Lapte de Consum Sterilizat cu Continut in Grasime de 1%

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Lapte de Consum Sterilizat cu Continut in Grasime de 1%.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 36 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Cuprins

Argument pag. 3
Cap. 1 Materia prima. Laptele pag. 4
1.1 Compozitia chimica a laptelui pag. 4
1.1.1 Substanţele proteice din lapte pag. 5
1.1.2 Grasimea laptelui pag. 7
1.1.3 Lactoza din lapte pag. 10
1.1.4 Sarurile minerale din lapte pag. 10
1.1.5 Vitaminele din lapte pag. 11
1.1.6 Enzimele din lapte pag. 12
1.2 Proprietatile organoleptice ale laptelui pag. 14
1.3 Proprietatile fizico-chimice ale laptelui pag. 14
1.4 Microorganismele laptelui pag. 16
1.4.1 Bacteriile pag. 17
1.4.2 Drojdiile pag. 21
1.4.3 Mucegaiurile pag. 22
1.5 Proprietatile biochimice ale laptelui pag. 23
1.6 Defectele laptelui pag. 23
Cap.2 Tehnologia de obţinere a laptelui sterilizat pag. 25
2.1 Schema tehnologică de obţinere a laptelui sterilizat pag. 25
2.2 Descrierea schemei tehnologice pag. 26
2.3 Comportarea produsului in timpul procesului de sterilizare si pe durata
depozitarii pag. 27
2.3.1 Efectul sterilizarii asupra microflorei laptelui pag. 27
2.3.2.Efectul sterilizarii asupra structurii si
componentelor laptelui pag. 27
2.3.3 Ambalarea si depozitarea laptelui de consum sterilizat pag. 28
2.3.4 Factorii care influenteaza conservarea laptelui sterilizat pag. 28
Cap. 3 Calculul bilanţului de materiale pe fazele tehnologice pag. 30
Cap. 4 Calculul bilanţului termic pag.32
Bibliografie pag.36

Extras din document

ARGUMENT

Laptele este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor, ce conţine toate substanţele nutritive necesare pentru hrănirea şi dezvoltarea noilor născuţi. Potrivit unei alte formulări, prin lapte materie primă, se înţelege produsul natural destinat prelucrării, din compoziţia căruia nu s-a extras şi nu s-a adăugat nimic, obţinut prin mulgerea completă în perioada de lactaţie a animalelor producătoare de lapte, sănătoase, hrănite şi întreţinute în mod corespunzător.

În ţara noastră se preia de la crescătorii de animale şi este folosit pentru procesare, laptele de vacă, de oaie, de bivoliţă şi în cazuri mai izolate, laptele de capră. Ponderea cea mai mare o are laptele de vacă care este preluat în tot timpul anului, de pe întregul teritoriu al ţării, pe locul următor situându-se laptele de oaie colectat doar sezonier, urmat de laptele de bivoliţă produs în anumite zone geografice, iar pe ultimul loc se situează laptele de capră ce este valorificat dor în cantităţi mici. De aceea, în vorbirea curentă, atunci când se spune “lapte”se înţelege în general laptele de vacă, iar când se face referire la laptele altor specii de animale se precizează specia, respectiv “laptele de oaie”, “laptele de bivoliţă” sau “lapte de capră”.

Din laptele materie primă se fabrică o gamă diversificată de produse care ocupă un loc important în alimentaţia zilnică a tuturor categoriilor de persoane: copii, tineri, adulţi şi vârstnici. Acestea au o valoare foarte mare deoarece conţin toate substanţele nutritive-proteine, hidraţi de carbon, grăsime, săruri minerale, vitamine, enzime ş.a, necesare alimentaţiei omului, contribuind totodată la menţinerea unei stări bune de sănătate, fapt pentru care sunt considerate printre cele mai valoroase produse alimentare.

Astfel, din laptele de vacă se pot obţine prin prelucrare: lapte de consum, produse proaspete acide (iaurt, lapte bătut, chefir), smântână pentru alimentaţie, unt, brânză proaspătă, brânzeturi în saramură, brânzeturi opărite, brânzeturi maturate ş.a.

Laptele de oaie este utilizat ca atare sau în amestec cu laptele de vacă pentru fabricarea unor sortimente de brânzeturi (brânză telemea, caşcaval, brânzeturi maturate) a caşului proaspăt , a brânzeturilor frământate şi într-o măsură mai redusă pentru fabricarea iaurtului.

Laptele de bivoliţă este utilizat ca atare sau în amestec cu laptele de vacă pentru fabricarea unor sortimente de brânzeturi ( telemea, opărite, maturate) şi a iaurtului căruia îi îmbunătăţeşte mult consistenţa.

Laptele de capră se poate folosi ca atare sau în amestec cu laptele de vacă la fabricarea laptelui de consum şi a unor sortimente de brânzeturi specifice.

Capiolul I

MATERIE PRIMĂ. LAPTELE

1.1 COMPOZIŢIA CHIMICĂ A LAPTELUI

Laptele este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor, ce conţine toate substanţele nutritive necesare pentru hrănirea şi dezvoltarea noilor născuţi.

Datorită diversităţii componenţilor, laptele de vacă are o compoziţie complexă, care schematic poate fi reprezentată astfel:

Cel mai complex şi important component al laptelui este substanţa uscată ce este formată din: substanţă grasă, substanţe azotoase, lactoză, săruri minerale, vitamine, enzime, ş.a., toate acestea determinând valoarea nutritivă a acestui produs deosebit de valoros.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lapte de Consum Sterilizat cu Continut in Grasime de 1%.doc

Alte informatii

Universitatea “Vasile Alecsandri“ din Bacău Facultatea de Inginerie