Iaurt cu Bucați de Morcov

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2820
Mărime: 699.06KB (arhivat)
Publicat de: Trandafir Nistor
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

S.C. Napolact S.A

I.1 Date companie

Are 2 fabrici în Cluj Napoca, comuna Baciu și cea din comuna Țaga.

Număr angajați în 2010: 394

I.2 Scurt istoric:

Napolact și-a început activitatea în procesarea laptelui odată cu atelierul Vlad, atestat documentar din 1905. Producător de unt și brânză de vacă, firma Vlad fabrică pentru prima dată în zonă și introducea pe piață Clujului iaurtul. Incepând cu anul 1936, produce brânzeturi fermentate și topite pe care le exportă în diferite țări, printre care și S.U.A. In urma naționalizării din 1948, firma Vlad se transformă în Intreprinderea de Industrializarea Laptelui Cluj care, la rândul ei, se transformă în 1990 în S.C. NAPOLACT S.A. NAPOLACT este unul dintre cei mai mari producători de produse lactate din România, având în 2005 o cifra de afaceri de peste 41 milioane EUR. Produsele Napolact sunt o continuare a produselor tradiţionale, urmarindu-se păstrarea lor într-o forma clasica, naturala, fără conservanţi.

II. Prezentarea produsului

II.1 Introducere

Cuvântul iaurt vine din limba turcă, cuvântul turc "youghurmak" având semnificaţia a îngroşa. Cuvântul iaurt sau yogurt este utilizat în mod curent, atât în America de Nord, cât şi în Europa, fiind versiunea modernă a laptelui prins de altădată.

Iaurtul este originar din Bulgaria, ţară unde numărul de bătrâni centenari este foarte ridicat.

La începutul secolului trecut, Metsnikoff, un colaborator al lui Pasteur, a descoperit cei doi fermenţi lactici utilizaţi pentru fabricarea iaurtului: Streptococcus thermophilus şi Thermobacterium bulgaricus. Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din întâmplare. În foarte multe ţări: Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiţie, dar începând cu anii ’20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se răspândeşte şi în Europa Occidental.

Iaurtul se prepară din lapte de vacă, capră sau oaie, în care sunt încorporaţi cei doi fermenţi Streptococcus thermophilus şi Thermobacterium bulgaricus , care vor transforma, fiecare separat, o parte din lactoza în acid lactic. Acţiunea celor două bacterii este optimă la temperaturi de 40-50 grade Celsius. Atunci când iaurtul este suficient de fermentat, este suficient să fie transportat la rece (4 grade C), pentru ca acţiunea bacteriilor sa fie oprită.

După aceea, iaurtul poate fi conservat timp de o lună de la fabricarea lui. La începutul fermentarii va acţiona mai mult streptococcus, care îi lasă apoi loc celuilalt ferment, lactobacillus, ceva mai rezistent la mediul acid. În general iaurtul existent în comert contine mai mult lactobaciluss, bacterie ce dă iaurtului un gust ceva mai acrişor.

Romania are cel mai scăzut consum de iaurt pe cap de locuitor în cadrul ţărilor din Europa Centrala şi de Est.

Astfel, un roman a mâncat 3,46 kilograme in 2011 şi 3,28 kilograme in 2010, faţă de Bulgaria, cu 11,14 kg in 2011 şi 12,22 kg în 2010, sau de tara cu cel mai mare consum de iaurt pe cap de locuitor, Slovenia, cu 13,86 kg pe cap de locuitor in 2011 si 13,55 kg in 2010, se arată într-un studiu al companiei de cercetari a pieţei MEMRB.

Conform unei estimari interne a companiei Danone, Romania prezenta în 2010 unul din cele mai scăzute consumuri de lactate proaspete (FDP) din lume, de 5,7 kg, fata de Bulgaria - 18,61 kg, sau Olanda, ţara cu cel mai mare consum de FDP - 38 kg.

Piaţa FDP din Romania reprezintă aproape 12% în valoare din totalul categoriilor alimentare, menţinându-şi ponderea faţă de anul trecut.

În cadrul comertului modern, FDP reprezinta 14,4% din totalul categoriilor alimentare, in crestere fata de 14,1% in 2010, în vreme ce in comertul tradiţional FDP reprezinta 10,4%, faţă de 10,6% în 2009, a precizat Marius Caluian, director general MEMRB Romania & Republica Moldova.

II.2 Iaurt cu morcov

Un produs propus nou pe piaţa iaurturilor sănătoase, ce aduce un plus de vitamina A iaurtului. Gustul uşor dulceag al morcovului în combinaţie cu un gust acrişor al iaurtului creează o combinaţie de gust plăcută papilelor gustative. Calităţile nutritive ale plantei oferă necesarul de energie zilnică şi iaurtul propus poate fi consumat predominant în orele dimineţii, înainte de începerea activităţii de zi cu zi. Mâncând doar o jumătate de cană de morcovi în fiecare zi, organismul nostru asimilează:

- Fibre dietetice 2g

- β-Carotină 4960 mcg

- Potasiu 127 mg

- Vitamina C 6g

Conține între altele și multe alte substanțe nutritive esențiale pentru organismul uman: acidul folic, vitamina K și calciu. Toate acestea împreună cu doar 50 calorii.Morcovii împiedică formarea depozitelor pe pereții arteriali prevenind atacurile cardio-vasculare la bolnavii de ateroscleroză. Un morcov mare mâncat zilnic aduce un aport de 11.000 UI (Unități Internaționale) de vitamina A din beta-caroten (sursa: Biblia Vitaminelor de Earl Mindell).

Iaurtul ne furnizeaza nu doar fermenti vii, ci este o sursa pretioasa de proteine, calciu si vitamina B2. In ce priveste calciul, iaurtul este o sursa mai importanta decat laptele: un borcanel de iaurt de 150 g contine intre 150 si 210 mg calciu, deci asigura 1/4 din necesarul zilnic de calciu al unui copil de 1-3 ani si 1/6 din necesarul unui adult. Nutritionistii recomanda un consum zilnic de 400-600 ml lapte (doua-trei pahare) sau 250 ml de iaurt, precum si 20-60 g de branzeturi (doua-trei felii). Este un aliat important al siluetei, fiind sarac in calorii, dar bogat in elemente nutritive. Iaurtul obisnuit contine doar 49 de calorii la 100 de grame, cel degresat - 38 calorii, in timp ce iaurtul produs din lapte integral, considerat cel mai caloric, are doar 64 calorii la 100 de grame.

Preview document

Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 1
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 2
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 3
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 4
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 5
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 6
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 7
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 8
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 9
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 10
Iaurt cu Bucați de Morcov - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Iaurt cu Bucati de Morcov.docx

Te-ar putea interesa și

Pensiune agroturistică - Trei Margarete

Pensiunea „Trei Margarete” este situata in apropiere de Piatra Craiului cu o priveliste deosebita asupra peisajului dezvaluit de acest obiectiv...

Tehnica servirii preparatelor lichide

ARGUMENT Cînd vine vorba de ciorbă, cu toţii sîntem în aceeaşi oală. Nu poţi să te împotriveşti acestui joc de cuvinte - cel puţin nu în Balcani....

Alimentația și cancerul

O dieta sanatoasa este vitala pentru ca organismul uman sa poata sa functioneze la adevarata-i capacitate. Acest aspect este cu atât mai important...

Analiza pieței iaurtului din România

1.Scurt istoric al produsului Iaurtul este un produs cu traditie in consumul autohton. Totusi, oferta tot mai bogata a companiilor importatoare si...

Biotehnologia de Obținere a Iaurtului cu Adaos de Legume

1.INTRODUCERE Iaurtul, sortimentul cel mai specific si mai raspandit din grupa produselor lactate acide, provine din Asia Mică, încă din secolul...

Merceologia Alimentelor

1. Procesele vitale se desfasoara pe baza unui permanent si continuu schimb de substante pe care organismul viu le ia din mediul ambiant si le...

Obiceiuri Alimentare Pentru Copii de 6-10 Ani

Micul dejun este o sursă importantă de calorii, fibre, minerale, vitamine , ce nu poate fi suplinit de nici o altă masă a zilei şi este...

Ai nevoie de altceva?