODICA; TEODORU VITALIE

 VALOAREA NUTRITIVA A PRODUSELOR AGROALIMENTARE;

» EDITURA CERES, BUCURESTI, 1983.

INTERNET

Preview document

Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 1
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 2
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 3
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 4
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 5
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 6
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 7
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 8
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 9
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 10
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 11
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 12
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 13
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 14
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 15
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 16
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 17
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 18
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 19
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 20
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 21
Fabricarea Salamului de Sibiu - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Fabricarea Salamului de Sibiu.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de Fabricare a Salamului de Sibiu

1.INTRODUCERE 1.1 Notiunea de carne Sub denumirea de carne se intelege tesutul muscular animalului taiat,impreuna cu tesuturile cu care se afla...

Magiun de Prune Natural

1.Scurt istoric Magiunul de prune este un produs alimentar obtinut prin fierberea prunelor în cazane duplicate deschise , fără adaos de zahăr sau...

Tehnologia de Fabricare a Salamului de Sibiu

Salamurile crude, uscate, de durata sunt preparate de carne în care materia este supusă unor fermentaţii produse de enzimele proprii ale fibrei...

Salam de Sibiu

MEMORIU JUSTIFICATIV SALAMUL DE SIBIU face parte din categoria salamurilor crude uscate care în cursul procesului tehnologic nu sufera tratamente...

Tehnologia de Fabricare a Salamului Italian

I. Alegerea şi descrierea schemei tehnologice Schema tehnologică a produsului salam Italian este prezentată în anexa 1. 1.1. Recepţia calitativă...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Fructe Subtropicale și Tropicale - Citricele

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI Istoria citricelor Aparitia lamaiului si a fructelor acestuia a fost mentionata de multi calatori de-a lungul istoriei,...

Studiul și fluxul tehnologic pentru obținerea produselor din carne umplută

1.1 Notiunea de carne Sub denumirea de carne se intelege tesutul muscular animalului taiat,impreuna cu tesuturile cu care se afla in conexiune...

Te-ar putea interesa și

Implementarea Planului HACCP la Fabricarea Salamului de Sibiu

INTRODUCERE Grupul de litere HACCP provine de la expresia din limba engleza “Hazard Analysis Critical Control Points”, care este o metoda...

Tehnologia de Fabricare a Salamului de Sibiu

1.INTRODUCERE 1.1 Notiunea de carne Sub denumirea de carne se intelege tesutul muscular animalului taiat,impreuna cu tesuturile cu care se afla...

Tehnologia de Fabricare a Salamului de Sibiu

Salamurile crude, uscate, de durata sunt preparate de carne în care materia este supusă unor fermentaţii produse de enzimele proprii ale fibrei...

Salam de Sibiu

MEMORIU JUSTIFICATIV SALAMUL DE SIBIU face parte din categoria salamurilor crude uscate care în cursul procesului tehnologic nu sufera tratamente...

Aprecierea Alimentar-Nutritiva a Produsului Salam Sibiu

Capitolul 1. Notiuni introductive - Istoricul produsului Salam Sibiu in Romania Despre povestea produsului “Salam de Sibiu” s-a mai scris, dar...

Studiu privind calitatea salamului de Sibiu și propuneri de îmbunătățire a managementului calității

Capitolul I - Introducere I.1 Povestea salamului de Sibiu A fost odata un italian pe nume Filippo Dozzi, era un om mandru și harnic, dornic să-și...

Tehnologia de Fabricare a Salamului de Sibiu

1. Introducere Povestea salamului de Sibiu începe de la trei fraţi născuţi în Italia, fraţii Dozzi, Filippo, Antonio şi Giuseppe. Erau oameni...

Studiul și fluxul tehnologic pentru obținerea produselor din carne umplută

1.1 Notiunea de carne Sub denumirea de carne se intelege tesutul muscular animalului taiat,impreuna cu tesuturile cu care se afla in conexiune...

Ai nevoie de altceva?