Filiera Carnii de Porc

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Filiera Carnii de Porc.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionescu Aurelia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1. CONCEPTUL DE FILIERA AGROALIMENTARA 2. PARTICULARITATILE FILIEREI CARNII DE PORC 3. PRINCIPALELE ETAPE ALE FILIEREI CARNII DE PORC 3.1. PRODUCEREA CARNII DE PORC 3.2. PRELUCRAREA CARNII DE PORC 3.3. DISTRIBUTIA CARNII DE PORC 3.4. CONSUMUL DE CARNE DE PORC 4. MECANISMELE DE REGLARE A FILIEREI CARNII DE PORC 5. ANALIZA SWOT A FILIEREI CARNII DE PORC

Extras din document

CONCEPTUL DE FILIERA AGROALIMENTARA

Conceptul de filiera este prezent in toate domeniile economiei: filiera electronica, filiera de comunicatii etc.si se refera la o activitate productiva in care intervin din amonte pina in aval mai multe intreprinderi, intr-o maniera ce nu este neaparat lineara.

In viziunea lui Malassis, studierea filierei presupune analizarea produselor, operatiilor, agentilor, reglementarilor si mecanismelor de coordonare.

Produsul

Identificarea filierei se realizeaza pe baza unui produs. Dimensiunile filierei sunt astfel proiectate in plan vertical, ca lungime a filierei si in plan orizontal, ca largime a acesteia. Lungimea filierei este data de numarul de faze prin care trece produsul de la obtinerea acestuia pina la consumul final. Largimea filierei este data de amploarea fiecarei etape, exprimata prin numarul de operatii sau agenti aferenti unei etape.

Operatiile

Operatiile filierei se clasifica in trei mari categorii: operatii asupra bunurilor si serviciilor, operatii asupra repartitiilor si operatii financiare.

Operatiile asupra bunurilor si serviciilor de-a lungul unei filiere sunt cele care concura la formarea produsului si la drumul sau pina la stadiul final al filierei si privesc: echipamente, tranzactii comerciale precum si operatiunile legate de acestea: modernizarea sau diferentierea produselor, stocarea, transportul, publicitatea, promovarea vinzarilor. Ansamblul acestor operatiuni, prin jocul valorilor adaugate si a marjelor comerciale, concura la formarea valorii de piata a produsului. Valoarea adaugata prin aceste operatiuni de-a lungul filierei remunereaza capitalul si munca angajata in aceasta. In contrapartida, valoarea adaugata este constituita din salarii, impozite, taxe etc.

Agentii

Agentii care opereaza de-a lungul filierei sunt unitatile agricole si alimentare, intreprinderile care aprovizioneaza cu materiale de consum intermediar, utilaje si echipamente, transportatorii, angrosistii, detailistii si consumatorii. Diferite servicii pot fi furnizate, in anumite faze, de intreprinderi si de institutii publice si /sau private (institutii de cercetare, banci, agentii de transport, publicitate, transport etc.). In functionarea unei filiere pot interveni si alte organizatii, cum ar fi: sindicate, grupuri de presiune, asociatii ale producatorilor si asociatii ale consumatorilor, organisme profesionale si interprofesionale.

CONCEPTUL DE FILIERA AGROALIMENTARA

Relatiile

Relatiile dintre agentii economici iau forma circuitelor si retelelor, reprezentate grafic sub forma de scheme.

Filiera carnii ilustrata in Figura nr.1 abordeaza diferit cele doua subsisteme ale sistemului agroalimentar: subsistemul traditional sau artizanal, care grupeaza exploatatiile si fermele familiale si subsistemul modern, care grupeaza fermele comerciale si intreprinderile industriale de prelucrare a produselor agricole, cooperativele si formele moderne de distributie a produselor.

Reglementarile si mecanismele de coordonare

In final, dupa proiectarea circuitelor, se procedeaza la studierea reglementarilor care permit determinarea comportamentului agentilor economici si a mecanismelor de coordonare. Este vorba de analizarea structurii si functionarii pietelor de aprovizionare si desfacere, in special a mecanismului de stabilire a preturilor, politicilor publice, interventiilor diferitelor organizatii ce apara interesele producatorilor si consumatorilor etc.

Prin reglarea filierelor se urmareste: reducerea decalajelor dintre cerere si oferta, reducerea decalajelor dintre cererea potentiala si cea reala, stabilizarea productiei si a ofertei, realizarea unei tendinte de stabilitate a preturilor, eliminarea caracterului de dualitate pe care il prezinta pietele agricole din Romania (caracter dat de faptul ca pamintul si productia agricola sunt in proprietate majoritar privata si faramitata, iar amontele si avalul agriculturii, inclusiv serviciile, sint dominate de structuri monopoliste).

Pornind de la definitia filierei elaborate de economistul Malasiss, remarcam cel putin doua tendinte. In primul rind, in majoritatea lucrarilor de specialitate, a fost elaborata o definitie generica a filierei, aceea de itinerariu al unui produs agroalimentar de la productia materiei prime agricole care serveste la fabricarea sa, pina la utilizarea lui ca produs alimentar consumabil. Este vorba de a urmari “drumul” sau de la exploatatia agricola pina la farfuria consumatorului, ceea ce marcheaza preponderenta functiei de aprovizionare in lantul agroalimentar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Filiera Carnii de Porc.ppt