Lapte cu miere de albine si scortisoara

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Lapte cu miere de albine si scortisoara.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 33 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Introducere 3
1. Produsul ecologic 4
2. Caracteristicile produsului finit 8
3. Caracteristicile materiilor prime și auxiliare 10
4. Caracteristicile ambalajelor 18
5. Analiza factorilor care influențează realizarea producției și calitatea produsului finit 20
6. Schema tehnologică de obținere a laptelui cu miere de albine și scorțișoară 21
7. Descrierea etapelor procesului tehnologic 22
8. Controlul fabricației pe faze 26
9. Utilaje 27
10. Date privind exploatarea,întreținerea și repararea utilajelor 29
11. Norme specifice de protecție a muncii pentru fabricarea produselor 30
Concluzii 32
Bibliografie 33

Extras din document

INTRODUCERE

Produsele ecologice alimentare au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimele două decenii. Grija faţă de natură, delicateţea echilibrului natural, multitudinea de boli cu care omul se confruntă din ce în ce mai des, alimentele fără gust, industriale, toate acestea au dus la formarea unui curent din ce în ce mai puternic, curent ce doreşte restabilirea unui respect faţă de natură şi a protecţiei acesteia.

Produsul ecologic alimentar este, în primul rând, obţinut din materie primă (ingrediente) provenite din agricultura ecologică. Acest tip de agricultură trebuie să respecte urmatoarele principii şi reguli:

- eliminarea oricărei tehnologii poluante într-o zonă nepoluată;

- utilizarea de soiuri şi specii cu rezistenţă sporită la condiţiile de mediu;

- ameliorarea şi menţinerea fertilităţii naturale a solului;

-utilizarea de fertilizatori şi amelioratori ai solului, pesticide, materii prime pentru prepararea furajelor, ingrediente pentru prepararea alimentelor în conformitate cu lista produselor permise în agricultura ecologică;

- absenţa organismelor modificate genetic (GMO) şi a iradierii plantelor;

- absenţa aditivilor chimici de sinteză: conservanţi, coloranţi, arome, emulgatori, acidifianţi, întăritori de gust, agenţi de îngrosare, etc.

Clasificarea produselor alimentare de origine animală în funcție de importanța economică și alimentara, plasează laptele pe a doua poziție, după carne, fiind considerat una din cele mai ieftine surse de proteine animală cu valoare biologică ridicată.

Considerat un univers alimentar, laptele este un aliment complet datorită efectelor sale benefice multiple. Consumul rațional de lapte asigură o bună dezvoltare fizică și intelectuală, mărește rezistența la boli și asigură o bună stare de sanatate la toți consumatorii.

Din laptele materie primă se fabrică o gamă diversificată de produse care ocupă un loc important în alimentaţia zilnică a tuturor categoriilor de persoane: copii, tineri, adulţi şi vârstnici. Acestea au o valoare foarte mare deoarece conţin toate substanţele nutritive-proteine, hidraţi de carbon, grăsime, săruri minerale, vitamine, enzime ş.a, necesare alimentaţiei omului, contribuind totodată la menţinerea unei stări bune de sănătate, fapt pentru care sunt considerate printre cele mai valoroase produse alimentare. Astfel, din laptele de vacă se pot obţine prin prelucrare: lapte de consum, produse proaspete acide (iaurt, lapte bătut, chefir), smântână pentru alimentaţie, unt, brânză proaspătă, brânzeturi în saramură, brânzeturi opărite, brânzeturi maturate.

1. PRODUSUL ECOLOGIC

Producția agroalimentară ecologică are drept scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate, echilibrate și asigură protejarea resurselor naturale și sănătatea consumatorilor.

Producţia ecologică înseamnă obţinerea unor produse agroalimentare fără utilizarea produselor chimice de sinteză, în conformitate cu regulile de producţie ecologică stabilite în prezenta ordonanţă de urgenţă, care respectă standardele naționale şi sunt atestate de un organism de inspecţie şi certificare înfiinţat în acest scop.

Produsele ecologice sunt obţinute şi etichetate astfel încât să informeze cumpărătorul că produsul şi/sau ingredientele din produs au fost obţinute în conformitate cu metode de producţie ecologică, şi anume:

- produsele vegetale primare neprocesate, animalele şi produsele animaliere neprocesate;

- produsele de origine vegetală şi animală procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetală şi/sau de origine animală;

- furajele, furajele compuse şi materiile prime.

Regulile de producție ecologică sunt următoarele:

- respectarea principiilor producţiei ecologice

- neutilizarea de fertilizatori şi amelioratori ai solului, pesticide, materiale furajere, aditivi alimentari, ingrediente pentru prepararea alimentelor, substanţe folosite în alimentaţia animalelor, substanţe ajutătoare pentru pregătirea furajelor, produse pentru curăţarea şi dezinfectarea adăposturilor pentru animale şi de alte produse, decât a acelor produse permise să fie folosite în agricultura ecologică;

- folosirea de seminţe sau material vegetativ săditor obţinut prin metode de producţie ecologică.

Piaţa produselor ecologice a crescut în ultimii ani, gama de produse comercializate pe piaţa din România s-a diversificat, astfel, în prezent, se produc şi se comercializează produse ecologice precum: pâine ecologică, lactate și brânzeturi ecologice, ouă ecologice, produse din soia ecologică, vin ecologic, cereale, fructe, conserve de legume, miere, cafea, zahăr brun, uleiuri presate la rece, suplimente nutritive, ceaiuri etc.

Produsele ecologice autohtone sunt ușor de recunoscut pentru că acestea trebuiesc etichetate cu o ştampilă care să conţină literele AE - aliment ecologic, şi însemnul organismului care certifică această calitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lapte cu miere de albine si scortisoara.docx

Bibliografie

1. Azzouz, A. „Tehnologie și utilaj în industria laptelui”, Editura Casa Editorială Demiurg, Iași, 2000
2. Banu,C., ș a. „Calitatea şi analiza senzorială a produselor alimentare”, Ed. Agir, Bucureşti, 2007
3. Chintescu G., Scorţescu G. „Tehnologia laptelui şi a produselor lactate” (vol I), Editura Tehnică Bucureşti 1967
4. Costin G.M. „Alimente ecologice. Alimentele şi sănătatea”, Editura Academica, Galaţi, 2008
5. Ionescu, A. „Agricultura ecologică”, Ed. Ceres, București, 2006
6. http://www.naturalmall.ro/produsele_ecologice.php
7. http://cesamancam.ro/scortisoara.html