Linia Tehnologică de Panificație

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 9090
Mărime: 3.21MB (arhivat)
Publicat de: Grigore Moga
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tane Niculae
Universitatea TRANSILVANIA din Braşov Facultatea de Alimentaţie si Turism

Cuprins

  1. Cuprins
  2. I. Introducere 3
  3. I.1 Cerealele şi produsele din cereale - consum şi efecte asupra sănătăţii 5
  4. II. Documentarea în domeniu - studiul soluţiilor actuale 7
  5. III. Alegerea şi justificarea soluţiei propuse spre proiectare 11
  6. III.1. Schema de operaţii unitare a procesului tehnologic. Metode de preparare a aluatului 11
  7. III. 2. Linie tehnologică de fabricare a pâinii cu mecanizare avansată şi flux pe verticală 15
  8. III. 3. Linia de fabricare a pâinii prin procedeul indirect 17
  9. IV. Calculul şi proiectarea unor elemente din proiect 18
  10. IV. 1. Utilajul folosit pentru frământarea aluatului 18
  11. IV. 2. Elemente de calcul pentru malaxoare 22
  12. V. Principalele operaţii de exploatare şi întreţinere a utilajelor pentru prepararea aluatului 24
  13. V. 1. Principalele operaţii de exploatare şi întreţinere a cuptoarelor de pâine
  14. VI. Calcul economic 32
  15. VII. Concluzii 34
  16. VIII. Bibliografie 35

Extras din proiect

I. Introducere

Industria panificaţiei ocupă un loc însemnat în cadrul producţiei bunurilor de consum, în primul rând datorita faptului că pâinea constituie un aliment de bază, care se consumă zilnic. Produsele de panificaţie furnizează organismului uman o parte însemnată din subsţantele care-i sunt necesare pentru activitatea vitala, menţinerea stării de sănătate şi conservarea capacităţii de muncă. Datorita însuşirilor nutriţionale pe care le încorporează, produsele de panificaţie reprezintă forme utile de valorificare în consum a făinii, ca derivate obţinut din prelucrarea industrială a grâului.

Se realizează diferite sortimente de pâine albă, semialbă (intermediară)

şi neagră, produse de franzelărie simple şi cu adaosuri, produse dietetice.

Valoarea nutritivă a produselor de panificaţie, în deosebire a pâinii, reprezintă un element important pentru raţia zilnică şi constituie obiectul unor serii de largi cercetări în domeniul nutriţiei raţionale. Această valoare este conferită nu numai de aportul energetic (caloric), bazat pe conţinutul sporit la glucide si lipide (grăsimi), ci şi de aportul tuturor componenţilor încorporaţi în produsele respective, aceştia reprezentând forme care se asimilează uşor de către organismul uman. Este cunoscut faptul că puterea calorică a pâinii reprezintă 2200—2400 cal/Kg.

Pâinea albă şi produsele de franzelărie reprezintă aproximativ 43%, pâinea semialbă 20%, pâinea neagră 18%, iar produsele făinoase 19%.

Industria noastră de panificaţie şi produse făinoase se va orienta din ce în ce mai mult pe baza studiilor si indicaţiilor referitoare la cerinţele de consum (cantitativ, sortimental şi în ce priveşte calitatea), ţinându-se totodată seama de fenomenele care stau la baza proceselor tehnologice. Tehnologiile de fabricaţie se vor perfecţiona, îndreptându-se atenţia spre unele probleme ca: aplicarea procedeului de preparare continuă a aluatului pentru pâine; introducerea frământării rapide; creşterea productivităţii si ridicarea gradului de securitate a lucrătorilor.

Calitatea produselor este, la consumatorul de azi, mai mult ca oricând, criteriul esenţial de a prefera o anumită firmă care s-a impus pe piaţă din punct de vedere al calităţii.

Recunoscându-se necesitatea unor mutaţii în modul de abordare a aspectelor referitoare la asigurarea calităţii, în ţara noastră asistăm, în ultimii ani, la intensificarea preocupărilor în acest domeniu, la nivelul agenţilor economici, dar si al unor organisme guvernamentale.

Abordând problematica managementului calităţii în relaţie cu managementul întreprinderii, se defineşte cadrul conceptual si funcţiile acestuia, coordonatele politicii si strategiilor calităţii, cu accent pe strategia îmbunătaţirii continue.

Aplicarea din ce în ce mai mult a metodelor statistice, matematice si informatice în analiza comparativă a calităţii a devenit o necesitate pentru specialiştii din cercetare, producţie si comerţ, datorită complexităţii produselor/serviciilor şi a diversificării continue a sortimentelor acestora, ca urmare a concurenţei specifice economiei de piaţă.

Gruparea acestor metode într-o disciplină distinctă, denumită „Calimetrie”, a constituit o preocupare permanentă a specialiştilor din domeniul calităţii, mai ales după ce OECC (Organizaţia Europeană a Controlului Calităţii) a adoptat în 1971, atribuindu-i semnificaţia de „măsurarea calităţii”.

Un principiu de bază al merceologiei este: „calitatea este măsurabilă”, adică care este nivelul actual al calităţii.

Deşi calitatea intrinsecă a produsului trebuie să fie unică pentru producător şi client există modalităţi diferite de măsurare, de apreciere în funcţie de referenţialul pe care-l are în vedere.

Producătorul se raportează la specificaţiile din documentaţia tehnică (standarde, norme tehnice, caiete de sarcini), iar clientul o apreciază în funcţie de nevoile sale, nevoi care depind de mai mulţi factori economici (bugete de familie) si sociali.

În condiţiile în care specificaţiile din documentaţiile tehnice sunt stabilite printr-o „traducere” cât mai fidelă a cerinţelor de calitate, identificate prin studiile de marketing efectuate pe segmentele de clienţi cărora li se adresează produsele, atunci există tendinţa de apropiere a celor două modalităţi de apreciere a calităţii.

De regulă între teoria si practica economică rezultă o discrepanţa între calitatea oferită pe piata si cea solicitată de clienţi. Când diferenţa este mică, ea are un rol stimulator pentru producător, dar când este mare, efectul este negativ pentru client.

Îmbunătăţirea continuă a calităţii produselor dintr-o organizaţie trebuie să aibă drept principal scop satisfacerea mai bună a nevoilor si aşteptărilor clienţilor.

Din cercetările făcute în întreprinderile aflate încă în stadiul aplicării controlului de calitate, s-a constatat că acestea funcţionează astfel: un grup de angajaţi obţin produsul, un alt grup inspectează realizările primului grup si separă produsele bune de cele rele şi un al treilea grup care remediază produsele găsite defecte.

Preview document

Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 1
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 2
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 3
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 4
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 5
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 6
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 7
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 8
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 9
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 10
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 11
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 12
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 13
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 14
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 15
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 16
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 17
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 18
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 19
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 20
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 21
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 22
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 23
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 24
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 25
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 26
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 27
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 28
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 29
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 30
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 31
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 32
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 33
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 34
Linia Tehnologică de Panificație - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Linia Tehnologica de Panificatie.doc

Alții au mai descărcat și

Linii tehnologice de producere a pâinii cu adaos de agenți reducători

. ANALIZA BIBLIOGRAFICĂ Prin produse de panificaţie se înţeleg produsele obţinute din aluat de făină dospit şi copt. Aceste produse sunt gustoase,...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

I. 1. INTRODUCERE I. 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Frământător de Aluat cu Braț Spiral

Să se proiecteze și să se analizeze procesul de lucru al unui frământător de aluat cu braț spiral din cadrul unei linii tehnologice de panificatie,...

Linia tehnologică de panificație pentru obținerea pâinii albe tip franzelă de 500 g din 20 t făină în 24 de ore

Introducere Popoarele din Orientul Mijlociu încă din 2500 î.e.n. preparau un aluat de consistență redusă, frământând în cuve mari de pamânt,...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Caiet de practică - SC Fabrica de Pâine Serban SRL

Unitatea s-a infiintat initial sub denumirea de Interagroaliment in anul in anul 1994 , ca urmare a necesitatii crescande de produse de panificatie...

Tehnologia fabricării pâinii și a produselor de franzelărie și simigerie

INTRODUCERE Pâinea este un aliment de bază în alimentaţie, produs prin coacerea aluatului obţinut din (cereale măcinate) făină amestecată cu apă...

Caiet de practică - SC Moara Spicu SRL

SC "Moara Spicu" SRL, o afacere de familie lansată în 1991, în localitatea Chiscani. Unitatea administrează o moară de grâu şi porumb, precum şi...

Te-ar putea interesa și

Analiză financiară - SC Pâinea SA

INTRODUCERE În întreaga lume o importanta din ce în ce mai mare o prezinta noile programe legate de afaceri, ceea ce presupune a organiza si a...

Linii tehnologice de producere a pâinii cu adaos de agenți reducători

. ANALIZA BIBLIOGRAFICĂ Prin produse de panificaţie se înţeleg produsele obţinute din aluat de făină dospit şi copt. Aceste produse sunt gustoase,...

Tehnologia de obținere a produselor din carne - grupa specialități

În cadrul industriei alimentare, industria cărnii reprezintă o subramură de importanţă deosebită, fiind în măsură, prin dotarea actuală, să asigure...

Tehnologii și Utilaje în Industria de Morărit și Panificație

I. Memoriu justificativ Activitatea de obţinere a produselor de morărit şi panificaţie, reprezintă una din cele mai vechi preocupări ale omului şi...

Activitatea de Obținere a Produselor de Panificatie

Activitatea de obţinere a produselor de panificatie,reprezintă una din cele mai vechi preocupări ale omului şi totodată una din ramurile principale...

Proiectarea unei fabrici de pâine

CAPITOLUL I TEMA DE PROIECTARE Sa se proiecteze o sectie pentru fabricarea pâinii albe de 0,500 kg/buc. format rotund si de 0,800 kg/buc. format...

Studiu de Caz - Vel Pitar

1. Cine este Vel Pitar? Dezvoltarea agriculturii a început acum aproximativ 10.000 de ani în Orientul Mijlociu, odată cu sfârşitul erei glaciare,...

Linia tehnologică de panificație pentru obținerea pâinii albe tip franzelă de 500 g din 20 t făină în 24 de ore

Introducere Popoarele din Orientul Mijlociu încă din 2500 î.e.n. preparau un aluat de consistență redusă, frământând în cuve mari de pamânt,...

Ai nevoie de altceva?