Factori de Risc ai HACCP

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Factori de Risc ai HACCP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mariana Bazu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

I. Siguranta alimentara este unul din cei mai importanti factori care concura la sanatatea populatiei, la reducerea imbolnavirilor si implicit a costurilor din sistemul de sanatate ca si la imbunatatirea calitatii vietii in tara noastra.

Proiectul urmareste prin obiectivele propuse, evaluarea integrata a factorilor determinanti in asigurarea calitatii produselor hoticole care cuprind atat operatiile cat si operatorii prezenti pe filiera producerii si procesarii legumelor si fructelor.

Acest proiect isi propune sa furnizeze o baza de date care poate fi utilizata atat de producatorii de legume si fructe cat si de catre unitatile din domeniul procesarii legumelor si fructelor, in perspectiva certificarii unui sistem de calitate, ca o cerinta a accesului pe piata nationala si internationala.

In cadrul proiectului se vor identifica si evalua factorii de risc care pot aparea pe filiera producerii si procesarii legumelor si fructelor (frig, termosterilizare, deshidratare), pentru a caracteriza din punct de vedere calitativ materiile prime, incidenta acestora de la producator, pe lantul de procesare ca si pe veriga de comercializare.

Datele obtinute se vor folosi in elaborarea ghidului de ramura, documentar - informativ, de buna practica, pentru managementul calitatii si al sigurantei alimentare pe filiera producerii si procesarii legumelor si fructelor.

Acesta va cuprinde:

(1) un ghid de bune practici agricole pentru unele specii de legume si fructe;

(2) un ghid de bune practici de igiena pentru procesarea prin termosterilizarea si deshidratarea unor specii de legume si fructe;

(3) un ghid de bune practici de tehnologie prin termosterilizare a unor specii de fructe si legume;

(4un ghid de bune practici de tehnologie prin deshidratarea a unor specii de fructe si legume. Pentru elaborarea acestor ghiduri se vor utiliza reglementarile internationale, recomandate de Comisia Codex Alimentarius si Standardul danez dupa care se face certificarea sistemului HACCP in tara noastra.

De asemenea se va implementa la agentul economic cofinantator sistemul HACCP pentru produsele prelucrate prin termosterilizare si deshidratare. Introducerea sistemului HACCP, in unitatile de procesare legume si fructe va fi un mod de control unitar, fundamentat stiintific, care obliga la disciplina si corectitudine, permite o evaluare obiectiva a calitatii, iar monitorizarea continua a parametrilor tehnologici si igienici, evita realizarea de produse finite necorespunzatoare si pierderi economice care s-ar putea inregistra prin imbolnavirea populatiei. Gradul de noutate consta din faptul ca, proiectul se incadreaza in politica nationala in domeniul agriculturii, alimentatiei si dezvoltarii rurale, care reprezinta un capitol important in negocierile de aderare la Uniunea Europeana (Agricultura – Cap. 7).

Fisiere in arhiva (1):

  • Factori de Risc ai HACCP.doc