Industria Alimentara in Cresterea Pasarilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Industria Alimentara in Cresterea Pasarilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

1.Prezentarea generala a industriei alimentare in cresterea pasarilor pg.2
1.1 Introducere pg.2
1.2 Dimensiune si distributie generala pg.3
1.3 Caracterizarea pietei si productiei pg.4
1.4 Tendinte economice pg.8
2. Descrierea procesului industrial pg.10
2.1 Principalele etape ale procesului pg.10
3.Materii prime,emisii si deseuri pg.16
3.1.Materii prime folosite in industrie pg.16
3.2. Emisii rezultate din proces pg.16
3.3 Deseuri/pierderi: caracteristici pg.21
3.4 Inventarul substantelor toxice pg.23
4.Posibilitati de prevenire si control al poluarii pg.23
4.1 Posibilitati de control pg.23
4.2 Posibilitati de prevenire pg.29
5.Cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pentru industria cresterii pasarilor pg.31
6.Beneficiile aplicarii prevenirii poluarii si a BAT pg.39
7.Reglementari nationale si international pentru prevenirea poluarii pg.40
8.Bibliografie pg.42

Extras din document

1.Prezentarea generala a industriei alimentare in cresterea pasarilor.

1.1 Introducere

In cadrul industriei alimentare, industria carnii reprezinta o subramura de importanta deosebita, fiind in masura, prin dotarea actuala, sa asigure populatiei o intreaga gama de produse cu un continut bogat in substante nutritive si calorice de stricta necesitate pentru o alimentatie rationala.

Proteinele carnii contin cei mai multi aminoacizi indispensabili organismului si sunt usor asimilate, prezenta lor in produsele alimentare favorizand, implicit o mai buna utilizare si a proteinelor de origine vegetala. Din aceasta cauza se considera ca gradul de bunastare a unui popor este dat in mare masura si de asigurarea necesarului de carne in harna.

Industria carnii are ca obiectiv prelucrarea complexa a animalelor destinate taierii, atat cele provenite din unitatile de stat, cat si cele de la producatorii particulari.

Ca si in alte ramuri ale industriei alimentare, societatile comerciale de profil ofera consumatorilor atat alimente in stare proaspata, sub forma de carne si organe, cat si produse din carne (mezeluri si salamuri), conserve si semiconserve, obtinute in conditii igienico-sanitare riguroase, prin folosirea unor procese tehnologice variate, aplicate la nivel mondial.

Baza de materii prime in industria carnii o constituie bovinele, porcinele, ovinele si pasarile domestice taiate in abatoare. Cresterea animalelor in tara noastra reprezinta una din ramurile importante ale economiei nationale care are ca principale objective, satisfacerea nevoilor de consum ale populatiei, acoperirea necesarului de materie prima pentru Industrie si asigurarea cerintelor la export.

Nevoile mereu crescande de produse alimentare de origine animala, schimbarile cantitative si calitative intervenite in consumul uman, atat pe plan mondial, cat si in tara noastra, au impus necesitatea de a se obtine mai multe produse animaliere si au influentat puternic tendintele ce se manifesta in cresterea animalelor. Astfel, in paralel cu imbunatatirea metodelor de alimentatie, de selectie si de exploatare din zootehnie, se realizeaza si o intensificare a cresterii si diversificarii productiei animaliere.

1.2 Dimensiune si distributie generala

La nivel national, in urmatoarele judete se produc cantitati semnificative de pasari: Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Caras Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Satu Mare, Sibiu, Vaslui si Valcea, in total 18 judete. Restul de 24 judete nu produc pasari de tip industrial, fiind condamnate la subconsum sau la transportul acestora din alte judete, operatiune care mareste pretul produsului si se soldeaza cu pierderi, carnea fiind usor perisabila si cu pierderea prospetimii.

Nr.

crt. Firma Oras Descriere

1. AVE IMPEX Satu Mare Produce si comercializeaza pui, oua de consum, carne de pasare congelata, preparate din carne de pasare, furaje si concentrate PVM pentru pasari si porci

2. AVI INSTANT Targu Jiu Producator si crescator de carne de pasare

3. AVICOLA FOCSANI Focsani Producator,crescator si distribuitor de carne de pasare

4. AVICOLA ORADEA Oradea Vinde oua si carne de pasare

5. DIANA PROD Ramnicu Valcea Producator si distribuitor carne si preparate din carne

6. EURODISTRIBUTION Mihailesti Abator pasari,preparate din carne de pasare

7. LEFRUMARIN Sacele Producator de carne si preparate din carne de pasare

8. M&R Iasi Producator de carne si preparate din carne de pasare

9. MAESTRO PROD COM Cluj Napoca Producator de carne si preparate din carne de pasare

10. MARELE ALB Turda Comert cu carne si produse din carne,retea de magazine alimentare,depozit en-gros,abator,fabrica de mezeluri,import carne,import de materii prime pt. industria carnii

11. OLTCHIM Ramnicu Valcea Producator nutreturi combinate, producator de carne pasare, refrigerata si congelata, oua cunsum, crestere porcine, abatorizare

12. PETRA PROD Arad Producatori de carne de pasare si preparate

13. SAFIR Vaslui Produce si comercializeaza carne de pasare, oua consum

14. MARCOM SRL Podu Cosnei Producator de carne si preparate din carne de pasare

Tabelul 1. Ferme de pasari din Romania

La nivel international, Europa este al doilea mare producator de oua de gaini cu aproximativ 19% din total produs la nivel international si se preconizeaza ca aceasta productie nu se va schimba semnificant in urmatorii ani. Ouale pentru consumul uman sunt produse in toate Statele Membre. Cel mai mare producator de oua din UE este Franta (17 % din productia de oua) urmata de Germania (16 %), Italia si Spania (ambele 14 %) indeaproape urmate de Olanda (13 %). Din Statele Membre exportatoare, Olanda este exportatorul cel mai mare cu 65 % din productia exportata, urmata de Franta, Italia si Spania, in timp ce in Germania, consumul este mai mare decat productia. Cele mai multe oua de consum produse in UE (aprox. 95 %) sunt consummate in Europa.

Cel mai mare producator de carne de pasare din UE 15 (anul 2000) este Franta 26 % din UE-15 productia de carne de pasare), urmata de Marea Britanie (17 %), Italia (12 %) si Spania (11 %). Unele tari sunt clar orientate spre export, precum Olanda, unde 63% din productie nu este consumata in tara, si Danemarca, Franta si Belgia unde 51%, 51 % si 31% din productie nu este consumata in tara de productie. Pe de cealalta parte, unele tari precum Germania, Grecia si Austria au un consum mai mare decat productia; in aceste tari, 41 %, 21 % si 23 % din consumul total este importat din alte tari. Productia de carne de pasare a crescut din 1991. Producatorii cei mai mari UE (Franta, UK, Italia si Spania) arata o crestere a productiei lor de

carne de pasare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Industria Alimentara in Cresterea Pasarilor.doc