Industria Alimentara si a Bauturilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Industria Alimentara si a Bauturilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

IMPORTANTA INDUSTRIEI AGROALIMENTARE

Ramurile industriei sunt:

- Industria miniera

- Industria petrolului

- Industria metalurgica

- Industria energetica

- Industria chimica

- Industria materialelor de constructii

- Industria usoara

- Industria agroalimentara

Industria agroalimentara este impartita pe mai multe ramuri

- Industria morariritul si a panificatiei

- Industria zaharului

- Industria amidonului

- Industria glucozei

- Industria produselor zaharoase

- Industria uleiurilor

- Industria grasimilor vegetale si animale

- Industria bauturilor

- Industria conservelor

- Industria laptelui

- Industria carnii

Industria alimentara reprezinta una din cele mai importante ramuri ale industriei producatoare de bunuri de consum. Importanta acestei industrii in cadrul economiei nationale este deosebita, tara noastra fiind in materii prime naturale, necesare obtinerii produselor folosite in alimentatie.

Produsele alimentare se obtin prin prelucrarea materiilor prime foarte diverse, care in decursul proceselor tehnologice sufera transformari de natura fizica, chimica, mecanica sau biochimica.

Pe langa oxigen si apa produsele alimentare ocupa un rol important in viata omului.

Printre primele locuri se afla industria panificatiei; materiile prime necesare fiind faina si apa, iar produse alimentare din aceasta industrie caracterizandu-se prin urmatoarele: valoare nutritiva ridicata, grad mare de asimilare a componentelor care nu au fost supuse unor tratamente termice puternice, conservabilitate pe termen lung, precum si rapiditatea si simplitatea pregatirii.

O alta industrie importanta este cea a zaharului. Acesta este un produs valoros din punct de vedere nutritive si se intrebuinteaza la conservarea fructelor, la prepararea anumitor bauturi alcoolice etc.

Industria uleiurilor si grasimilor vegetale si animale are un rol deosebit de important.

Uleiul de floarea-soarelui contine vitamina E cea care asigura agentii antioxidanti din organism, contribuind la incetinirea proceselor de imbatranire.

Uleiul de porumb este foarte important pentru femeile insarcinate si copii.

Uleiurile vegetale contin cantitati importante de acizi grasi. Margarina este un produs care poate inlocui untul, preparat dintr-un amestec de grasimi animale sau vegetale, prin emulsionare in apa sau lapte.

Industria conservelor. Conservele sunt produse de natura vegetala sau animala, care supusa unui anumit tratament fizic sau chimic isi pastreaza proprietatile pentru un timp mai indelungat.

OBTINEREA ULEIULUI COMESTIBIL

IMPORTANTA

Ce recoltam de la floarea-soarelui?

Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare este simplu si complicat in acelasi timp. De ce? Pentru ca practic se foloseste toata planta, insa fiecare parte a sa are proprietati terapeutice diferite de celelalte.

Radacina - se recolteaza toamna timpuriu, cand inca mai are vigoare (floarea-soarelui este planta anuala). Se dezgroapa cu cazmaua, se spala bine, dupa care se taie in fasii, pentru a nu mucegai, si se pune la uscat. Are proprietati laxative si usor calmante gastrice. Tulpina - se recolteaza si se foloseste numai verde, avand puternice efecte febrifuge.

Frunzele - ca si tulpina, se folosesc numai verzi, avand pe langa efectele febrifuge, o actiune expectoranta si decongestiva pulmonara.

Petalele florii - se recolteaza prin ciupire de pe palarie si se folosesc proaspete, pentru tinctura, sau se usuca in strat subtire. Sunt un remediu uluitor de puternic, cercetari de ultima ora aratand ca au o actiune intensa de stimulare imunitara, antitumorala si de marire a capacitatii de adaptare a organismului.

Semintele - sunt binecunoscute ca aliment, fiind consumate mai mult prajite, ceea ce le altereaza proprietatile curative. Putini stiu ca, atunci cand sunt foarte proaspete si necojite, ele devin un remediu de forta pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.

Palaria - este partea din floare care ramane dupa indepartarea semintelor. In medicina populara, este un leac verificat contra durerilor de cap, a insolatiei, si-a bolilor eruptive la nivelul pielii.

Cateva moduri de preparare :

Pulberea de radacina

Radacinile uscate se macina in piua sau cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cern (prin sita pentru faina alba), pentru a indeparta partile dure. Se administreaza pe stomacul gol cate o lingurita rasa de pulbere, care se tine sub limba vreme de 10 minute, dupa care se inghite cu apa. Doza maxima este 4 lingurite pe zi.

Vinul din frunze si tulpina

Se umple un borcan cu tulpini si frunze de floarea-soarelui, dupa care se adauga vin alb de struguri asa incat sa le acopere. Dupa ce se inchide ermetic borcanul, se lasa acest amestec sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza ceea ce rezulta printr-un tifon. Se administreaza 3-4 linguri, de 4 ori pe zi.

Tinctura de petale

Fisiere in arhiva (1):

  • Industria Alimentara si a Bauturilor.doc

Alte informatii

Industria Alimentara si a Bauturilor pentru facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului