Ghid de Bune Practice pentru Siguranta Laboratorului de Lapte, Carne si Conserve de Legume si Fructe

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Ghid de Bune Practice pentru Siguranta Laboratorului de Lapte, Carne si Conserve de Legume si Fructe.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

INTRODUCERE.pag.2
CAPITOLUL I
Elemente de bune practice in laboratorul de analize fizico-chimice
la lapte, carne si conserve de legume si fructe .pag.3
CAPITOLUL II
Igiena laboratorului de analize fizico-chimice la lapte, carne
si conserve de legume si fructe.pag.14
CAPITOLUL III
Norme de protectia muncii in laboratoarele scolare.pag.17
ANEXE
Bibliografie

Extras din document

INTRODUCERE

Scop: principiile generale ale ghidului de bune practici de igienă în industria laptelui, carnii si conservelor de legume si fructe au ca obiectiv următoarele :

-identificarea principiilor de bază a igienei produselor alimentare aplicabile în lanţul alimentar, definirea conditiilor de igienă necesare astfel încat produsul alimentar să fie sigur şi adecvat consumului uman ;

-crearea unui model de bază în vederea elaborării de către fiecare societate din domeniul industriei laptelui, carnii si conservelor de legume si fructe a ghidurilor specifice tipului de produs şi a tehnologiei folosite aplicabile în acest sector.

Domeniul de aplicare: Prezentul ghid recomandă practicile generale de igienă care trebuie respectate în laborator precum si manuirea corecta a reactivilor chimici, aparaturii si ustensileleor de lucru.

CAPITOLUL I

Elemente de bune practice in laboratorul de analize fizico-chimice la lapte,

carne si conserve de legume si fructe

I.1. Incinta si mediul inconjurator

Laboratorul de analize fizico-chimice la lapte, carne si conserve de legume si fructe trebuie sa fie astfel amplasat incat sa permita efectuarea corecta a programului, iar conditiile de mediu pot sa influenteze partial calitatea acestora.

Laboratorul de analize fizico-chimice la lapte, carne si conserve de legume si fructe trebuie sa dispuna de intrare separata, cu acces direct si controlat.

Laboratorul de analize fizico-chimice la lapte, carne si conserve de legume si fructe trebuie sa dispuna de spatiu cu suprafata suficienta si pot fie astfel dimensionat incat sa permita dispunerea ergonomica a mobilierului si echipamentelor, derularea fluenta a fluxurilor de probe, materiale si personal si desfasurarea in conditii de siguranta si calitate a activitatilor.

I.2. Cladiri si anexe

In functie de specificul serviciilor si de activitatile laboratorului trebuie compartimentat astfel:

a) spatiu de lucru separate desfasurarea orelor de laborator:

c) spatii anexe:

- spatiu pentru depozitarea materialelor sanitare, consumabilelor, reactivilor, substantelor toxice si precursorilor de droguri; se vor depozita patial materialele sterile de cele nesterile;

- spatiu pentru depozitarea deseurilor infectioase pana la neutralizarea si/sau evacuarea lor;

Spatiul si mobilierul laboratorul de analize fizico-chimice la lapte, carne si conserve de legume si fructe trebuie astfel concepute incat pati permita contaminarea mediului si a personalului.

I.2.1. Pereti, pardoseli, platforme, ferestre, usi, iluminat si ventilare

Podelele, peretii, tavanele si mesele de lucru trebuie sa aiba suprafata neteda, lavabila, neabsorbanta, rezistenta la actiunea agentilor dezinfectanti, usor de curatat si de dezinfectat.

Imbinarile dintre pereti si podea trebuie sa fie concave, rotunjite.

Laboratorul de analize fizico-chimice la lapte, carne si conserve de legume si fructe trebuie sa dispuna de instalatii de alimentare cu energie electrica dimensionate corespunzator sarcinii impuse functionarii concomitente a aparaturii din laborator si a celorlalti consumatori din cladire, precum si de sursa neintreruptibila de alimentare cu energie electrica pentru echipamentele la care intreruperea functionarii poate influenta calitatea rezultatelor, prelucrarea, transmisia si stocarea datelor.

Laboratorul de analize fizico-chimice la lapte, carne si conserve de legume si fructe trebuie sa dispuna de instalatii de alimentare cu apa rece si calda. Fiecare incapere de lucru va fi prevazuta cu chiuveta, cu baterie actionata de preferinta cu pedala.

Trebuie asigurata iluminarea corespunzatoare a posturilor de lucru prin iluminat natural si/sau artificial.

Conductele vor fi amplasate in pereti sau casete inchise, cu exceptia conductelor de alimentare cu gaz, sau, cand acest lucru nu este posibil, pe peretii culoarelor.

Mobilierul trebuie sa fie de tip modular, confectionat din materiale rezistente la dezinfectante.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ghid de Bune Practice pentru Siguranta Laboratorului de Lapte, Carne si Conserve de Legume si Fructe.doc