Lapte Praf

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Lapte Praf.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Datorită variaţiei mari in producţia de lapte,s-a impus necesitatea de a absorbi surplusul din perioada de varf a producţiei,transformîndu-l în produse care să fie consumate în perioada minimului de producţie.Astfel s-a creat şi dezvoltat industria conservelor de lapte.Prin realizarea acestor produse,se urmăreşte în principal mărirea conservabilităţii laptelui,reducerea volumului de transport,asigurînd aprovizionarea regiunilor unde exista un deficit de lapte.

În produsele lactate uscate,apa este redusă aproape în totalitate,pana la 3-6%,ceea ce duce la reducerea sau chiar încetarea activităţii vitale a microorganismelor.

Laptele praf este un produs a cărei realizare industriala aparţine inceputului secolului XX. Eliminarea din lapte a apei aproape in totalitate determină realizarea unui produs cu un conţinut ridicat de substanţa uscată,uşor de transportat si depozitat.Datorită condiţiilor improprii de dezvoltare a microorganismelor şi de apariţie a modificărilor chimice,laptele praf constituie un produs ce se pretează la o depozitare de lungă durată.

În timpul procesului de uscare se urmăreşte ca proprietăţile iniţiale ale laptelui să sufere cat mai puţine modificări,obţinandu-se un produs capabil să se dizolve in apă, uşor şi complet,avand caracteristici asemănătoare laptelui din care a provenit.

În afară de utilizarea sub formă de lapte reconstitui,laptele praf a devenit un produs alimentar important,cu o valoare nutritivă ridicată şi cu o gamă largă de utilizări.De asemenea laptele smînînit praf a luat o mare extindere in alimentaţie,deoarece conţine nealterate componentele cele mai importante ale laptelui(in special proteinele,riboflavina şi substanţele minerale) în proporţie mai ridicată faţa de cele din laptele integral uscat.

În multe ţări a luat o dezvoltare o industrie a produselor lactate uscate pentru copii,alimentarea sugarilor cu aceste produse fiind considerată de medicii pediatrii ca o metodă ideală acolo unde hrănirea la sîn nu este posibilă.

Uscarea laptelui se poate realiza prin 2 procedee:

- procedeul de uscare în peliculă

- procedeul de uscare prin pulverizare.

Procedeul de uscare în peliculă(pe valţuri) constă din încalzirea la presiunea atmosferică a unei pelicule subţiri de lapte timp de 2-3 secunde, pe o suprafaţă metalică încalzită cu abur la temperatura de

115-140˚C.Temperatura peretelui metalic,care intră în contact cu laptele,se găseşte deasupra punctului de fierbere al acestuia la presiunea atmosferică.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lapte Praf.doc