Iaurtul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Iaurtul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

CAPITOLUL I - INTRODUCERE
1.1 MEMORIU JUSTIFICATIV
2.1 IMPORTANTA LAPTELUI SI PRODUSELOR LACATE IN ALIMENTATIA UMANA
CAPITOLUL II - IAURTUL
2.1 MATERII PRIME SI INGREDIENTE
2.1.1 CARACTERISTICILE IAURTULUI
3.1 TEHNOLOGIA DE FABBRICARE A IAURTULUI
3.1.1 CULTURA DE FABRICARE A IAURTULUI
CAPITOLUL III – IMAGINEA IAURTULUI DANONE PE PIATA
4.1 IAURTUL DANONE
4.1.1 ETICHETAREA IAURTULUI DANONE NUTRI DAY
4.2 DATE DESPRE OFERTA
4.2.1 CONCURENTA
4.2.2 EFECTUAREA CUMPARARII
5.1 ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE IAURTUL DANONE SI IAURTUL TNUVA
5.2 IMAGINEA PRODUSELOR DANONE IN RANDUL CONSUMATORILOR
5.2.1 CONCLUZII
5.3 SPOTURI PUBLICICTARE DANONE
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

CAPITOLUL I - INTRODUCERE

1.1 MEMORIU JUSTIFICATIV

Mi-am ales aceasta tema datorita placerii de a citi si a descoperi lucruri noi si interesante despre lapte si derivatele din lapte(in mod special despre iaurt). Iaurtul a fost dintotdeauna recomandat  de nutritionisti pentru numeroasele sale beneficii. Corpul nostru are numai de castigat in urma folosirii iaurtului.

Proiectul de fata prezinta si analizeaza proprietatile,modul de fabricare a iaurtului,cat si parerea consumatorilor in ceea ce priveste iaurtul Danone si compararea acestuia cu alte produse similare existente pe piata.

Am ales acest iaurt deorece este preferatul meu!

1.2 IMPORTANTA LAPTELUI SI A PRODUSELOR LACTATE IN ALIMENTATIA UMANA

Pană la sfîrşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. La nivel mondial,consumul de lapte si de produse lactate pe locuitor reprezinta un indicator important al standardului de viata si de aceea,in tarile civilizate,productia de lapte reprezinta 30-40% din venitul brut realizat in productia agricola.

Se pare ca iaurtul a luat nastere dintr-o eroare: din laptele tinut pe vremea aceea intr-un burduf de piele si uitat afara la caldura.

CAPITOLUL II – IAURTUL

2.1 MATERII PRIME SI INGREDIENTE

 Materia prima pentru fabricarea iaurtului este laptele.

Iaurtul se prepara din lapte de vaca,de oaie, de capra sau de bivolita, pasteurizat sau fiert si însamantat cu culturi selectionate de bacterii lactice specifice (Lactobacillus bulgaricum si Streptococcus thermophilus.

Laptele, ca materie primă, este un produs ,, voluminous şi greu”, care se obţine zilnic, dar se păstrează un timp scurt şi cu costuri mari. Laptele este constituit din mai multe grupe de elemente,fiecare avand roluri diferite pentru organismul uman:

elemente cu rol energetic-lactoza si grasimea

elemente cu rol constitutiv si plastic-proteinele,calciu si fosforul

elemente organice(vitaminele)-cu rol in reglarea si stimularea proceselor biochimice

elemente care previn deshidratarea-apa,in proportie de peste 80%.

2.1.1 CARACTERISTICILE IAURTULUI

Proprietati organoleptice

3.1 TEHNOLOGIA DE FABRICARE A IAURTULUI

Laptele proaspat,dupa ce a fost bine strecurat se fierbe Prin fierbere se urmareste distrugerea microorganismelor si eliminarea unei parti din apa in vederea obtinerii unui iaurt cu consistenta cremoasa

Laptele este pasteurizat la temperaturi inalte timp de 15-30 minute, concentrarea realizandu se in vid.

Dupa pasteurizare se fierbe,se raceste la temperatura de fermentare (45 grade C) si se insamanteaza cu cultura.Introducerea culturii in vasul in care se afla laptele racit se face in jet subtire,amestecand energic intreaga masa de lapte.

Dupa insamantare se repartizeaza in borcane de sticla (10-25 L)bine spalate dezinfectate si se supune fermentarii in termostate,la temperatura de 42-46 grade Celsius.

Durata de termostatare a iaurtului este de 2-3 ore,produsul fermentat prezentand un coagul bine legat si fara eliminare de zer.

Imediat dupa terminarea fermentarii borcanele cu iaurt trebuie racite cat mai repede,la inceput c apa rece si apoi cu apa cu gheata.Racirea este necesara pentru oprirea procesului de fermentare si acrire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Iaurtul.pptx

Alte informatii

Facultatea de Agronomie si Horticultura, Craiova SPECIALIZAREA:Controlul si expertiza produselor alimentare,grupa 949,anul IV