Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2661
Mărime: 724.48KB (arhivat)
Publicat de: Eremia Szasz
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ambros Mariana
Proiect la obiectul Restauratie. Cutura Bosniei si Hertegovinei este un ansamblu a elementelor imprumutate din alte culturi care au devenit specifice acestui stat. Specialitatea: Turism.

Extras din proiect

1.Istoria si evolutia culturii gastronomice

Bosnia si Hertegovina este statul in care s-a simtit influenta altor state respective bucataria acestei tari seamana foarte mult cu bucataria bulgara miotivul fiind cotropirea indelungata din partea turcilor. Pe parcursul anilor carnea de porc capata o deosebita popularitate. Traditia prepararii porcului de citeva secole se trage anume de la bancheturile curtii regale. In present ca si citeva secole in urma in alimentative se foloseste grasimea de porc necatind la traditiile musulmane a unei parti din populatie.

De asemenea o atentie deosebita se acorda fainii si bucatelor preparate din aceasta. Cascavalurile si produsele lactate au fost imprumutate de la popoarele slave, diversitatea legumelor si a pestelui a fost imprumutata de la popoarele mediteranene, cafeaua de asemenea a ajuns un produs sirbesc in urma adaptarii lui la bucataria locala fiind rezultat al cotropirii Otomane.

2. Baza de alimente

Bosnia si Hertegovina este un stat multinational respective bucataria tarii a fost influentata de diferite popoare.Bucataria Bosniei si Hertegovinei ca si orice regiune din Balcani, a fost formata in urma contopirii traditiilor germane, slavone, musulmanesi mediteranene .

Baza de alimente a bucatariei locale constituie carnea si legumele. De traditiile musulmane si anume turcesti, cel mai mult a fost influentat oiceiul de pregatire a carnii, dar tot ce tine de legume mai ales daca acestea sint in combinative cu bucate din carne, aici se simte influenta popoarelor mediteranene. De la poparele slave au fost imprumutata toata varietatea de produse lactate si in primul rind cascavalul si imtrebuintarea in alimentatie a piinei si a cerealierelor.

Din carne se foloseste cel mai des carnea de miel, de vita, de porc in majoritatea cazurilor inabusita sau pregatita la foc. Din condiment se foloseste in cantitati mari: piper negru, ceapa.

Ceea ce priveste produsele de desert, acestea sint totalmente influentate de bucataria turceasca aici se folosesc multe alune, miere, din fructe prune si mere. Din bauturi alcoolice cele mai populare sint: berea, o bautura alcoolica preparata din hamei numita “buza” si “rakia” din struguri sau fructe- adica rachiu de casa, din vinuri cele mai imtrebuintate sint: ”Gangash” si “Jilavka”.In alimentative bosniacii mai folosesc otet, piper negru si rosu, sosul de tomate.

3. Retete caracteristice

Bosnia si Hertegovina este un stat multinational, majoritatea populatiei sint bosniaci- 48%, sirbi sint 37.1%, croati sint 14,3% si restul sint alte nationalitati. Respectiv populatia acestei tari foloseste in consum bucate a diferitor natiuni fara a tine cont de provinienta. In continuare vor fi prezentate cele mai populare feluri de mincare traditionale din Bosnia si Hertegovina.

Preview document

Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 1
Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 2
Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 3
Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 4
Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 5
Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 6
Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 7
Istoria și evoluția culturii gastronomice din Bosnia și Herțegovina - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Istoria si Evolutia Culturii Gastronomice din Bosnia si Hertegovina.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?