Fermentarea industrială a tutunului

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 19370
Mărime: 53.10KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Tutunul uscat nu este un produs conservabil. Tutunul fumat direct după uscare dă un gust aspru, înţepător şi amărui. Aceste caracteristici negative sunt mai accentuate la tutunurile verzi şi brune, care mai conţin cantităţi importante de clorofilă, amidon şi substanţe proteice cu greutate moleculară mare.

Pentru a se obţine un produs conservabil de lungă durată (5-6 ani) şi cu însuşiri calitative îmbunătăţite în timpul fumatului, tutunul este supus fermentării sau unor tratamente termice, cu ajutorul instalaţiilor Redrying, urmate de maturizare.

Prima metodă de fermentare folosită a fost metoda naturală (sezonală), la care fermentarea tutunului se produce în funcţie de condiţiile naturale ale mediului exterior. Această metodă de fermentare provoacă adesea pierderi mari de materie primă, datorită mucegăirii tutunului, şi reclamă în acelaşi timp un mare volum de muncă.

În vederea eliminării acestor greutăţi s-a elaborat metoda de fermentare industrială (extra-sezonală, sau artificială), la care parametrii procesului de fermentare pot fi menţinuţi la valorile optime cu ajutorul instalaţiilor termice şi de ventilaţie cu care sunt dotate camerele de fermentare.

Fermentarea industrială a fost studiată şi experimentată prima dată la Institutul de Cercetări Ştiintifice pentru tutun şi Mahorcă din Krasnodar (U.R.S.S.). Primele experimentări în acest sens au fost făcute de A. I. Smirnov, în 1927, la tutunul oriental. Tutunurile au fost fermentate la o temperatură de 25-30°C şi umiditatea relativă a aerului de 75%. Metoda de fermentare s-a perfecţionat mereu, astfel temperatura în faza de stabilizare a fost ridicată la 40ºC, în 1930, iar în 1937 s-a stabilit un regim de fermentare general la 50°C, cu o durată a procesului de fermentare de 6-12 zile (P. G. Volgunov, S. V. Isaev, S. V. Avranov, A. G. Petrenko ş.a.).

A. G. Petrenko (1940) a făcut experimentări de tratare a tutunului în masa afânată, la temperatura de 90-145°C, cu rezultate bune.

Între anii 1955-1957, cercetările au fost extinse, folosindu-se temperaturi de 50, 60, 70, 80 şi 90°C, pentru fermentarea tutunurilor în masă afânate.

Pe baza acestor cercetări s-a elaborat o tehnologie de fermentare a tutunurilor uşoare şi a mahorcii la 70°-90ºC, precum şi o altă tehnologie, care s-a extins ulterior mai mult, de fermentare a tutunului la 50-60°C.

Cercetările întreprinse în U R.S.S., au fost extinse ş dezvoltate apoi în alte ţări: România, Polonia, Bulgaria etc. Cercetări importante privind fermentarea industrială a tutunului în ţara noastră au fost făcute de I. S. Trifu şi I. Mihailovici (1947). Pe baza acestor cercetări au fost construite fabricile de fermentare Ocna Mureş, Arad şi Urziceni, în cadrul cărora se prelucrează tutun cu foaia mare.

Tutunurile grele (Kentucky şi Mahorca) se fermentează la temperatura de 55-65°C şi 70-85% umiditate relativă, timp de 7-8 zile.

În Bulgaria tutunurile orientale se fermentează la temperaturi moderate. În vederea scurtării diagramei de fermentare, cercetătorii bulgari E. Tabahora şi M. Panteleeva (1977) recomandă, pentru tutunurile orientale de culoare deschisă, fermentarea la temperatura de 50°C şi umiditatea relativă a aerului de 60-65%, cu o durată, la acest nivel de temperatură, de 3 zile.

În ultimii ani, în Bulgaria a fost elaborat un sistem de fermentare continuă a tutunurilor orientale, prin care se reduce durata procesului de fermentare la circa o zi. Fermentarea tutunului se realizează în două regimuri de temperatură: la 70°C şi la 40-50°C.

J. F. Tisnes ş.a. (1956) au făcut studii sistematice privind transformările biochimice în timpul fermentării industriale şi naturale a tutunului francez, cu care ocazie constată că la tutunurile fermentate industrial transformările în compoziţia chimică duc la îmbunătăţirea calităţii acestora, mai intens decât la tutunurile fermenfate sezonal.

Tutunurile de tip Virginia şi Burley, deşi în unele ţări sunt fermentate industrial, totuşi astăzi sunt multe ţări în care aceste tutunuri sunt tratate în instalaţia Redrying pentru o scurtă durată (30-60 min) şi ambalate în butoaie sau baluri, la umidităţi cuprinse între 9-11%. Aceste tutunuri pot fi folosite în fabricaţie după 1-2 ani.

În mai multe ţări, tutunul de tip Virginia şi Burley se denervurează înainte de fermentare sau de tratare în instalaţia Redrying.

În timpul fermentării tutunurile pot să fie manipulate în: teancuri (aşa cum vin de la cultivatori), în baluri (ambalate special în vederea fermentării) sau în masă afânată (desfăcute în foi aşezate libere în spaţiile de fermentare, de regulă pe benzi).

Tutunurile în teancuri sau în baluri pot fi manipulate în: păpuşi (un mănunchi de 15-20 foi întinse, aşezate cotor la cotor, de aceeaşi calitate, de mărime apropiată şi legate împreună cu o foaie de tutun), fascicule (un mănunchi de 15-20 foi de aceeaşi calitate şi mărime apropiată, neîntinse, aşezate cotor la cotor şi legate împreună), stos (foi întinse aşezate unele peste altele în straturi paralele, cu cotoarele în exterior pe ambele părţi ale teancului), tonga (foi aşezate la întâmplare în bal), strips (bucăţi de tutun cu dimensiuni mai mari de 6 mm, rezultate după denervurarea foilor).

Manipularea tutunului după uscare trebuie să fie făcută astfel încât să se asigure consumul minim de energie şi manoperă în ansamblul operaţii1or tehnologice de preparare a tutunului pentru fabricarea ţigaretelor.

La adoptarea în practică a unei metode de fermentare sau alta, se ţine seama de mai multi factori: condiţii naturale de mediu, caracteristici fizice şi chimice ale tutunului după uscare; destinaţia în fabricaţie a tutunului; reducerea pierderilor tehnologice şi a consumului de manoperă prin organizarea unui flux continuu, mecanizat şi automatizat al procesului tehnologic.

Preview document

Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 1
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 2
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 3
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 4
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 5
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 6
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 7
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 8
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 9
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 10
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 11
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 12
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 13
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 14
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 15
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 16
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 17
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 18
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 19
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 20
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 21
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 22
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 23
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 24
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 25
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 26
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 27
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 28
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 29
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 30
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 31
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 32
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 33
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 34
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 35
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 36
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 37
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 38
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 39
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 40
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 41
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 42
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 43
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 44
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 45
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 46
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 47
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 48
Fermentarea industrială a tutunului - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Fermentarea Industriala a Tutunului.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Mutații demografice și sociale în orașul Titu după 1990

În alegerea lucrării de licenţă cu titlul „ MUTAŢII DEMOGRAFICE ŞI SOCIALE ÎN ORAŞUL TITU DUPĂ 1990” un motiv important a fost acela că, locuiesc...

Strategia de dezvoltare regională - istorie și perspective

Introducere Desprinderea Republicii Moldova de vechiul sistem şi trecerea la economia de piaţă este marcată de o criză îndelungată pe multiple...

Tehnologia obținerii țigaretelor

I. OBIECTIVUL PROIECTULUI 1.1. Denumirea obiectivului proiectului Sa se dimensioneze o sectie de obtinere a tigaretelor cu capacitatea 20.000...

Fabricarea Produselor din Tutun

INTRODUCERE Toate formele sub care se consumă tutunul astăzi aparţin băştinaşilor Americii. În 1560 tutunul a fost adus în Europa şi de aici în...

Analiza Alcoolului Etilic

ARGUMENT Bauturile alcoolice : sunt bauturile care contin etanol, cunoscut sub numele de alcool. Etanolul din bauturile alcoolice este aproape...

Prelucrarea tutunului și tehnologia fabricării țigaretelor

1. Prelucrarea tutunului 1.1 Scurt istoric Tutunul sau „tabacul” (Nicotiana) este o plantă din familia „Solanaceae”, familie de care aparțin și...

Raport de practică

Capitolul 1 : Caracteristica generală a întreprinderii 1.1 Forma organizatorico-juridică. Societatea S.A Tutun CTC îşi desfăşoară activitatea în...

Potențialul României de a produce tutun

Toate formele sub care se consuma tutunul astazi apartin bastinasilor Americii. In 1560 tutunul a fost adus in Europa si de aici in Asia mica,...

Ai nevoie de altceva?