Lapte Praf

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Lapte Praf.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Laptele praf este un produs a carui realizare industriala apartine inceputului secolului alXX-lea. Eliminarea din lapte a apei aproape in totalitate determina realizarea unui produs cu un continut ridicat de substanta uscata, usor de transportat si depozitat. Datorita conditiilor improprii de dezvoltare a microorganismelor si de aparitie a modificarilor chimice, laptele praf constituie un produs ce se preteaza la o depozitare de lunga durata.

In timpul procesului de uscare se urmareste ca proprietatile initiale ale laptelui sa sufere cat mai putine modificari, obtinandu-se un produs capabil sa se dizolve in apa, usor si complet, avand caracteristici asemanatoare laptelui din care a provenit.

In afara de utilizarea sub forma de lapte reconstituit, laptele praf a devenit un produs alimentar important, cu valoare nutritiva ridicata si cu o gama larga de utilizare. Laptele smantanit praf a luat o mare extindere in alimentatie, deoarece contine nealterate componentele cele mai importante ale laptelui, in special proteinele, riboflavina si substantele minerale, in proportie mai ridicata decat cele din latele integral uscat. De asemenea, laptele smantanit praf este mai ieftin si mult mai stabil la conservarea de durata.

In mai multe tari a luat dezvoltare o industrie a produselor lactate uscate pt copii, alimentarea sugarilor cu aceste produse fiind considerata de medicii pediatri ca o metoda ideala acolo unde hranirea la san nu este posibila.

Subprodusele laptelui cu valoare nutritiva importanta ca zara si zerul sunt de asemenea transformate in produse uscate si conservate in vederea folosirii lor in diferite scopuri.

Uscarea laptelui se poate realiza prin doua procedee:

- procedeul de uscare in pelicula;

- procedeul de uscare prin pulverizare.

Procedeul de uscare in pelicula (pe valturi) consta in incalzirea la presiune atmosferica a unei pelicule subtiri de lapte timp de 2-3 secunde, pe o suprafata metalica incalzita cu abur la temperatura de 115-1400C. Temperatura peretelui metalic, care intra in contact cu laptele, se gaseste deasupra punctului de fierbere al acestuia la presiunea atmosferica.

Laptele praf obtinut prin aceasta metoda prezinta o sulubilitate scazuta, care in cel mai bun caz nu depaseste 85%.

Procedeul de uscare prin pulverizare (atomizare) este cel mai modern. Principiul de baza al acestui procedeu consta in pulverizarea laptelui in picaturi foarte fine (sub forma de ceata) intr-o camera speciala de uscare, in care se introduce un curent de aer fierbinte (140-1700C) si tunelul de uscare si a suprafetei mari de contact, laptele se usuca aproape instantaneu si se transforma intr-un praf fin, care este ulterior separat de aer. Deoarece evaporarea apei are loc atat de repede, temperatura in picaturile de lapte nu depaseste valorile teoretice de 49-540C.

Avantajele principale ale acestui procedeu de uscare, comparativ cu cel pe valturi, constau in obtinerea unui lapte praf cu proprietati calitativ superioare si in special cu un grad ridicat de solubilitate, peste 99%. Procedeul a capatat o extindere foarte mare, fiind aplicat in mod curent in industria laptelui din tara noastra.

Sortimentele de lapte praf, ce se fabrica la noi sunt urmatoarele:

- lapte praf tip 26, cu un continut de grasime de 26%;

- lapte praf tip 20, cu un continut de grasime de 20%;

- lapte praf tip smantanit, cu un continut de grasime de 1.5%.

De asemenea se fabrica o gama de produse lactate praf destinate alimentatiei copiilor: Lacto, Lactosan, Glucolact, Lacto 1 si 2, Gluvilact, Cazeolact etc.

Materia prima

Laptele folosit la fabricarea laptelui praf trebuie sa corespunda acelorlasi conditii de calitate ca si in cazul laptelui concentrat.

Nu se introduce in fabricatie laptele cu:

- aciditate peste 200 T;

- gust si miros pronuntate de nutret;

- consistenta anormala;

- culoare anormala roza (din cauza singelui), galbena-bruna (din cauza laptelui colostral).

Schema tehnologica de fabricare a laptelui praf este prezenta alaturat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Lapte Praf.doc